Grosshandlarvillan på Kävlingevägen


En vän till mig ska snart flytta in i ett av stadens ståtligaste hus. Han kommer inte ha hela byggnaden för sig själv utan blott ett rum men vad gör väl det när man kan stå på lite avstånd och bara njuta av faktumet att man en gång fått bo i ett hus som det här.

Denna läckra grosshandlarvilla är en sextonrummare som ligger på Kävlingevägen 20 och det finns givetvis allt man behöver, från eldstad till två balkonger. Eller ja, en sak finns det inte – pengar, men det har man nog redan om man har råd att vara ägare till detta bygge.

Läto Selma och Hans Bengtsson bestämde sig 1912 för att låta uppföra det här skrytbygget. En O Hägg slog sig ned med penna och papper och stod för arkitekturen, medan Adolf Mårtensson stod som byggmästare. Grosshandlaren Hans Bengtsson ville ha alla de härligaste grejerna för den här tiden, och unnade sig lyx så som centralvärme, varuhiss och ett antal eldstäder.

I mitten av 50-talet donerades fastigheten till Lunds Universitet som under närmare 40 år höll seminarier och annat skoj i den väldiga villan. På slutet av 90-talet förvärvades den emellertid och har sedan hyrts ut för olika syften, däribland en mindre klinik.

Jag hoppas personligen att de andra i det här huset tillåter min vän att arrangera en stor, fin fest i lyan. Det känns onekligen som att man skulle kunna rymma ett par hundra människor i alla olika skrubbar och vråer.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Platser

3 responses to “Grosshandlarvillan på Kävlingevägen

  1. Noneed

    Måste vara jobbigt för dig och din vän, givet att din vän delar närliggande politiska uppfattningar som dig, att grannen till din vän (möjligen t om uthyraren?) är någon på helt fel kant av den politiska skalan. Jag beklagar detta om så är fallet och din vän fortfarande bor kvar där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s