Kort om litteraturhusidén


Här på St Petri kyrkogata valde man på 70-talet att bygga ett s.k. ”litteraturhus” – Stadsbiblioteket.

Ett litteraturhus låter som årets bästa idé. Där kan man slå sig ner, läsa böcker, fika, diskutera, lyssna på föreläsningar och bilda sig själv. Det låter ju faktiskt helt otroligt. Varför har ingen tänkt på något sådant tidigare? Kulturtänkarna i staden har minsann lagt fram något som kan leda till en revolution i samhället.

Eller vänta lite nu.

Litteraturhus – bibliotek i folkmun – uppfanns cirka femhundra år före Kristus och i Lund fick vi stadsbibliotek 1864. Drygt hundra år senare – 1970 – byggdes det nuvarande stadsbiblioteket efter danske Flemming Lassens ritning. 1974 blev bibliotekshypen så stor att man inte bara nöjde sig med att ha det där stora schabraket mitt i staden, utan man valde dessutom att köra omkring med böckerna i en buss för den som föredrog det.

Kulturen i Lund är i behov av mycket men ännu en plats att sysselsätta sig med böcker känns inte som något man borde prioritera. När det nuvarande stadsbiblioteket byggdes hade kommunen nyss valt att säga nej till uppförandet av ett konserthus på samma tomt och tidigare än så diskuterades det att bygga ett teaterhus på samma plats, vilket också gick om intet.

Att återigen låta akademikernas pilska inställning till böcker gå före behovet av en musikscen eller dylikt känns som ännu ett steg mot en stad där alla läser och ingen dansar, och så ska det inte vara.

Annonser

1 kommentar

Filed under Krönikor, Kultur

One response to “Kort om litteraturhusidén

  1. Det är väl knappast nya hus stan behöver, utan folk som fyller redan existerande hus med aktiviteter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s