Ett subtilt politiskt budskap från biodlare Bengt Jönsson

På promenad från den led som går från Utmarksvägen till Kungsmarken finns det ett par bikupor. Dessa, utöver att generera god honung, kan också nyttjas för att få fram sina politiska budskap:

3 kommentarer

Under Bilder, Smultronställen

3 svar till “Ett subtilt politiskt budskap från biodlare Bengt Jönsson

 1. Nils-Inge Enlund

  Bin gör en otroligt stor och viktig insats i naturen. Genom att idogt flyga från blomma till blomma och samla nektar bidrar de (och även andra insekter) till befruktning så att frukt och bär bildas. På så sätt skapas inte bara förutsättningar för växternas förökning. Frukt och bär är dessutom näringsrik och god föda för både människor och djur och har ett mycket stort ekonomiskt värde. Och bina bereder nektarn till honung, som människan inte är sen att ”beskatta” och njuta av. Något att tänka på om man skulle råka bli stucken.
  Att biverkningar inte alltid är negativt illustreras av nedanstående limerick om en ”bikung”, som gjort sig rik på sina bins dagsverken.

  En biodlare bort i Backa
  kan bin för sin rikedom tacka.
  Dom ger honom honung.
  Han ler som en konung
  var gång som han brer sig en macka.
  (- och var gång som han ser på sin ”hacka”.)

  Denna limerick och utläggning om bin har publicerats i FolkhälsoForum Nr 3:2002 sist i ett temanummer om trädgårdars och grönområdens/parkers betydelse för hälsa och välbefinande samt läkande och rehabiliterande verkan på människor i alla åldrar.

  Uppvuxen i Smörlyckan minns jag fortfarande markerna runt Östra Torn och de blomsterrika kohagarna intill Kungsmarkens golfbana, där vi gjorde oss en ”hacka” genom att leta bortslagna golfbollar och bära klubbor till äldre golfspelare. Rena hälsokuren! FolkhälsoForum finns på http://www.digiref.se. Detta nummer är tillgängligt, men flera andra är det inte, dock bara tillfälligt.

  • Lerkot

   Jag håller med! Bin är nyckeln till allt liv. Trots att de är lite stingsliga.. hehe.

   • Ann-Christin Krassow

    Kan inte påstå att jag är så förtjust i att möta ett surrande bi, kommer det för nära så gör jag som så många andra, dvs fäktar med armarna och springer runt för att bli kvitt den lilla varelsen just i det ögonblicket eftersom jag tycker att den ”hotar” mig. Oavsett så tycker jag att de är ganska söta och för att inte tala om produkten, dvs honugen, den skulle jag inte vilja vara utan. Att se ett bi sitta på en blomma utan att ”hota” mig är ganska så rovigande…och för en liten stund kan man bli ett med naturens under…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s