Anekdot: Sveriges första falafel såldes i Lund


Ilan Shofer, falafelpionjär.

Sveriges första falafelställe fanns faktiskt i Lund. Det var Ilan Shofer som 1985 öppnade Falafelkungen i den lokal på Kungsgatan som nu säljer nattkrubb till hungriga människor som just festat färdigt på Ariman.

Redan på den tiden var falafeln ett alternativ för hungriga om natten. I Lund-Malmö-området var det ett av blott två nattöppna ställen i mitten på 80-talet, det andra var Stippes i Malmö.

På den här tiden kunde man ta bättre betalt för en falafel och priset var uppe i så högt som 32 kronor när konkurrensen ännu inte blivit mördande. Ilan Shofer har flera gånger om visat sig vara en mycket duktig affärsman.

Han startade också Mediterranean på Grönegatan och när Västra Stationstorget öppnade 2002 startade han Bar Express i den nya stationsbyggnaden. Med tanke på torgets uteblivna succé så blev heller inte baren särskilt framgångsrik.

Vi brukade ändå gå dit för jämnan, jag och mina vänner. Då vi inte fyllt tjugo än kunde vi inte komma in på särskilt många ställen i staden och på Bar Express fick vi vara för oss själva. Vi köpte Duvel efter Duvel och Ilan Shofer, som vi då kallade för Bar Express-juden, var alltid mycket trevlig och tillmötesgående. Sista kvällen man hade öppet var vi där och Ilan bjöd på shottar laget runt.

Baren köptes av en halvtokig men ständigt lika glad vietnames som utvecklade verksamheten och i dag tycks det vara rätt många som äter lunch där.

Vad Ilan gör i dag vet jag inte, men jag tror att han sysslar med catering och varför inte. Maten på Bar Express var alltid välsmakande och att han hade det goda omdömet att ta falafeln till Sverige tyder på god kunskap om mat.


Jag och kompisarna utanför Bar Express, en del av Bagel Express-kedjan.

4 kommentarer

Under Anekdoter, Matställen

4 svar till “Anekdot: Sveriges första falafel såldes i Lund

 1. Jo…och dem var MYCKET GODA! TACK SÅ MYCKET. JAG SLUTADE ÄTA KORV, DÅ.

  MED VÄNLIGA HELSNINGAR,
  REDAKTÖR

 2. Christer.

  Du kan ha lite fel om Ilans falafel. Där fans där en bar på Mårtenstorget som hette Masters vad ja vet så var han före Ilan med falafel.Han sålde även kebbab som han var först med i Lund.

 3. Anders

  Jag åt falafel på lena’s i Halmstad före 1985. Det är jag säker på. Enligt hemsidan (http://www.lenaskebab.se) har nuvarande ägarfamilj drivit stället sedan 1987, men då hade stället redan funnits några år. Fortfarande finns det ingen som har så god falafel i hela sverige. Det är såsen som gör det.

 4. Först Falaffelkungen fanns i Stockholm 1983 i Kungshallen på Kungsgatan mittemot Hötorget å Stckholms första Kebab en trappa ner sådeså

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s