Drömmarna på taket


Ivan Loftrup-Ericsons film om de första husockupationerna i Sverige, som ägde rum i vår vackra stad, är en bra och intressant skildring av nu och då samt några av de tidiga motiven till varför unga valde att ta till dessa i övriga Europa redan ganska spridda metoder. Vi besparas från polisens pissnödiga tankar kring rätt och fel och fokuset ligger istället på några av de som var inblandade i den allra första ockupationen. Vi träffar en kvinna som triggats igång av händelserna och som byggt sitt liv i liknande anda, vi träffar en man som fortfarande slåss för samma sak som på det glada 60-talet och vi träffar en man som nu tycks leva ett normalt liv utan någon anknytning till vad som hände då, utan att för den delen ta avstånd från det.

Arkivbilderna låter oss yngre smaka på den tidens anda och den uppenbart stora splittring som fanns mellan det gamla och det nya på den tiden. I vår allt mer globaliserade värld tycks skillnaderna ständigt mindre, och inte minst de många extrema dialekterna, som förekommer flitigt i filmen, symboliserar just den saken.

Den röda tråden leder oss från första början och fram till i dag. Tempot blir aldrig långsamt och när vi ser bilderna (där jag är med i ungefär tre sekunder, varför fick jag inte betalt??) från Ockupationsfestivalen förra året förstår vi vilken stor folkrörelse som faktiskt inleddes av de här ganska harmlösa typerna. Av bilderna och personerna att döma var det knappast en rörelse som kom underifrån, från arbetarklassen och lägre, utan det var ganska snofsiga typer. Saker som kanske påverkar varför polisen då tycks agerat mildare än polisen i dag.

Sammantaget är Ivans film bra och intressant, klart sevärd både för lundabon och för den som intresserar sig för 60-talets revolutionära takter.

Lämna en kommentar

Under Övergivna byggnader, Kultur, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s