Klubb Kashban

Klubb Kashban

Plats: Övergivet hus på innergård vid Stora Fiskaregatan (rivet sedan länge)
Premiär: 27 juli 1979, första bandet Garbochock

Pionjärklubb där många mindre punk- och nya vågen-band spelade. Däribland Garbochock, deKon och Silverdödsskolan. Blev populärt och stadens första riktiga svartklubb med illegal ölförsäljning och hela faderullan. Men hyresvärden tyckte att det var i skummaste laget och sade upp klubben efter bara något år.Kategorier:Kultur, Platser

3 svar

 1. ”Det enda sättet att få spelningar var att fixa dem själv. Det var ett ständigt letande efter lokaler och det var ett massivt motstånd från myndigheterna. Vi fick inte ett öre från kommunen. Vi tyckte de äldre var bra på att prata, men det hände aldrig något. Vi gjorde saker på helt egna villkor. Klubb Kashban var en rivningskåk där de hade glömt att stänga av strömmen. Vi tog med oss våra grejer och några backar öl. Det fanns inga krav på perfekt ljud och stor utrustning på den tiden. Sedan kom polisen och slängde ut oss. Då ockuperade vi ett ställe som vi kallade Lokalen och tack vare en polis fick vi ta över stället mot att vi målade det. Alla punkband i Lund repade där.”
  – Henrik Venant, intervjuad i Svensk Punk 1977-81

 2. Hängde lite på Kashban några heta sommardagar året då huset revs. Det dracks mycket te och det daltades med allt levande från aggressiva fyllon till invaderande svartmyror. Att under cannabisrusets inverkan spela olika trummor var motsvarigheten till ”lugn hemmakväll framför teven”
  Trots det sagda fanns ganska stora spänningar mellan de inneboende. Man var sällan överens eller samstämda. Thomas Måntelius drog dit mig och det planerades ockupation. Den första åtgärden var att skaffa ett så stort förråd som ekonomin tillät av öl, vin och även punsch tror jag. Thomas var drivande i denna frågan och jag hjälpte till att bära dit förråden. Strategin för ockupationen och metoderna blev alltmer utopiska efter hand som ockupationen fortsatte inpå morgontimmarna och förråden tömdes.
  Dagtid sov några ruset av sig, några var inte där. Framåt eftermiddagen kom så ockupationen igång igen med nya förråd.
  Taktiskt var huset omöjligt att ens försöka försvara emot polisen. Trädgården var 60 meter djup in mot mitten av kvarteret men bara 6-7 meter bred, på ena sidan en grusad parkering på den andra en massiv brandvägg. Alla fönster utom ett på gaveln var i midjehöjd.
  Porrtidningautomaten som alltid suttit på gavelväggen hade monterats bort.
  Om jag inte minns fel var rivningen helt odramatisk.

 3. Som genuin lundabo och hängiven stadens uteliv, var jag också på spelningar i lokalen innan den revs. Vännen Hans Aarenstrup drog med mig till olika spellokaler, Klubb Kashban och så även gamla tullkammaren i Drottens gränd där en skranglig trätrappa tog oss till en överfylld lokal.
  Själv bodde jag då i ett rivningshus på Sankt Månsgatan där hyran (Kvartalsvis) uppgick till hela 275 kronor. Nu är många sådana lundamiljöer borta och vem kan idag i innerstan bo för 125 kronor i månaden?
  Kanske var livet verkligen bättre förr!!!!!

  Matz Jörgensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: