Årets lundensare 2012: Zoran Roganovic

zoranJag har knappt rört en handboll under hela mitt liv. Någon match med Lugi och någon match med H43 har jag sett på plats, och när landslaget är i farten glor jag alltid intensivt på matcherna. Det sägs att Lund är en handbollsstad, vilket inte stämmer – arenan kallas för ”biblioteket” på grund av den stendöda stämningen, men det är en stad med två allt som oftast relativt framgångsrika handbollslag som i kontrast till kommunens övriga idrottsföreningar lyckats marknadsföra staden någorlunda.

I H43 spelar sedan 2003 den montenegrinske högernian Zoran Roganovic som trots fantastiska prestationer och att klubben alltid haft begränsade resurser stannat kvar i Lund och varit lojal gentemot laget. Han har vunnit Elitseriens skytteliga fyra gånger, haft mängder med anbud från utlandet och från större klubbar – däribland nyblivna giganten Kristianstad – men till och med när man nu i våras åkte ned så stannade Zoran som fullt möjligt är den bäste handbollsspelaren på svensk mark de senaste fem åren.
– Jag trodde att det skulle kunna vara ett lätt beslut att kanske lämna, men till slut insåg jag att jag inte kan säga hej då till alla i H43. Inte nu när vi åkt ur elitserien, sa han då.

När klubben i början av våren var i katastrofalt skick ekonomiskt och sportsligt så var Roganovic den spelare som engagerade sig mest i föreningen. Föreningen meddelade att man av ekonomiska skäl skulle dra sig ur högstaligan, varpå landslagsmannen surnade till.
– Jag fattar inte att en klubb som H43 bara kan lägga sig ner och dö. Det är jättesvårt att förstå att vi bara ska ge upp. Jag har nio år i klubben, vi har kämpat, vi har krigat varenda år. Skulle allt det slitet vara förgäves? Hänger det bara på min lön kan H43 sälja mig till Qatar. Det blir en bra övergångssumma. Det kan inte bara vara pengar. Här är med. Jag är inte bara bitter, jag är riktigt förbannad också.

Roganovic fortsatte i klubben och hjälpte bland annat i februari till med att träna ungdomar, något som kanske låter oviktigt men som också kan vara mycket inspirerande; jag minns själv hur fotbollspepp jag blev när vi hade en MFF-spelare på träningen i Lunds FF en gång. Även om det nu var Lee Baxter.

Zoran Roganovics lojalitet och engagemang för en så pass klassisk och – åtminstone ur ungdomssynpunkt – viktig lundaföreteelse som H43 gör att han är värd utmärkelsen Årets lundensare 2012. Han är ett av få moderna exempel på en framgångsrik idrottare som satt sin klubb och sin stad i första rummet, delvis på bekostnad av sin egen karriär och plånbok. Och då har han varken H43 som moderklubb eller staden som födelsestad. Det, mina vänner, är coolt.

Nuvarande säsong spelar H43 alltså i andradivisionen, i handbollsallsvenskan, och efter elva matcher har man också elva segrar, mycket tack vare Zoran Roganovic som trots skadeproblem i inledningen av säsongen får beskrivas som en slags pappa för laget.

Tidigare vinnare
2011 – Hans Martin Hansen

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Mitt Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s