Bytaregatan 13 och det oinfriade löftet

1974 har hotell Lundia bestämt sig. Man vill bygga till på höjden och för att kunna göra det behöver man ha plats för byggnadsställningar och en upplagsplats. Intill hotellet finns ett vitt enplanshus – Bytaregatan 13 – och det är det enklaste och mest logiska alternativet att riva för att få mer utrymme.

Fyra år senare, efter många turer fram och tillbaka, sällar sig huset till de 300 andra som ”sanerats bort” från staden. Diskussionerna har gått varma och Lundia tvingas kompromissa. Man lovar att en ny länga ska laga hålet som uppstått i stadsbilden. Dessutom går man med på att göra det i samma proportioner som den rivna byggnaden hade.
– Men det blir inte exakt likadant, sa direktör Urban Paulsson i samband med rivningen.
Det avslöjas att ersättningshuset ska innehålla konferensrum, grupparbetsrum och rekreationsutrymmen med swimingpol.
– Men vi kan inte börja bygga längan förrän påbyggnaden på taket är klar, påpekade Urban Paulsson. Därför finns det inget fast tidsschema för det huset.

”Fortfarande obebyggt efter 17 år”. Sydsvenskans Alexander Agrell skriver 1995 en artikel i ärendet. Den gamla byggarbetsplatsen har blivit ännu en tillsynes omotiverad parkeringsplats (med tanke på parkeringshuset undertill).
– Vi har haft ritningar färdiga sedan dess, men aldrig fått ekonomisk möjlighet att bygga ett nytt hus, kommenterade Leif Paulsson.
Kommunen uttalar sig i artikeln om att man kommit med flera påstötningar till Lundia, men eftersom det muntliga löftet kom utan tidsplan var det inte mycket att göra åt saken.

Mot slutet av artikeln anas ljusning i horisonten.
– Det är ekonomin som styr och nu ser det betydligt bättre ut för oss än för ett år sedan. Blir 1995 som 1994 så är de här planerna inte alltför långt borta, sa Leif Paulsson.

I dag är bröderna Paulsson borta och i stället är det dottern Marie Paulsson Rickle som tagit över. Nyligen meddelade Lundia att man ska bygga 40 nya hotellrum i ”ett stort nybygge intill det nuvarande hotellet”. Någon ritning har jag inte sett, men tydligen ska det ligga inne på gården och vad som händer ut mot gatan återstår att se.

Någon enplansvilla i 1800-talsstil blir det dock knappast tal om. Säkerligen precis som familjen Paulsson tänkt sig från allra första början.

Lämna en kommentar

Filed under Arkitektur, Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s