Staffan Holmqvist-ärendet


Staffan Holmqvist, pedofil.

Så fick då Lund sin egen pedofilihärva när Katia Wagner och Jonas Nyrén skrev en viktig artikel i Sydsvenskan den 18:e juni. Ett gäng före detta Lugi-spelare berättade om handbollslegendaren Staffan Holmqvists intresse för småpojkar. Under flera decennier tilläts han utnyttja sin makt och sitt inflytande för att nå under ungdomarnas brallor.

I Sydsvenskans artikel, som sedan följts upp med fler texter och uttalanden från alla möjliga och omöjliga, framgår det också att det funnits väldigt mycket misstankar riktade mot handbollspampen.

Arnold Gustavsson, tidigare ledamot i svenska Handbollsförbundets styrelse, berättade att ”det var allmänt känt att Staffan var pedofil”. Han och många andra borde känna skam över deras egna brist på handlingar. Alla som fått vetskap om det här måste ta på sig en del av ansvaret för att barn råkat ut för Staffans övergrepp efter att de fått nys om saken. Varje år, dag, minut, sekund efter att de fått veta det är de också på något vis medskyldiga.

Media måste rannsaka sig själva. Att saken inte granskats mer noggrannt i ett tidigare skede är ett grovt tjänstefel. Sportnytt, som på den här tiden hade miljonpublik, omnämnde honom visserligen som misstänkt redan 1995, men det är helt enkelt inte tillräckligt och det följdes aldrig upp. Medias plikt är att granska samhället och om inte den enormt inflytelserika och stora idrottsrörelsen är en viktig del av detta så fan vet vad som är det egentligen.

Det är bra att Sydsvenskan nu tagit tag i saken, men det är många år för sent. Staffan Holmqvist är död och kan inte ställas till svars för sina handlingar. Efter Patrik Sjöbergs avslöjanden nyligen är det av yttersta vikt och intresse att hänga ut en levande idrottspedofil. Inte så mycket för att ha någon att rikta hat gentemot, utan snarare för idrottens bästa. Vi måste börja förstå sambandet mellan idrott och pedofili för att motarbeta förekomsten av dessa inom sportvärlden.

För oss som är idrottsledare har detta satt mycket i gungning. När jag för några månader sedan tog över ett nytt ungdomslag i Lunds FF kom jag till träningen skallig och i stort skägg, en inte helt omärklig kombination. Föräldrarna tittade underligt och för första gången kände jag ett behov av att försvara mig, förklara mig – ”nej nej, jag jagar jämnåriga blondiner på krogen”. Det känns som att det finns en viss förtroendekris gentemot oss ungdomstränare och det är fullt logiskt. Det som huvudsakligen behöver dissekeras är inte handlingarna i sig, utan drivkrafterna och hur möjligheterna uppstått. Var finns luckan i systemet som gör att något sådant här kan få fortgå i så pass många år?

Vad som i alla fall står klart är att passiviteten alltid skördar sina offer. Många, många barn har fått lida för att föräldrar, kolleger och media valt att ta den bekväma vägen och hålla käften. Idrottsföreningarna – LUGI i synnerhet – kommer en lång tid framöver att förknippas med passivitet och brist på handlingskraft i sådana här ärenden.

***

Förre fritidschefen Bengt Jonsland får också frågan, efter att ytterligare spelare och andra ungdomar som Staffan lugnat sina lustar med uttalat sig. Till Sydsvenskan säger han: ”Nej, nej, nej. Det vore konstigt om inte jag, som hans närmsta chef, hade haft någon kännedom om det här. Jag har suttit mitt emot Staffan Holmqvist i sjutton år, och då skulle det här ha visat sig på något sätt. Det är någon som för runt skit om honom.”

Med så skrämmande genomkorkade uppåtslickare vid rodret är det inte konstigt att vilken skit som helst får förekomma. Folk i kostymer ägnar sig inte åt sådant, vill han säga.

Skitsamma egentligen. Bengt Jonsland är en nobody. Under hans tid på posten som fritidschef 1986-2000 fick han mest bevittna Lund gå från att vara ledande inom hans uppgifter till att vara Malmös sovstad inom allt inom kultur- och fritid. Tack ska du ha, du kan gå nu.

Så mycket mer skada kan han inte göra emellertid. Gubben är sjuttiofem bast, hade jag varit kristen hade jag trott att han får köra på några år till med att reflektera över sitt meningslösa liv och allt han inte uträttat, innan han flyttar till Staffan Holmqvist grannhus so to say.

***


K Arne Blom, pedofiliförnekare och medioker författare.

Även K Arne Blom, klassisk lundarelik mestadels känd för massproduktion av böcker ingen läser och för att ha surat över Smålands Nations beslut att bli en socialistisk nation, uttalar sig i ämnet: ”I trettio års tid har jag hört det här. Jag har gått till djupet och undersökt anklagelserna och kommit fram till att det inte finns någon grund för dem.”

Precis som Bengt Jonsland har inte heller han frågat ungdomar som haft med Staffan Holmqvist att göra. Precis som Bengt Jonsland har han frågat runt bland de andra cylinderhattarna, gossarna som förespråkar makt och framgång framför etik och moral. På de grunderna tycker han sig ha rätten att avfärda att någonting någonsin skulle hänt.

Äckligt. Människor som tänker i sådana banor förstår ingenting och är värda lika lite. Så arg man blir.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Artiklar, Händelser, Idrott, Krönikor

2 responses to “Staffan Holmqvist-ärendet

  1. Frans Olsson

    Det fanns en annan otäcking som var lagledare för handbollslaget KFUM i Lund, och han ägde sportmagasinet (tror jag det hette) och han tafsade alltid på oss pojkar när vi duchade.
    Den som då inte gillade detta fick inte vara med på nästa match eller så fick han inte billigare skor t.ex.

  2. Såg mellan kl 22 och 22:30 idag den 26 mars på UR: ”Tränarens himmel och helvete”. ”Svensk sportdokumentärserie från 2014. Förening. Handbollsklubben Lugi hamnade i en djup svacka när en ledare visade sig ha kränkt unga spelare sexuellt i över 30 år. Sportchefen Emme Adébo berättar om arbetet efter det inträffade.”: http://www.tv.nu/p/14032622002230svt1?popup=true

    Rätt skrämmande att de kunde fortgå över 30 år. Jag skulle vilja veta vem det var som tog tag i frågan 1995. Hen borde hyllas! I programmet talade de om att en person sammankallade alla ungdomstränare 1995 och föreslog att de skulle skriva på för att avsätta Staffan. Först då hände något inom Lugi. Staffan fick stiga åt sidan.

    Men Staffan fick fortsätta med handboll i andra klubbar…! Hur möjligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s