Anekdot: Explosiva mjölkförpackningar

Tetra Pak i Lund är ett viktigt företag inom förpackningsindustrin, det var bland annat där man hittade på den så kallade takås-förpackningen som i dag är standard vad gäller mjölk och yoghurt i Sverige och många andra länder.

Men det var inget ofarligt arbete att uppfinna något så simpelt. Ett av problemen var att man var tvungna att experimentera ihop en laminering för pappret och då det handlade om ytterst brandfarliga saker valde man att förlägga den aktiviteten i ett skjul en bit bort från resten av företagets lokaler. Det var faktiskt så farligt att belysningen fick komma från lampor på utsidan av huset.

Gad Rausing ledde projektet och när han gick mot laboratoriet för att se hur det stod till såg han att mannen som rörde om i grytan stod med en fet jävla cigarr i munnen. Högst otippat lyckades båda klara sig oskadda.

Men det lilla huset skulle inte bli gammalt. En man gick stillsamt och sopade utanför då en statisk gnista från sopkvasten plötsligt tände på. Städaren befann sig snart 150 meter från huset, som för övrigt var byggt för att väggarna enkelt skulle kunna falla utåt, men klarade sig oskadd.

Mjölkpaket är farliga grejer.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Anekdoter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s