Lundakonst: ”Mandala Structure”, Bantorget


Namn: Mandala Structure
Plats: Bantorget
Invigd: 20 januari 1991
Skapare: Takashi Naraha (1930-)

I september 1990 ställde japansk-svenske konstnären Takashi Naraha ut ett antal av sina skulpturer i Lund. Med hjälp av en stor lyftkran placerades hans verk på Bantorget och konstnären själv hade en förhoppning om att kommunen kanske skulle köpa något av dem, vilket man också var ganska sugna på eftersom att det sedan Bantorgets ”renovering” på slutet av 80-talet talats om att resa en staty där.

En månad senare hade kommunen bestämt sig. Eller ja, som vanligt i den här staden gick det inte särskilt smidigt. Kulturnämnden hade ett möte där man i sann lundaanda bestämde sig för att skjuta inköpsbeslutet på framtiden. Skulpturerna forslades bort och när ett av verken såldes bestämde man sig för att snabba på processen. Ett möte hölls och man kom fram till att köpa ett av verken. Problemet var bara att det kostade 300 000 kronor, medan man i konstinköpsbudgeten bara hade 100 000 kvar och det löstes genom att använda även det kommande årets budget. Kulturnämnden tyckte att skulpturen var värd investeringen och så här tjugo år senare kan väl ingen säga emot.

I januari 1991 kom den på plats igen, ”Structure Mandala”. Responsen blev som den blev när nya saker händer i Lund. ”Skall det där föreställa konst? Jag trodde det var något som gått sönder”, sa en äldre herre när han såg hur skulpturen sattes upp. Den gubben är antagligen död nu. Så går det!


Det minsta av Narahas verk. Vad som hände med det har jag ingen aning om.

Naraha kommenterade sitt verk så här: ”Med den grå graniten är det annorlunda. Här får luften, tomrummet, representera den ena dimensionen, medan stenen i sig står för den andra”. Jag antar att det var det köpta verket han syftade på, för nog är det ganska grått? Hur som helst är Structure Mandala intressant; på ytan oputsat, på insidan lent som silke. Dessutom är alla sidorna olika. Sven Sandström sa vid invigningen: ”natur mot kultur”.

Egentligen var kommunen mest intresserade av det verk som var format som en ring, men det kostade för mycket. Galleri Åklundh, som hade hand om utställarens ekonomiska förehavanden, hann dessutom sälja verket till Tetra Pak innan det blev aktuellt att göra någonting åt saken. B-planen var att köpa det minsta av verken, som ni kan se här nedan, men kommunen föreslog att man istället sparade pengarna. När priset sedan sänktes på ”Mandala Structure” så slog man alltså till.


Det ringformade verk som köptes av Tetra Pak.

Några år senare hade Narahas skulptur glömts bort lite grand. Alger hade börjat växa på den, och tanken om att den skulle vara upplyst var en önskedröm som illvilliga ungdomar på fyllan hade för avsikt att ändra på. Numera står den oftast mörk och enslig, även om den är fin och definitivt ger ett spännande lyft till Bantorget.

Takashi Naraha bodde i flera decennier i Sverige men återfinns nu i Frankrike. Många av hans verk går att hitta i vårt avlånga land, inte minst här i Skåne.


Skulpturen i sitt sammanhang

Annonser

2 kommentarer

Filed under Konst, Kultur

2 responses to “Lundakonst: ”Mandala Structure”, Bantorget

  1. Rikard

    Du vet inte var ringen står numera?

    • lerkot

      Nä, tyvärr inte… tänkte försöka ta reda på det. Den kan ju finnas här i Lund, hos Tetra Pak, men de har också kontor på många andra platser eller så kan den ju ha sålts vidare eller så. Ska undersöka saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s