Polisstationen får vänta…

Letat som en dåre efter gamla polisstationen i Lund efter att en Eva frågat efter var den låg någonstans. Skickade ett mail till Henrik Borg, stadsantikvarien (jisses vad han kommer tröttna på mig i det långa loppet) men han är på semester och föräldraledighet, så vi får nog vänta på svar fram tills nionde augusti om jag inte hittar någon information tills dess.

Däremot kan det vara kul för folk med lite brandstationshistoria:

Fram tills 1929 låg brandstationen på Drottensgatan och som synes var det en lite annorlunda värld då. Folk måste ha varit en smula nervösa så fort det var dags att grilla och dricka öl med kompisarna i stadsparken. Någon form av slitet torn i bondgårdsmiljö med klättrande gubbar och trästegar överallt lär inte ha varit särskilt betryggande för någon.

Därför ringde kommunen till domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin, med många stora projekt i bagaget, däribland Zoologiska institutionen och Stadsparkscaféet (ok, inget jätteprojekt – men vi har alla sett det). Ett av hans sista stora uppdrag var därför att rita stadens nya brandstation som skulle ligga på Kävlingevägen.

Och vips, där stod denna skönhet till brandstation. Per Bagges bild ovan dateras till 1926, medan många källor säger att den nya stationen invigdes 1929. Antingen så innebär det att dateringen är felaktig, att källorna har fel eller att man fortfarande var i byggtagen när den här bilden togs.

Hur som helst så användes brandstationen vid Kävlingevägen fram tills 1992 när man flyttade till Gastelyckan. Varför man flyttade dit vet jag inte, men det går att göra kvalificerade gissningar: Gastelyckan ligger förvisso inte lika centralt som den delen av Kävlingevägen där brandstationen var upprättad (i närheten av Kung Oscars bro alltså) men framkomligheten lär varit bättre via Dalbyvägen och dessutom krävdes sannolikt nya lokaler för ny teknologi.

Brandstationen vid Drottensgatan lär vara borta vid det här laget – jag har då inte sett den i varje fall – men den på Kävlingevägen är från och med i vinter lägenheter. Ett lovvärt sätt att använda en gammal byggnad, även om det precis som vanligt handlar om lägenheter för rika människor.

Annonser

8 kommentarer

Filed under Bilder, Platser, Utveckling

8 responses to “Polisstationen får vänta…

 1. en Eva

  Tack för dina ansträngningar ang polisstationen. Jag har också rotat en del, men stött på patrull 😉

  Det lär ha funnits arrestlokaler i rådhusets källare, så man skulle ju kunna anta att polishuset låg där i närheten.

 2. Kenneth Landgren

  Skall väl presentera mig: Kenneth Landgren, lundabo sen
  -60 och har läst om er undran om polisstationen.
  I Nils Palmborgs utmärkta bok ”Vårt gamla Lund” sid. 22 skrivs det” Nu är det i stället stortorget, någon gång mot slutet av 20-talet med råd och polishuset osv.
  Kan väl bara tolka det som att rådhuset också var en s.k. polisstation

 3. Christina Holm

  Polisstationen – Under min uppväxttid så fanns polisstationen, det som idag är rådhuset, på Stortorget.

 4. Eva

  Tack för alla svar. Anledningen till att jag undrar är att min farmor ska ha drivit ett studentmatlag i en stor lägenhet nära polishuset. Hon var egentligen lärarinna i en by utanför Kalmar, men när flera av hennes sex barn samtidigt skulle studera i Lund, flyttade hon hit, och löste därmed genom matlaget deras studier ekonomiskt. Den yngsta systern fick flytta med och tog studenten på Katedralskolan.
  Skulle varit intressant att få veta var denna lägenhet låg.
  /Eva

 5. Fredrik T

  Tips: leta efter Din farmor i stadens gamla tryckta adresskalendrar (dåtidens telefonkataloger). Bör finnas att tillgå på Stadsbibliotekets lundasamling.

 6. Eva

  Vilket bra tips, tack!

 7. Lars-Owe Göthe (brandhistoriker)

  Det rätta svaret är 1929. Om sen man behövde tre år på sig att bygga mästerverket, är en annan historia. Samtidigt med invigningen togs tre brandautomobiler i bruk. De var alla av fabrikatet Tidaholm. En av dem finns idag på Tidaholms bruksmuseum, en finns hos Malmö Frivilliga brandkår (ägs av Malmö tekniska Museum sedan ca 1958) och har precis blivit godkänd och registrerad. Den tredje bilen skrotades.
  Kul att du skrev att polisen fick vänat! Det var nämligen så att när man skulle bilda en yrkesbrandkår i Lund var det många som förordade en kombinerad polis- och brandkår. Detta gjorde att man fick vänta flera år innan maguistraten beslöt att en yrkeskår skulle inrättas.

  • Lars-Owe Göthe (brandhistoriker)

   Komplettering:
   1907 avslogs begaäran om en gemensam polis- och brandkår och året efter, 1908, fastställdes den nya yrkeskåren med enbart brandfolk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s