Onsjögatan 7: Ett smärre mysterium

Tänk er att ni går en promenad på det område som kallas Smörlyckan. Ni ser alla de fina gamla husen som funnits i över hundra år och som alla säkert har en spännande historia att berätta. Sedan kommer ni fram till Onsjögatan 7, ett bygge som närmast liknar någon form av miniatyrversion av BT Kemi och som omges av staket och kameror för att hålla inbrottslystna borta. För bara ett år sedan var det en enkel, oproblematisk sanning men nu försöker LKF göra någonting åt saken genom att till synes bygga om denna udda cancersvulst till bostäder.

Hur som helst, vad känner ni läsare till om den verksamhet som tidigare bedrivits här? Själv kan jag inte hitta någonting, men så har jag också bara precis inlett min Smörlyckan-forskning.

Onsjögatan 7, 2008:

Onsjögatan 7, 2010:

Annonser

9 kommentarer

Filed under Bilder, Platser, Utveckling

9 responses to “Onsjögatan 7: Ett smärre mysterium

 1. Huset heter, så vitt jag kan se, Helgonagården 5:12. Enligt bevarandeprogrammet bebyggdes tomten först 1905. 1926 inreddes där en kemisk tvättinrättning med bland annat ångpanna.
  Husets längd fördubblades 1928 och en låg fabriksskorsten uppfördes.Ytterligare ombyggnader 1932 och 1945, då den fick sin nuvarande utforming i två våningar.
  Fastigheten övertogs 1950 av AB Tvättman som drev rörelse där fram till 1973, då huset togs över av AB Svenska Bioforce. Det företaget ägnar sig i sin tur (det grundades 1964) åt att producera ”örttinkturer och örttinktur-tabletter” – det finns fortfarande agentur i Södra Sandby.
  I programmet, från 1980, uppges att ”sparbanken” äger fastigheten.
  Samt att det av den ”ursprungliga planen återstår förmodligen intet”.

  • Birgitta Gyllander (Kerwing)

   Vad trevligt att läsa om gamla Smörlyckan, jag är dotter till Hugo Kerwing som drev Lund Kemiska Tvättinrättning. I mitt fotoalbum har jag foto från 1954 på mig och min syster Christina där vi står framför fabriken i Smörlyckan. Tyvärr vet jag ej vilket år pappa sålde firman, men det måste vara efter 1954.

 2. Christina Holm

  Tvätten – Onsjögatan (ej nummer 7 – det är jämna nummer på den sidan Onsjögatan)

  Här kunde man få tvättat sin tvätt. Vår familj lämnade i första hand in sådant som skulle kemtvättas. Någon gång fick man manglat findukarna också.

  När man kom in i ”Tvätten” bullrade tvättmaskinerna och släppte ut en massa ånga.
  Männen bar och kånkade på de tunga mangelkorgarna som folk hade lämnat in.
  Kvinnorna stod vid de enormt breda manglarna och manglade tvätten slät och fin.

 3. Pingback: Duktiga läsare ger svar « Mitt Lund

 4. Mikael Ingman

  Onsjögatan 7 har jag lite koll på eftersom jag under ungefär 7 års tid (1994-2001) bodde på Albogatan 4 ett stenkast därifrån. Vad jag har förstått, att döma av snacket på Smörlyckan och de många värdetransporterna som passerade de kameraövervakade grindarna på Onsjögatan 7, fungerade byggnaden som någon slags omlastningscentral för säkerhetsbolag som Securitas etc.

  • Nils-Inge Enlund

   Det mystiska huset, f d Tvättinrättningen, har adressen Onsjögatan 10 (inte 7, som ligger mitt emot). Före AB Tvättmans övertagande drevs ”Tvättinrättningen” av en man som hette Kerwing. Det fanns också en trädgård på tomten med bl a flera och olika sorters plommonträd. Hela familjen Kerwing, inkl två söta flickor i min ålder, var där på söndagarna. De plockade frukt och bjöd även oss barn på andra sidan häcken. Ena dottern, Christina, blev min klasskamrat i fjärde ring på Katedralskolan. Vi tog studenten tillsammans.
   På ena bilden syns Albogatan 3 i bakgrunden (det grågula huset med sadeltak). Där hade jag mitt föräldrahem 1941-63. Rummet bakom fönstret på gaveln var ”mitt” under tonåren. Dessförinnan hade där bott en gammal man, Jöns Persson, och hans dotterdotter Maj-Britt. Dessförinnan lär en 8-barnsfamilj ha bott i den lägenheten på 26 kvadratmeter fördelat på ett rum och kök.
   Alla husen med udda nummer längs Onsjögatan och även Albogatan 3 hade trädgårdar som gränsade till en repslagarebana. Den var cirka 100 meter lång. Ibland måste man öppna dörrarna på gaveln och sträcka repen ända bort till Albogatan. Det var intressant att se hur repen tvinnades och även spännande att titta in i den långa repslagarbanan. Repslageriet drevs av repslagare Jensen, som hade sin affär på Skomakaregatan 9 i stan.
   Onsjögatan 7, ett rött flerfamiljshus med vita tegelinläggningar runt entréer (det finns två sådana mot gatan – 7A resp 7B) och fönster ägdes av bröderna Jönsson, som drev ett stenhuggeri. Jag vill minnas att det låg på Bangatan intill Holmbergs tomt, snett emot Centralstationen.

 5. Christina Hougaard

  Hej Birgitta!
  Roligt att läsa Lundahistoria!
  Hälsningar till två söta flickor!!
  Christina med kram

 6. Inger Bensryd

  Hej Christina och Birgitta!
  Jag minns mycket väl er familj, er båda, speciellt Christina som jag lekte med, och även er pappa och mamma från Hantverksgatan ute på väster. Ibland fick jag följa med till tvättinrättningen. När jag sen flyttade från Hantverksgatan tappade vi helt kontakten. Under många år när jag bodde på Norra Fäladen cyklade jag förbi tvätten när jag skulle till mitt arbete på Lunds Lasarett. Jag har ofta undrat var som hände sen.
  MVH
  Inger Bensryd f. Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s