Lunds Biograf-Teater, Stora Södergatan 13


Lunds Biograf-Teater, Stora Södergatan 13

1 april 1905 – 1919 som Lunds Biograf-Teater
23 december 1919 – 1996 som Palladium

Karl Oscar Krantz (1867-1933) öppnade kort efter Ryberg en biograf på Stora Södergatan. Visningstiderna var desamma. Tidigt fick biografen smeknamnet ”Södran” och det var en relativt stor biograf det handlade om, hela 250 sittplatser.

1919 döptes biografen om till Palladium i samband med ett ägarbyte som inträffade då lokalen var nedgången. Svenska Bio ägde redan biografen Regina och tyckte att man gott kunde sälja Biograf-Teatern. Öppningsfilmen den 23 december 1919 var Cecil B DeMilles Kvinnan Gud glömde (1917), en dramatisering av Rider Haggards Montezumas dotter och naturfilmen I paradisets förgårdar.

Efter ombyggnaden hade man både balkonger och en logeavdelning på biografen, en ny företeelse i Lund.

Tidslinje
1905
Karl Oscar Krantz startar Lunds Biograf-Teater

1911
Karl Oscar Krantz säljer Lunds Biograf-Teater till Jens Edvard Kock och Charles Magnussons företag Svenska Bio.

1919
Svenska Bio säljer Lunds Biograf-Teater till Skandinavisk Filmcentral som byter namn på biografen till Palladium. Biografen renoveras även och kan nu inhysa 471 människor fördelat på två salonger.

1929
Palladium börjar i december visa ljudfilm. Henry Kings krigsfilm ”Hennes elddop” är först ut.

1930
Den första svenska ljudfilmen – Säg det i toner – visas på Palladium.

1939
Palladium renoveras för första gången på tjugo år. Hänry Carlsson är arkitekten bakom renovationen.

1969
Palladium koras till ”Smultronställe”, vilket innebar att SF visade mer kvalitetsfilm där än på vanliga biografer. Palladium blev SFs femte Smultronställe och visade lite annorlunda filmer än de vanliga på eftermiddagarna medan man hade den vanliga repertoaren på kvällarna.

1972
Smultonställe-projektet läggs ned då det är ekonomiskt ohållbart.

1977
Palladiums lokaler hotas av rivning. Av detta blir dock inget.

1979
Hoten om Palladiums rivning får ny fart då AB Osbyberg – ägare till fastigheten Glambeck 3 (Palladiums entréhus och visningslokal) – ansökte om rivning. Ärendet beviljades inte. Samtidigt undersöker kommunen möjligheter till en kommunalt ägd biograf, men också detta avslås.

1980
Faran är inte över. Lokalen bjuds ut till försäljning och SF sägs upp på begäran av tilltänkte köparen Lars Danred som drev Carlssons trädgård. Danred planerade att starta diskotek, restaurang och andra aktiviteter i lokalen. Men köpet gick i stöpet och SF fick fortsätta.

Samma år renoveras biografen, som nu har 332 platser.

1982
Palladium piffas upp ytterligare. 1980 rustades entrén upp, nu är det salongernas tur.

1996
Palladium, som på grund av planer på ett stort biografkomplex i Lund inte skötts ordentligt, läggs ner kort efter öppnandet av Filmstaden 1993. Hurvida biovisningarna upphörde 1996 eller året innan har jag ingen information om, men detta är året som anges där jag letat. Biografen var sliten och ansågs överflödig; den ersattes med en restaurang/nattklubb och senare en klädbutik.

5 kommentarer

Under Biografer, Kultur

5 svar till “Lunds Biograf-Teater, Stora Södergatan 13

 1. Ping: Biografer « Mitt Lund

 2. Fredrik T

  Jag skrev om Karl Oskar Krantz på Wikipedia för en tid sedan (http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_Oskar_Krantz). Fick av min huvudkälla då (Lars Åhlanders ”Filmen i Lund”) intrycket att man avvecklade bioverksamheten på Palladium redan när Filmstaden invigdes -93. Det stämmer också någorlunda med min egen minnesbild av att lokalen stod tom och oanvänd ett par år innan det blev nattklubb i den.

  • lerkot

   Det kan vara så. Det är nackdelen med att inte ange sina källor – jag minns knappt själv ibland var jag samlat ihop informationen. Ska undersöka saken.

 3. Nu har jag vidareutvecklat mina studier om vår lokale biografpionjär K O Krantz till en liten uppsats som går att läsa här. Ett i sanning rätt ovanligt människoöde.

  http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=3560837&fileOId=3560875

 4. Bengt Falkenberg var biografmaskinist på 70-talet och gifte sig med Biljettförsäljerskan. De bor numera i Gamelmark, Fjelie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s