Nyckelkroken 70


Sunk. God bless the sunk. Nyckelkroken 70 år 2004.

Från Spanien han kom, den tokige arkitekt som i början på 70-talet flyttade till Lund tillsammans med sin fru. Han flyttade in i radhuset på Nyckelkroken 70 och bodde där några år innan det var tid att ge sig av till Lidingö. Men huset i Lund behöll han, utan att göra någonting åt det. Det fick stå där och förfalla.

Genom åren fick han ett antal viten som han snällt betalade utan vidare kommentar. Brev och delgivningar hamnade i papperskorgen och vad gubben egentligen ville med att behålla huset kan man fråga sig.

Efter femton år fick det vara nog. 1989 sa Larry Andow att där behöver man minsann göra någonting snabbt. Så blev det naturligtvis inte, utan traktens ungdomar fortsatte roa sig med att utforska det underliga, spännande ödehuset, röka brass i källaren och dricka hembränt på ovanvåningen och allt vad vi ynglingar gör.

2004 uppmärksammade Sydsvenskan den sedan länge bortglömda skamfläcken och genom att föra huset i ljuset fick också politikerna fart under fötterna och började så smått att fundera på mer radikala lösningar än att bara renovera fönster och tak i hopp om att den 81-årige fastighetsägaren skulle lösa problemen genom att dö, Tom Kronsjö-style.

2006 såldes huset så på exekutiv auktion för nätta 1 230 000 kronor. Själv har jag inte befunnit mig i trakterna på rätt många år, men jag vågar väl gissa att köparen lät riva huset för att sedan bygga upp det på nytt, alternativt renoverade han det men det låter kostsamt. Hur som helst så antyder bilder att det ser fint och prydligt ut där nu.

Köparen Sam Aboujaefari sålde sedan huset för cirka 2,3 miljoner och gjorde väl antagligen en skaplig vinst. Enligt Ratsit.se driver han Donya Handesbolag vars verksamhetsbeskrivning lyder; ”Bolaget skall bedriva handel med bostäder samt all renovering och byggnation inom bygge.”

Vem den där gamla spanjoren som ägde huset var/är vet jag inte, men upplysningar mottages tacksamt om den saken. Han var nog en intressant kuf.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Anekdoter, Artiklar, Övergivna byggnader, Platser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s