Bombhot mot Stäket maj 1990


Den 27:e maj 1990 bombhotades restaurangen Stäket. Månaderna dessförinnan hade våldsdåden mot invandrare stegrats, bland annat vandaliserades flykting- och invandrargravar på Norra kyrkogården bara två veckor tidigare. Också Stäket ägdes på den här tiden av en invandrare, vilket inte minskade oron då det vid halv fem-tiden på eftermiddagen ringde en kvinna och förklarade att ”hela huset ska sprängas klockan 21”. En halvtimme senare ringde den skånsktalande kvinnan dessutom till polisen och sa samma sak.

Polisen bestämde sig emellertid för att ingenting göra. Dels för att hotet om bomber mitt i en stad var en ganska så mycket fånigare tanke än i dag, dels för att, ptja, en invandrare ägde restaurangen och vi som studerat hur Sverige såg ut på den tiden vet att det kanske inte var ett prioriterat ärende hos polisen.

Kvinnan ringde sedan till polisen en andra gång vid 20-tiden varpå polisen utrymde restaurangen, spärrade av ett område runt huset och ringde in en bombhundspatrull från Malmö. På grund av det ena eller det andra kunde hunden dock inte komma förrän vid 22-tiden.

Klockan 21 hände absolut ingenting och när jourhavande labrador anlände nyvaken och med en cigg i mungipan kunde den barskt konstatera att där fanns det minsann inga bomber.

Tom Hjorthagen, polisens befäl under kvällen, konstaterade att det antagligen inte hade med invandrarfientlighet att göra:
– Om man har det motivet finns det en hel del att välja på. Flertalet restauranger ägs ju av invandrare.

Vem kvinnan var, och vilket motiv hon egentligen hade, det får vi nog aldrig veta. Om vi inte redan fått veta och jag missat det, i alla fall. I så fall får ni läsare gärna upplysa mig.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Anekdoter, Händelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s