Veckans Bagge-analys: Järnvägsövergången vid Bantorget

Per Bagge var den stora lundafotografen i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet och fick bland annat uppgiften att dokumentera förändringarna i vår kära stad. Varje vecka kommer Mitt Lund att djupanalysera en Bagge-bild.

På bilden står Bagge på Bantorget och blickar mot Västertull. Det här är ett år innan viadukten under rälsen byggs, så det är antagligen en av de sista bilderna på järnvägsövergången. Varför viadukten kom till vet jag inte, men det verkar av bilderna på platsen att döma som att det var ett klokt beslut – trafiken tycks redan då ha varit tät och en sådan stoppkloss är naturligtvis olämplig att ha mitt inne i stan.

Det här är ganska spännande faktiskt. När jag köper cigarrer gör jag det på Zigge Zigarett, som sedan 90-talets början huserar på Stora Fiskaregatan. Men redan på den här tiden fanns det alltså en lundensisk cigarraffär, och till råga på allt stod en kvinna – Maria Lindahl – som innehavare. Mycket riktigt finns det också numera en tobaksaffär på Trollebergsvägen 5, med namnet Lindahls tobak.

Särskilt anmärkningsvärt är det egentligen inte – tobak har odlats i Lund sedan 1700-talets första hälft, men här är ett exempel fångat på bild och det är väl värt att notera. Lindahls Tobak heter egentligen Lindahls tobak eftr. (efterträdare) och rimligtvis borde de två rörelserna ha en gemensam historia. Ganska intressant och någonting värt att forska vidare i. Ska nog masa mig dit och fråga vad de i affären vet.

Det här högtalarsystemet (för visst är det något sådant det måste vara) gör mig förundrad. Vad hördes egentligen härifrån? Var det en stins som ropade ”nu kommer tåget” eller spelades det månne någon tågfanatisk motsvarighet till hissmusik här?

Någon med en förkärlek för tågens historia som har någon aning?

Annonser

2 kommentarer

Filed under Baggeanalys, Bilder

2 responses to “Veckans Bagge-analys: Järnvägsövergången vid Bantorget

  1. Petter Berglind

    Bara gissar på att det är någon sorts signallampor. Känns mer sannolikt.

  2. Petter Berglind

    Glömde säga att i en av ”piratens” historier från Lund sitter några studenter på Grands bakficka. Någon blir röksugen, men som ofta i historierna måste köpet av cigarrer ske på kredit. Glödhökaren på lilla fiskaregatan, mycket nära Grand var känd för att ogärna ”skriva upp”, men med fräckhet lyckades man få loss en plåtlåda på kredit.
    Att det rör sig om den tobaksaffären, nedlagd numera, är min egen ide någon adress nämns inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s