Lundakonst: Trädgårdssfinxen

Namn: Sfinxen (antar jag)
Plats: Botaniska trädgården
Invigd: Universitetshuset 1882, Botaniska trädgården 1978
Skapare: Helgo Zettervall med kolleger

Allting är lite större och lite mer fantastiskt när man är liten. Att gå ner till videobutiken på Östra Mårtensgatan hela vägen från Östra Torn kändes som ett äventyr, och mest likt alla upptäcksfarardrömmar var vandringen genom Botaniska trädgården. Visst, jag hade varit där tidigare tillsammans med farsan och Thomas Måntelius (av alla människor) och utforskat många små skrymslen men på egen hand hade jag inte sett mycket.

Mest spännande och mest skrämmande var alltid synen av den illa tilltagna sfinx som Uarda-akademin placerat i trädgården efter att på grund av slitage plockats ned från Universitethushets attika 1959. Fyra till antalet hade de satts upp där 1882 men betraktades redan då som ganska fula och slets snabbt på grund av taskig cementkvalitet.

Uarda-akademin, främst genom en viss Sten Broman, hittade en av dem i något bortglömt förvaringsutrymme på LTH och 1978 fick de alltså för sig att sätta upp den något malplacerade kvinnovarelsen i parkens norra del och även om det kanske inte går att betrakta som någon stor turistattraktion så är det en alldeles unik syn med tanke på att man normalt sätt motarbetar förfallet och dess givna plats i samhället.

Vid ett par tillfällen har hon återigen kommit i centrum, en gång 1985 då hon blev symbol för humanistdagarna, en annan gång 1997 när Uarda-akademin satte upp diverse skulpturaktiga hemmabyggen intill henne.

Sfinxen i Botaniska trädgården är definitivt ett av mina favoritkonstverk och representerar mycket av det jag älskar med Lund. Den hemlighetsfulla, smått undangömda platsen, slitaget, den lätt skräckinjagande stillheten. Alltihop utslängt i grönskan för äventyrslystna barn att upptäcka.

3 kommentarer

Under Artiklar, Konst, Smultronställen, Universitetet

3 svar till “Lundakonst: Trädgårdssfinxen

  1. Jag gillar den också, sfinxen. Och jag gillar Thomas!

  2. Sfinxen borde stå på en lämplig pidestal på platsen där ”intighet” nu inte syns så bra. Det är en bra conversation piece.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s