30 november-special: Segern 1991 och vad som hänt sen dess

1991. Polisen och nazisterna hade återigen planerat att vandra genom staden till befolkningens missnöje. Staden stängdes av, containrar placerades vid infarterna till staden för att skapa en bilfri stad på denna orolighetens dag. Helikoptrarna flög i den kalla novemberluften och känslan var att i dag, i dag står mycket på spel. Det är stadens egna almstrid som ska utkämpas; invånarna mot makten och ondskan.

Tillresta BZ-aktivister från Danmark hjälpte antirasisterna att organisera sig. En enorm blockad genomfördes på Stora Södergatan, på vilken nazisternas fackeltåg skulle marschera. Efter många om och men tvingas polisen ge upp. Nazisterna får åka hem igen. Tio år senare skrivs det in i en gatsen på platsen: ”Här stoppades rasismen 1991-11-30”.

1992 och 1993 blir mer av en kamp mellan polisen och motdemonstranterna. Lagens väktare känner våldets adrenalin och använder vid flera tillfällen övervåld och genomför direkta hämndaktioner utanför Smålands Nation. Den biten uppmärksammas inte särskilt mycket.

1993 fanns det också 1300 poliser på plats, vilket då var den största polisinsatsen i landets historia. Kostnaderna uppgår till nio miljoner och 400 grips.

Kommunen hittar sedan olika lösningar för att bli kvitt problemen. Man inrättar ett kulturevenemang, Ljusets natt, och bokar sedan upp samtliga platser där man kan hålla demonstrationer i staden. Efter arrangemang 1996-2002 slutar man, möjligen med förhoppningen att det skulle vara tillräckligt för att hela saken ska glömmas bort, men redan 2003 hålls det första fackeltåget på tio år och sedan dess har nazisterna vid ett par tillfällen marscherat i staden, dock inte längs med Stora Södergatan som förr i världen. I stället har man gått den betydligt mindre centrala rutten från stationen till Monumentet.

2008 blev den mest hetsiga 30 november-kvällen på länge och polisen hade fullt sjå med att hålla reda på den pånyttfödda vänsterrörelsen och på de fackelbärande nazisterna.

Förra året, 2009, hände däremot ingenting och det mesta tyder på att det blir en väldigt lugn historia i år igen. I regel brukar det bli mer våldsamheter och fler människor inblandade när 30 november är på helgen, vilket var fallet såväl 1991 och 2008.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Artiklar, Händelser

2 responses to “30 november-special: Segern 1991 och vad som hänt sen dess

  1. Max

    Fast så nöjda kan ju inte de nationella vara sedan marschen 2008. Motståndet verkar vart rätt totalt. Någon mer marsch i Lund på 30 nov har det heller inte varit sedan 2008.

  2. Vi får väl hoppas att denna ”tradition” är avslutad för alltid. Vad vi istället kan fira denna dag är minnet av den antirasistiska segern 1991. Den fick större betydelse än man visste just då.; den nynazistiska offensiven 1989-1991 slogs tillbaka och hämtade sig aldrig riktigt efter det. Motstånd lönar sig i längden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s