Kungliga attacken 1968

Det är en sommardag 1968. Hela världen skakar, protesterna överlappar varandra och kraftiga vänstervindar leder till ett år av världsomfattande förändringar och samhällsomstörtande demonstrationer. Under dessa omständigheter ska då kungen, själva gudabilden av förlegad aristokrati, in i den heliga kyrkan för att promoveras. Ett tusental människor har dykt upp, varav de flesta saligt blickar mot den feta, svarta Cadillacen kungen mödosamt tar sig ur. Han vinkar lätt och ledigt, med tusentals blickar riktade mot honom, och det hundratal poliser som kallats in för att bevaka ceremonin blickar intensivt ut över folkhavet.

Ett par tre steg uppför trappan hinner han ta, kungen, innan en ”skäggig, slarvigt klädd yngling” (som han beskrivs i Sydsvenskan) rusar fram, förbi polismännen med en grå bag i handen. Fem meter från kyrktrappan börjar han rota i den, åskådarna, polisen och kungen själv är alla tystade, förlamade av chocken, och när omnämnda yngling sliter fram en amerikansk flagga med påmålit hakkors (och inte en pistol eller en bomb) så är polisen snabbt på honom och placeras i en skåpbil.

Året dessförinnan hade Carl Johan de Geer ställt ut serigrafen USA mördare, med liknande motiv som ynglingens flagga hade, och det är svårt att tro någonting annat än att den skäggige, slarvigt klädde ynglingen hämtat sin inspiration därifrån. Exakt vem det var som tog modet till sig är dock oskrivet. Någon som så här, femtio år senare, har lust att träda fram?

Annonser

3 kommentarer

Filed under Händelser, Universitetet

3 responses to “Kungliga attacken 1968

  1. Så vitt jag vet var det Klas Hellborg, (1941-1992), anarkist, shackspelare och journalist, som gjorde det. Bland annat.
    sv.wikipedia.org/wiki/Klas_Hellborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s