Lund är en jävligt tråkig stad

Läste just Eskil Fagerströms krönika i Sydsvenskan. En bra text som kan summeras så här:
Lund är inte så jävla kul. Och rätt har han.

I går var jag på Smålands Nation, nionde våningen.

För en vecka sedan blev jag utsparkad av bostadsexpeditionen på samma nation. Jag hade betalat för många hyror för sent för många gånger och musiken jag spelade om nätterna blev föremål för omfattande klagomål, gång efter annan.

Att åter åka hissen upp genom Dacke kändes därför ganska märkligt. Byggnaden där det en gång alltid var fest ligger nu död och öde en fredagkväll. Väl uppe i min väninnas rum på nian firas det dock, i alla fall tills borgarbrackan till granne hyschar oss vid den tiden en spanjor äter middag.

Mina vänner firar att de ska flytta till Malmö. De har helt enkelt tröttnat. En hel generation lundabor har tröttnat, de som i dag är redo att lämna fågelboet ser ingen anledning att stanna. En bra utbildning är visserligen en viktig sak, men alla de som vill bli något annat – eller bara något mer – än välbetalda vill gärna ha en stimulerande social tillvaro.
Att gå ut en lördagkväll är ett hemskt komplicerat projekt. På majoriteten av stadens barer (klubbar har vi inga) sitter kåta civilingenjörer i rosa pikéskjortor och dricker hundratjugokronorsdrinkar för pappas pengar medan den senaste radiodängan spelas på en förskonande hög volym som gör att all skit som sipprar ur läpparna på dessa människor åtminstone överröstas av skit med ett beat.

Visst, man kan alltid gå till Ariman. Dit kan man gå när man vill känna sig som en riktigt bohemisk lundensare. Tror man. Innan man upptäcker att Ariman spelar samma melodi som alla andra. Lokalen är fortfarande charmigt sliten men det är också den charm som finns kvar. Att försöka kommunicera där inne är helt hopplöst. Akustiken är hemsk och eftersom att alla utbytesstudenterna i mellanrummet ska få en bild av hur en lundensisk bar såg ut för trettio år sedan finns det heller inga planer att ändra på saken.

Fast jag vet inte. Ariman har väl knappast varit smockfullt i decennier? Tidigare fanns det ju alternativ för oss som inte kan knyta en slips. Det gör det inte längre.

Spisen kom som ett alternativ för ett par år sedan, med sina rockklubbar. Ville man ta sig en svängom fick man emellertid gå någon annanstans, eftersom att vakterna vid dörren vänligt men bryskt berättade för en att de tyvärr inte har något danstillstånd.

Skönt då att man alltid kan cykla ner till Östra Mårtensgatan och hyra en film så att man i alla fall kan gotta sig hemma i sin ensamhet. Om det nu inte vore för att de stängt videobutiken och upplåtit en hel lokal för budskapet på en lapp: ”Här händer inte ett skit men om ett par tre år kanske en kortlivad mäklare öppnar.”

Min generation har blivit berövade på all form av kultur och underhållning. Tur då att inte alla på festen i går höll malmöfirarna om ryggen. Visserligen stimulerade av kulturdödssubstitutet nummer ett i den här staden, det vill säga droger, sa de ändå någonting fint: ”Jag vet inte. Jag tycker Lund är rätt najs. Rätt sugen på att bygga lite”, och syftade till skateparken på Gastelyckan.

Det är väl sådant vi som finns kvar får ägna oss åt. Medan kommunen jagar småbutiker som säljer cigaretter till den minoritet (vad det verkar) i staden utan VD-jobb, eller bygger glassiga lyxlyor i den ena utkanten eller den andra, får vi som faktiskt vill göra något annat än det strikt samhällseffektiva söka oss till en övergiven parkering i stadens mest avlägsna del. Ute på Gastelyckan tar inte den genomsnittlige borgarbrackan till lundensare illa vid sig om han skulle se människor som inte arbetar eller studerar för att arbeta.

Mitt vackra, vackra Lund är en trist, död fackpocket om landets hundratusen mest tråkiga människor. Det krävs att någon militant AFA-jonkare gör slag i saken, rånar kommunen och sätter sprätt på pengarna på annat håll, för så länge vi glider runt och kan köpa den fetaste tv:n eller det dyraste godiset till barnen, så länge kommer vi också att låta den skitnödiga rikemanskulturen separera de som får något från de som vill något.

4 kommentarer

Under Artiklar, Krönikor

4 svar till “Lund är en jävligt tråkig stad

  1. Cajsa

    Sen skadar det inte att människor måste skapa sina egna mötesplatser i brist på bra uteställen som filosofiska diskussionsforum i bastur (eller vad plural på basu nu var), tror det sätter fart på kreativiteten/Cajsa

  2. En eloge för språkbehandlingen först. Och visst har du rätt om rikemanskulturen. Men varför inte titta in på India Däck Bokcafé på Stora Algatan 3 , bakom Kulturen, ja Du vet säkert var det ligger. Gå dit om Du vill hitta likasinnade!

  3. Ja en bra text både innehållsmässigt och språkligt. För min del, med mitt perspektiv är det lätt att se hur Lund blivit. Kanske har ditt intresse för staden medfört att du researchat dig till insikt där erfarenhet saknas? Det är emellertid träffsäkert och ett skäl till min exil i Malmö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s