La Strada – övergivet vandrarhem

stradizen

Säger man La Strada tänker den inbitne filmfanatikern på Fellinis gamla mästerverk med sitt vida kända ledmotiv och hela faderullan. De som vuxit upp i Lund och är gamla nog att odla en mustasch vet bättre. Strax utanför Östra Torn och lika strax utanför Norra Fäladen finns det här slitna gamla vandrarhemmet där fler än en till åren kommen gubbe suttit i morgonsolen och blickat ut över den fina gamla åkermarken. Även om det finns gott om spår från den gamla storhetstiden liknar det numera mest en ruin. Renovering skulle kräva stora pengar, möjligtvis med undantag för den gamla skollokalen (som också inhyst Kooputveckling mer nyligen) som alltjämt är i gott skick. Mer sannolikt kommer kommunen snart med grävskoporna. Marken är eftertraktad, är det inte i vägen för Max IV så är det antagligen i vägen för ESS.

La Strada var längre bak i tiden en restaurang och ett populärt dansställe. Vägen utanför trafikerades flitigt fram till början av 90-talet då man äntligen kunde avstyra trafiken från den hårt trafikerade Odarslövsvägen. Ett tydligt bevis på hur annorlunda saker och ting var på den tiden är att det då fanns två Gulf-mackar precis intill La Strada, varav en nu sadlat om till att sälja begagnade bilar.

Som vandrarhem borde det egentligen inte ha fungerat, så fel som det låg kontra hur folk färdades. Men Lunds socialförvaltning och även Universitet var flitiga kunder. De förstnämnda valde att placera missbrukare på området och de senare med utbytesstudenter. Möjligen levde och festade de alla i harmoni.

Jag och flickvännen min bestämde oss för att sova där en natt och det var kallt som dödsfan ungefär, men ganska spännande och garanterat… ovanligt. Morgonen därpå gottade vi oss i solen på den lummiga baksidan och satte i oss en frukost knappt värdig epitetet. Vi kan stolt konstatera att vi hann sova på detta underliga, mystiska och vackra ställe innan det var för sent. Lite fräckt ändå.

Annonser

9 kommentarer

Filed under Övergivna byggnader, Smultronställen

9 responses to “La Strada – övergivet vandrarhem

 1. K-H Kling

  Jag är gammal nog för att minnas när den ”nya” vägen öppnade förbi La Strada – Det var redan 1984. Det har åtminstone sedan 1950-talet varit motell men gick ned sig ordentligt efter att den nya vägen öppnade även om man hängde kvar förvånansvärt länge. Dansstället ligger numer en bit närmare motorvägen, sök på Logen så skall du finna en fin lokal.

 2. Elon Hermansson

  Bodde tillsammans med min fru på la Strada i Lund 1960-61, när jag kompletterade min utbildning i matte och kemi. Fick rummet för att ”jag var norrlänning” liksom ”frun” i huset. Det var en trevlig dansrestaurang med fina luncher. En dag åt vi i lunch i samma matsal som Tage Erlander med följe. Varje gång det var dans reserverades ett bord för oss. Fina minnen!

  • lerkot

   Roligt att höra! Det måste onekligen ha varit en och annan celebritet som åt där på väg till och från Lund under vägens storhetstid. Synd att man är för ung för att någonsin ha kunnat luncha i denna vackra lokal.

  • Hans Wallengren

   Intressant det där med Tage Erlander. Hans hustru, Aina (?), var uppvuxen några hundra meter från La Strada. Antagligen gick hon i skola just där. Innan La Strada blev danshak och motell var det nämligen skola. Undrar om Tage visste det?

 3. Bengt Arvidsson

  Jag sålde en bil till snubben.På
  la strada,en gång.Inget ställe man köper bil på.

 4. Bodde där ett halvår innan stället lades ner, det var både gammalt, mögligt och besökt av möss och spindlar och när torpederna i trakten kom och hotade heroinister och andra missbrukare och torterade dem så polisen kom på besök hade ställets ägare fått nog – de flyttade men fick det aldrig sålt…För skumt kvarter med mycket polisbesök, rykte om att vara en gammal bordell på tiden det var motell och inget renoveringsobjekt värt priset…Men tiden där som hemlös bland allt brokigt folk skall jag aldrig glömma…!! ;))))

  • Elon Hermansson

   Det känns lite konstigt att de vi upplevde som en härlig liten dans och lunchrestaurang fick förfalla på det sätten. Nu var det 1960-61 vi bodde där, i ett rum en trappa upp i huvudbyggnaden. Vi pluggade båda och många av våra kompisar träffades där för att förhöra varandra. Gruppen blev också lunchätande där. En bra restaurang. När det var dans fanns alltid ett bord reserverat för oss och till starkt reducerade priser. Om det fanns någon ”annan verksamhet” där vet jag inte. Jag var själv upptagen och engagerad på mitt sätt. Det var viktigt att alltid ställa bilen på framsidan för att markera att det var ett besökt och populärt ställe. Besökte platsen 2010 och kände inte igen mig. 50 år hade gått sedan jag sist var där, infarten hade ändrats och allt förfallit resp. brunnit ner. Mina vackra minnen med en filmsnutt får ligga kvar som bilder från la Strada i Lund!

 5. Är det någon som kommer ihåg någon bilaffär på La Strada eller vad ”snubben” som handlade med bilar hette? Skicka mig gärna ett mail på Christer@thoern.com.
  Jag söker en Rolf-Arne som skulle ha varit där mars/april 1963,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s