Promenad till Kryddan

Södra Esplanaden har aldrig känts som en riktigt naturlig plats för mig. Som liten var det sällan något ärende där, mamma hade visserligen en väninna i ett av de senapsfärgade höghusen som tillhör bostadsrättsföreningen Krusbäret. De tre husen, byggda 1935-1938, var HSB:s första i Lund och dessutom de första lamellhusen i staden. På den tiden var det the shit med till exempel HSB-uppfinningen sopnedkast, vilket gör att vi kan förmoda att kvarter Krusbäret är det första i staden som haft sådana. Inte ens Gamla Lund gjorde särskilt mycket ljud av sig när dessa historiska klenoder förlorade sin funktion och togs bort för några år sedan.

Annars har Södra Esplanaden ofta handlat om Smålands nation i olika avseenden. Inte minst för att jag bor där nu. En del i att hitta rätt som nyinflyttad är att förstå sig på närområdet och hur man löser olika problem som uppstår. Hemma på Djingis var det enkelt; gå till ICA-Tornet, köp eller krita vad som krävs, hälsa på lite trevliga människor, gå hem. Och om ICA har stängt? Fråga grannen, om inte han frågar dig först.

Livet på Esplanaden är annorlunda. Från Smålands Nation finns det ett par näraliggande alternativ man kan gå till. Den enda butiken med sådant man behöver (visst, där finns några mindre, väldigt nischade affärer också) och som ligger längs med själva esplanaden är Pizzeria Kryddan.

Snyggt inkvarterad i en nationalromantisk villa från 1905 finns den här lilla pizzerian som också säljer andra akuta nödvändigheter; cigg, godis, läsk, en del (ibland utgångna) mejeriprodukter och en och annan billig matbit finns att köpa. Borta är de blaskiga porrtidningarna och det vedervärdiga Haribo-godiset, kvar finns den sköna småsunkiga känslan som lätt infinner sig när en butik saknar konkurrens. När den främsta kundkretsen är munchande Smålands-bor och andra förbipasserande snarare än folk med storshoppningambitioner ställs det dessutom än mindre krav på verksamheten.

Speceributiker har funnits i lokalen i olika former sedan 1952 och de nuvarande ägarna har varit där sedan åtminstone 2002. En lokal med anor som förvaltas som den borde, även om pizzornas kvalité är långt sämre än vad ryktet vill göra gällande. Kanske påverkas folks smaklökar av de nostalgiska känslor av 90-tal som oundvikligen infinner sig redan vid skyltningen utanför.

På väg hem genom den om sommaren otroligt vackra lindallén slås man av vilken intressant plats Södra Esplanaden är. 1800-talets stadsplaneringsideal råder, så i stället för den kaotiska huller om buller-känslan från centrum har man här tydliga idéer som halvt om halvt grusats av människors ovilja och rädsla att exploatera marken. När de tre ovannämnda HSB-husen byggdes fanns det till exempel en stor rädsla för att lägenheter skulle stå tomma, vilket också blev fallet. Ett flertal tomter bebyggdes inte förrän långt in på sextiotalet.

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Promenad till Kryddan

  1. Denna speceriaffär kände jag inte till, visste inte att det fanns någon annan Kryddan än Christer Peterson.

    DÄREMOT minns jag Steinwalds Livs på Östra Vallgatan, hörnet av Agardhsgatan. Det var en ICA-butik. Jag minns att jag handlade där en gång i augusti 1984 (har kvittot kvar). Jag lyckades aldrig fatta hur ICA-butiken på andra sidan Agardhsgatan, hörnet av Östra Vallgatan, över huvud taget kunde existera. Nå, den var nog redan nedlagd i augusti 1984.

    Lika märkligt är att Sigfrid Ljunggren (huvudaffären låg på Klostergatan) hade inte mindre än TVÅ filialer på Studentgatan (en vid Tornaplatsen, där jag handlade, och en på andra sidan Tunavägen). Jag minns att den på andra sidan Tunavägen stängde först.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s