Kort om tillfälliga bostäder och nya idrottsplatsen


Här kan man bo om pappa betalar.

Ponera att det finns en stad som alla flyr, ingen stannar i längre än de behöver och där möjligheterna för en ung människa från medelklassen att få en bostad för rimliga pengar är mycket begränsade. En stor del av stadens befolkning är dessutom studenter som maximalt får runt 8700 kronor av CSN.

Vad gör man? Jo, det byggs tillfälliga boenden – där hyran är 4500 pix för nätta 23 kvadrat. Givetvis har dessutom alla lägenheterna balkong och – om jag inte är fel på det – kaklade badrum. Sådant är naturligtvis värt att prioritera över låga kostnader, särskilt när det handlar om en temporär lösning.

Enligt pressmeddelandet har det aldrig tidigare byggts temporära studentbostäder i Lund, vilket så klart är fel. Redan på sjuttiotalet byggdes Djingis Khan med avsikten att rivas femton-tjugo år senare, något som inte hände och som inte särskilt sannolikt kommer att hända den här gången heller. Även om avtalet är på fem plus fem år så är det knappast ovanligt att sådana här lösningar blir permanenta, och med det i åtanke bör man inte ignorera deras form, funktion och utseende. Något vi väl lär bli varse om vad det lider.

Bygget lär främst husera internationella studenter och gästforskare, och närheten till LTH vittnar om att de fem bostadshusen kommer att fyllas av snigelätande brats med förkärlek för datorskärmen och en klar och tydlig distans till den livlösa innerstaden.

Dyra bostäder för brats alltså. Helt i melodi med vad som annars byggts i Lund de senaste trettio åren.

***

Ny arena för Lunds BK alltså. Våren 2014 är man förhoppningsvis färdiga och redan i höst hoppas man schakta bort de vackra vallarna som gett Klostergårdens idrottsplats en unik karaktär.

Orsakerna är många: gräs, kullar, träd och sådant tar väldigt mycket plats. Det svunna utrymmet kommer så klart att ersättas med en tvångspark – ni vet en sådan man anlägger för att inte folk ska klaga – men också med exempelvis NCC:s sextonvåningshus.

Dessutom kräver svenska fotbollsförbundet en hel del av arenor i Superettan numera. Går Lunds BK upp behöver man en ny idrottsplats för att fylla alla kriterier. Men som det ser ut nu vill inte kommunen lägga pengarna som krävs för att nå hela vägen till den standarden. I stället vill man ta det som det kommer, och avvakta huruvida klubben går upp i seriesystemet eller ej, följt av svaret på om man får dispens eller inte. Och får man inte det så blir det nog för Lunds BK att spela i Malmö en säsong.

Behöver jag ens säga hur typiskt det är?

Nej, den nya idrottsplatsen handlar inte om idrott. Det handlar om att göra rum för NCC och HSB.

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Idrott, Krönikor, Universitetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s