Torg

Stortorget

Medan Clemenstorget är ett ogästvänligt, ständigt busstrafikerat område och Mårtenstorget en stor parkeringsplats så finns Stortorget som en lugn och trivsam motpart till eländet. På vårarna sitter hundratals ungdomar på Stortorget, inte sällan med en glass från kiosken intill. Här finns Rådhuset och Stadshallen och även nöjeslivet får plats i form av Herkules bar och restaurangen med samma namn som torget.

Förr om åren har här även funnits gott om bussar, en biograf och hela torget omges av diverse affärsrörelser. Mitt på torget finns en skulptur av spanske konstnären Eduardo Chillida. ”Rymdfält av fred” heter den och den har funnits på platsen sedan 1972. Givetvis diskuterades verket flitigt av lundabor under tjugo-trettio år innan den till slut accepterats av de flesta.

Clemenstorget

Clemenstorget är i grund och botten ett ganska trevligt torg med mycket grönska och fin omgivning åt alla håll utom ett (Fokushuset från 1975), men det finns ingen direkt anledning att gå dit. Studenterna går till Stortorget eller Krafts torg bakom Domkyrkan, likaså gymnasieeleverna. Det enda som sker här är viss torghandel då och då, sällan med särskilt många närvarande. Länge förlorad är tiden då Maxwell Overton höll tal på söndagarna och med tanke på den flitiga busstrafiken kring torget kanske det är lika bra då man ändå inte hade hört någonting.

Förr om åren dominerade enorma, vackra träd åtminstone den breda trottoaren vid busshållplatsen ned mot stationen. Rötterna välde ut ur marken och antagligen ställde det faktumet till det för både vattenledningarna och trafiksäkerheten, så man fick helt enkelt hugga ner de gamla älsklingarna.

Clemenstorget var från början avsett för kreaturshandel och låg lite off. Än i dag ligger det egentligen lite avsides, trots närheten till stationen, och det gör att många mindre affärsrörelser kan finnas på platsen. Historiskt har bland annat Lunds första biograf funnits i den lokal där nu Matservice finns.

Mårtenstorget

Lunds kanske största parkeringsplats är också ett tillhåll för många av stadens alkoholister tack vare Systembolaget som finns där, samt den långa rad av bänkar som finns precis intill den ruggigt fula konsthallsbyggnaden. Här bedrivs även torghandel och ur våldssynpunkt är det ett torg som belastas hårt, vilket gör att det på helgerna ofta kör omkring polispatruller. I närheten ligger nämligen flera ungdomskrogar och ett populärt fyllematsställe i McDonalds.

Torgets ogästvänliga natur avhjälps inte direkt genom de stabbiga träden som står där och inte heller närheten till bussmetropolerna Bankgatan och Botulfsplatsen ger platsen en större harmoni.

Även här har det handlats en del med kreatur, döda och levande, men i dag kan man mest hitta frukt och på sin höjd en fisk på torghandeln som äger rum varje morgon och förmiddag. Utanför konsthandeln finns en del fula, tråkiga konstverk som få människor ödslar ens en minut av sitt liv på.

Knut den Stores torg

Inte direkt det populäraste torget i Lund och är mest ett gångstråk från stationen till stan och vice versa. Har ändå ganska fin karaktär med ett udda hus i det som nu är Espresso House och som tidigare varit en bank, om jag inte är helt fel på det. Det finns en staty föreställande någon random människa (saken ska undersökas till nästa uppdatering) och den röda stenbeläggningen gör även sitt till den egna karaktären.

Torget har länge varit en otrygg plats, med mycket fylledrägg och en helt onödig uttagsautomat belägen precis i ett av torgets mörkare vråer. Tidigare fanns här en gång in till Bytaregången, ett vanligt tillhåll för pundare och hemlösa, men efter upprepade bråk och svårigheter att hålla platsen under uppsikt så stängde man gången.

Platsen blev torg 1959 och har därefter piffats upp i etapper. Ytterligare förändringar är planerade för att göra torget ljusare och mer inbjudande.

***
More to come.

Annonser

1 kommentar

Filed under Platser

One response to “Torg

  1. Pingback: Ut med skiten ur innerstan « Röda Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s