Kulturpriset till rätt person

Stefan ”Julius” Malmström tilldelades Region Skånes kulturpris och ur lundavinkel är det minsann på tiden. Malmström var under en längre tid den främsta anledningen till varför Lund var en av rikaste kultur- och underhållningsstäderna i landet.

Under 70- och 80-talet arrangerade han flera stora konserter i den till handboll avsedda men av arkitekturskäl odugliga arenan Olympen inte långt ifrån Sparta. Med hjälp av goda kontakter och mycket fantasi lyckades han få stornamn som Alice Cooper, Miles Davis och Deep Purple att få stadens befolkning att studsa upp och ner.

Befolkningen i området fick till slut nog och tröttnade på den höga musiken mitt i natten. Julius har till viss del lämnat Lunds kulturliv för arrangemang i hela Skandinavien, men det är ändå inte mer än rätt att han belönas och uppmärksammas för allt han gjort genom åren.

På senare år har han varit aktiv även inom teatern och produktionsbolaget Julius AB har haft stora kassasuccér som den svenska versionen av musikalen Grease.

Det är svårt att hitta en annan person som påverkat kulturen i Lund lika positivt och tydligt som Julius gjort de senaste trettio åren. Föreställningar och konserter är en sak vi på sätt och vis tar för givet, men faktum är att det ligger hårt arbete och finurlighet bakom, och just detta har Julius bidragit med på ett sätt överlägset alla andra.

I dag står kulturlivet i Lund still och nog hade det varit så även vid ett kulturhuvudstadsår. Folk klagar och gnäller och det är alldeles tydligt att man inte saknar kon förrän båset är tomt. Hyllningarna till Julius kommer långt senare än vad de borde, men bättre sent än aldrig som man brukar säga.

Annonser

1 kommentar

Filed under Artiklar, Krönikor

One response to “Kulturpriset till rätt person

  1. Rikard

    Ja, känns typiskt Lund egentligen, förutom studenterna är här bara en massa sura gubbar och tanter som klagar på ljudnivån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s