Kaj R. Hansson (1952-199?)

Kaj Hansson, född 1952, begick en del bankrån här i Lund under 70-talet och när Norrmalmstorgsdramat började trodde man först att det var Kaj som var rånaren. Kaj själv hade rymt från en permission (han satt inne för bankrån, vilket var hans favoritsysselsättning) och satt på Hawaii när han fick höra om informationen. Han ringde till TV och förklarade hur det låg till.

Några år senare spelade han in en skiva, bytte namn till Isaksson men han var alltid kvar på brottets bana och av vad jag hört ska han ha varit en tvättäkta psykopat. När mordet på Niklas Elmberg inträffade 1991 var givetvis Kaj den alla först misstänkte.

Han bodde inledningsvis i Lund men flyttade senare ut till småorterna omkring, så som Lomma och Bjärred. Han släppte minst en skiva – troligtvis inte särskilt bra – och kallades för Räven på grund av sin hårfärg.

Tids nog ramlade han ner från balkongen på den femte våningen från ett hus i Malmö. Ingen levande själ tror på en naturlig död eller att vi någonsin kommer få veta vad som hände.

13 kommentarer

Under Lundaoriginal

13 svar till “Kaj R. Hansson (1952-199?)

 1. Petter Berglind

  Satt på Dackegården en natt och snackade med Kaj. Kände honom bara ryktesvägen och han var beryktad för sin grova brottslighet. Brott som kunde drabba den som råkade finnas i närheten. Dock bedömde jag att jag kunde fråga hur fan han kunde vara så dum att ringa och säga att han inte satt i valvet på Norrmalmstorg.
  Han hade avvikit från fängelse i Sverige och tagit sig till USA. Väl där hade han ”driftat” sig på olika sätt, hankat sig fram som det också kallas. Han träffade en vacker amerikanska, som älskade honom och dessutom hade stenrika föräldrar. De hade bjudit med sig Kaj till Hawaii för att se huruvida han passade för äktenskap med deras dotter. Han charmerade föräldrarna och datum för bröllop hade fastställts. Man kanske skulle kunna tro att dramat på banken vid Norrmalmstorg skulle vara en liten sak i USA och gå obemärkt förbi, men fotot på Kaj som förmodades sitta i valvet gick ut över världen. Kajs mor vädjade till honom att ge upp och komma ut.
  Naturligtvis blev han igenkänd av de tilltänkta svärföräldrarna och hans framtid som förmögen amerikan krossades. Hade han inte hört av sig själv så hade han blivit ”golad” ändå. -Det var roligare att höra hur djävla dumma de lät när han ringde och golade sig själv.
  Det är osannolikt att han trillade ut genom fönstret på Zenitgatan i malmö, inte många vuxna män dör så (min anm.)

 2. Hans skiva är faktiskt riktigt , riktigt bra. Låter som en blandning av Ola Magnell och Roffe Wikström med personliga texter. Kaj har skrivit all text och musik. En skiva värd att leta efter.

  http://drakesmusik.blogspot.com/2007/01/propaganda-fr-bortgmd-musik-2.html

 3. Eva Niklasson

  Riktigt frisk i huvudet verkade han i allafall inte vara. Han slog sin morsa och hotade till sig pengar av henne för att köpa knark.
  En annan gång ringde han till polisen och sa att han hade blivit skuren med ett rakblad av en okänd person, som kommit in i hans lägenhet. Om jag inte missminner mig så gick han ut i kvällspressen och berättade om överfallet. Men rättsläkaren konstaterade att han hade skurit sig själv i ansiktet.
  En gång blev han skjuten i benet av polisen och hamnade på kirurgen i Lund. Han blev opererad och kulan togs ut. Efter det så hade han ett stort förband över såret, men Kaj kunde inte låta bli att peta i såret så att det blev inflammerat. Läkaren som stod böjd över honom när han tittade på såret bad honom ge ”f-n i att peta i såret”. Kaj blev alldeles vansinnig och tog tag i däverten (den där grejen som hänger över sängen) och slog i läkarens huvud, så att han fick sys med sex stygn. Kaj R Hansson gjorde alla en tjänst när han trillade ut genom fönstret, eller blev knuffad. Det blev i allafall ingen större förundersökning om detta. En psykopat mindre.

 4. Jan Rickardsson

  Jag kände Kaj från 10-17års ålder. Vi spelade bl.a. i samma knattelag i ishockey som 11-12 åringar. Det var lite speciellt med Kaj. Hans pappa var rånare och missbrukare. Kaj blev grovt misshandlad nästan dagligen. Knytnävar, tillhyggen etc. Kaj var ofta på sjukhus för sina skador. Han brukade ibland sova i soprummet i det hus han bodde för att undkomma. Även hans mamma blev illa slagen av pappan. Kaj förändrades efterhand. Fick allt oftare raseriutbrott och då fick vi andra försöka lugna/hålla fast tills han lugnat sig. Kaj var ingen psykopat. Han var urtypen för en vanlig kille som systematiskt och mkt mkt grovt misshandlades i hemmet tills han inte kunde ”hålla ihop” sitt känsloliv. Ingen jag sett eller läst om har utsatts för det Kaj utsattes för och överlevt(?). Så alla ni som raljerar över Kajs öde, sluta med det. Ni visar bara hur mkt små människor ni är.
  JR
  fd Pilot och Regementsofficer i Flygvapnet

 5. Jan Nilsson

  Han var farlig och visst.. han kom från jävliga förhållande men det finns många som gör det utan att för den skull bli en sådan bastard som han var tro mej.

 6. Hansen

  Som nybakad väktare i branschen träffade jag på kaj titt som tätt varpå han brukade åka mellan malmö å lund med pågatåg och som olustig vanna att åka utan biljett samt likaså få som ville kolla han efter som han hade ett jävla humör mm .
  men jag gjorde en deal med han om att han kom först till mej så fick han åka gratis plus att han höll käft samt satt stilla vilket brukade funka när jag jobba , ett par år efter fick jag reda på hans död och samtalade med några i den kretsen som viste och fick ett namn samt hur det gått till när han trilla ut från ett fönster ! den som skulle ha gjort det hette cleas inge sander allias mordbrännaren som senare oxså dog under mystiska omständigheter i en så kallad överdos .

 7. Hansen

  Bör nämnas att han var av den gamla stamen av tjuv heder med fribrev mm och hjälpte mej vid ett tillfälle som väktare på 90 talet men respekten var ömsesidig .

 8. Margaretha Jeppsson född Heurlin

  Jag kommer ihåg när jag och min mor sprang på honom i källaren , när han hade rånat en bank i lund. Vi fick även byta låset i vår lägenhet , för han hade bott där med sin mor och bror .

 9. Johannes

  Var det alltså han som skrev ”När du går”, som Fred Åkerström spelade in en så fantastisk version av? Finns den med på hans egen skiva?

 10. Intressant med ”När du går”. Den ligger inte på Kajs soloskiva. Undrar om han skrev fler sånger för andra artister? Någon som vet?

 11. det är sant något men inte allt jag har växt upp med kaj o familen är normal hans bror har en eget företag o hela detta skriver ni som inte vet men han var tuff o han rädda mig några gånger när jag var barn

 12. jörgen

  Jorgen I gen kaj familj var normal men tyvärr valde kaj fel bana I livet. har växt upp med han o hans bror dan var egenföretagare .dom som skriver här har bra fantasi .o jag har foto på kaj o mig från 60 talet så jag vet mycket så fantisera vidare ni som inte vet

 13. Helge

  Träffade Kaj när jobbade som musiklärare på Kumla fängelset, har för mig att året var 1975. Han ville lära sig spela gitarr och arra låtar så han fixade ihop en studiecirkel för att göra det möjligt. De andra killarna var med bara för syns skull för att det skulle bli tillräckligt många för en cirkel. Han var den enda som lirade, de andra var inte intresserade utan hade tråkigt och väntade på att lektionerna skulle ta slut. Det var tydligt att de va beordrade dit av Kaj. Han var en tydlig auktoritet i gänget, men inte alls otrevlig mot någon. Han lärde sig grunderna mycket snabbt och gav också ut en LP några år senare. Musiken är helt OK, visserligen den tidens standard men mycket bra med tanke på utgångspunkten. Men det är texterna och sången som är poängen, mycket gripande och uttrycksfulla, speciellt mot bakgrund av hans liv och leverne. Han var definitivt min bästa elev på Kumla, och en av de bästa jag haft nöjet att arbeta med. Har dock för mig att han blev sjuk, före eller i samband med frigivningen från Kumla, det var ganska allvarligt men minns inte vad. Lyssna på låtarna, några finns på youtube. Erfarenheterna som lyser igenom de enkla men träffsäkra texterna gör låtarna om möjligt ännu bättre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s