Fokushuset: ett exempel på fasansfull utveckling

På sjuttiotalet kom någon fram till att en stor jävla ICA-butik är precis vad den här stan behöver. Den södra delen av Clemenstorget skulle genomgå en förändring och den mest omdiskuterade ändringen var rivningen av ett vackert hörnhus byggt 1906. Istället skulle man där uppföra någon form av storbutik blott utformad för att vara så effektiv som möjligt och ingenting annat.

Protesterna var stora. Arkitekter från hela landet beklagade sig över vad som skulle hända. I Lund samlade man, efter att bland annat konstnären Oscar Reutersvärd tagit initiativet, ihop en protestlista på 6000 namn men den dagen kommunpolitiker lyssnar på människor var lika långt bort då som den är nu.

Inför rivningen sa dessutom stadsantikvarie Anders W. Mårtensson:
– Jag är i princip emot att man köper in en mängd tomter, river allt i en klump och bygger nytt. Det blir efterhand en felaktig struktur i stadskärnan. Det finns tillräckligt med dåliga exempel för att man inte ska fortsätta.

Fokushuset stod klart 1977 och är i dag känt som ICA Malmborgs, stadens mest populära affär som drivs eller åtminstone drevs av en Lars Andersson, lika falsk och ful som byggnaden själv. Till det yttre en riktig miljökämpe men med bensinätande lyxbilar i garaget.


Clemenstorgets sydsida 1975. Det vackra hörnhuset där det bedrevs hotellverksamhet revs när någon ansåg att det var brist på ICA-butiker i den här staden.


Ett par år senare står Fokus där, och Clemenstorget som enhet är förvanskad.


Närmare bild på hörnhuset. Erotik för den nostalgiske lundabon.

Annonser

5 kommentarer

Filed under Bilder, Platser, Utveckling

5 responses to “Fokushuset: ett exempel på fasansfull utveckling

  1. Stalinskij

    Fantastiska bilder! Men som vanligt undrar jag en del över dina personangrepp. Vilka belägg har du för din smutskastning?

  2. Den avsky jag känner för alla politiker i snart sagt varenda kommun, som är skuld till allt raserande av äldre och mycket älskade levnadsmiljöer – går inte att sätta ord på. Just nu tillåter de ett raserande i en takt som aldrig förr – för storföretagens behov av att bygga nytt, bankernas behov av att få låna ut pengar och för att börsen och aktiemarknadens hjul ska rulla. Det allra värsta är att de förvandlar våra invanda levnadsmiljöer till exakt lika könlösa likriktade områden överallt. Jag kan inte se någon annan lösning än att alla som upprörs som jag, bör sluta att skänka bort sin dyrbara röst när det blir val nästa gång. Vi behöver bygga upp ett nytt politiskt demokratiskt system som har förutsättningar att bli just: demokratiskt. Inte som den skämtdemokrati vi lever i idag. Alla som tänker själva behöver läsa in sig på http://direktdemokraterna.se

  3. Kenneth

    Vem vill bo i en död stad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s