Kyrkor

Domkyrkan
Uppförd:
1100-talet

1860

2007

Domkyrkan är en extremt viktig symbol för Lund, det finns gott om utländska turister som reser till staden bara för att se denna ståtliga kyrka som byggdes på 1100-talet och som sedan dess genomgått åtskilliga renoveringar, den senaste riktigt omfattande utfördes av inflytelserike Helgo Zettervall som bland annat byggde om tornen till dess nuvarande utseende under 1860-1902.

De båda tornen är 55 meter höga och ersatte de tidigare tornen som prytt kyrkan sedan medeltiden. I kryptan, som genomgått mindre omfattande renoveringar sedan 1123, finns bland annat Jätten Finn som enligt sägen klamrat sig fast vid en pelare då han byggt kyrkan och samtidigt gjort en vadslagning med en präst. Om munken inte fick reda på Finns namn innan kyrkan stod färdigt skulle han ge jätten sina ögon men just när sista stenen skulle läggas kom munken springande och ropade jättens namn då en han hört en kvinna sjunga för sina barn. Jätten var inte helt nöjd över förlusten och gick ner i kryptan för att ta tag i en pelare och riva hela kyrkan. Men just som det hände blev han förvandlad till sten och krympte.

Sannolikt föreställer skulpturen den bibliske Simson som var domare i Israel innan han tog tag i två mittenpelare och rev hela byggnaden, vilket tog livet av honom såväl som alla i hans närhet.

Sankt Laurentii kyrka
Uppförd:
1970

Kyrkan uppfördes på slutet av 60-talet och är knuten till studentbostäderna som tillhör Laurentiistiftelsen i Lund. Kyrkan ligger i korsningen Kastanjegatan – Södra vägen i södra delen av staden och tillhör Helgeands församlings område.

Sankt Hans kyrka
Uppförd:
27 mars 1971

Kyrka ritad av Hakon Ahlberg (som också ritat Hallandsgården), Yngve Lundquist och Hans Rendahl som helt i tidens anda är mycket enkel och stilren, och lätt brutalistisk, såväl på utsidan som insidan.

Odarslövs kyrka
Uppförd:
1100-talet

Detta sorgebarn bland lundensiska kyrkor uppfördes på 1100-talet i Västra Odarslöv och genomgick så sent som under 1800-talet stora ombyggnationer. I och med Odarslövs avfolkning blev kyrkan med tiden mindre och mindre besökt, vilket också gjorde att renoveringspengar lades på annat håll.

1990 stängde kyrkan på grund av rasrisk och 2002 avlystes den. Att renovera kyrkan skulle kosta tiotals miljoner då den numera är angripen av såväl svamp som mögel

En stor orgel med 528 pipor spelade under avlysningsgudtjänsten och flyttade två år senare till Västra Hoby kyrka där den nu är en smula mer använd än tidigare.

Ett problem med kyrkan är att den heller inte får rivas. Riksantikvarieämbetet har bestämt att kyrkan, som har en rik historia med renovationer av bland annat C G Brunius, ska stå kvar där och ruttna i all oändlighet. Därför gör man numera smärre insatser för att hålla kyrkan någorlunda prydlig, inte minst för att hedra de människor som ligger begravda i dess närhet.

Allhelgonakyrkan
Uppförd: 1887-1891

Biskop Johan Henrik Thomander ansåg att domkyrkan inte längre var tillräcklig för att ta hand om alla gudstjänstbesökare. Därför ville han ha en till kyrka centralt och vips så stod den där, den nygotiska Allhelgonakyrkan ritad av Helgo Zettervall. Tornet är 72 meter högt och därmed stadens högsta byggnad för tillfället.

Kyrkan blev relativt tidigt sliten och det diskuterades länge vad man skulle göra med den, till och med rivning sågs som ett alternativ, men man valde till syvende och sist att istället renovera den vilket är ett projekt som pågått under större delen av 2000-talet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Platser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s