Norra Fäladens enda avrättning


26-årige studenten (tillhörde Göteborgs nation) och prästsonen Jacob Wilhelm Blomdahl häktades i september 1829 för mord på 22-årige Andreas Emanuel Landén i det lilla korsvirkeshus som ännu står kvar mellan S:t Annegatan och Adelgatan, ett hus som senare kom att kallas för ”Syndernas hus”.

Trots ett flertal nådeansökningar dömdes Blomdahl till döden genom halshuggning, och kroppen skulle begravas på avrättningsplatsen. Vid den här tiden låg Lunds avrättningsplats strax öster om ridhuset på Norra Fäladen. Efter nådeansökningarna bestämde man sig emellertid för att begrava liket på Norra kyrkogården, i en lite undangömd avdelning främst avsedd för självmördare.

Blomdahl hade under ett samtal med Landén blivit uppretad över den sistnämndes trostiga och lättsinniga pojkstreck. Olyckligtvis fanns det bakom kakelugnen i rummet bredvid en massa järnspjälar som en gång tillhört ett fönstergaller. Båda Landén och Blomdahl fattade varsin järnpinne och mördaren, som tidigare lärt sig fäktas med sabel, slog sin motståndare över tinningen.

Fram till halshuggningen hävdade Jacob Wilhelm Blomdahl att han minsann bara idkat självförsvar. Den lätte gick dock ingen på och även om det säkerligen inte var avsiktligt att döda sin vän, så var det vad han gjorde och straffades för.

På den här tiden var det Akademiska konsistoriet som utdömde straff för studenter. Universitetsfolket hade alltid tyckt det var en kul och viktig sak att få syssla med sin egen rättsskipning, men den här gången fick man smaka på den mer bittra delen av det. Man skrev till kungen och bad om att flytta avrättningen till Malmö, där man hade större erfarenhet av saken. ”Nä”, sa kungen.

Enligt konsistoriet var det enda gången avrättningsplatsen användes. 16 april var med andra ord första och sista gången en människa avrättades på Norra Fäladen i Lund. Möjligt att det borde firas på något sätt, svårt att säga.

Lämna en kommentar

Under Händelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s