Lilla Södergatan

Lilla_Södergatan,_LundNär jag var liten, det vill säga för tio-tolv år sedan, brukade jag och en kompis antingen gå eller ta bussen från Djingis och lägga våra surt förvärvade slantar på Pokémon-kort. På Lilla Södergatan fanns då en av två (så långt vi visste) återförsäljare som kunde stilla vår abstinens. Gubben i kassan såg riktigt barsk ut och tycktes hellre vilja sälja antika möbler, gråa stenar eller någonting åt det hållet.

Exakt vad butiken hette minns jag inte och min magkänsla säger mig att ingen annan gör det heller. Numera finns en annan småskalig och mysig butik där i form av Naseem Livs och tätt intill den annan trevlig företeelse i form av Lunds stenugnsbageri.

Gatans mest anmärkningsvärda hus är naturligtvis korsvirkesmagasinet i dess norra del. Det byggdes, tillsammans med en nu riven gård, år 1801 och användes till lite av vardera; stall, magasin, loge och annat familjen Wahlgren tyckte sig behöva kring sin garveriverksamhet.

Under 70-talet var det naturligtvis tal om att riva den då mycket slitna byggnaden. 1979 hörde sig de dåvarande ägarna, ett företag i Malmö, för om huruvida man kunde få riva byggnaden och vad man i så fall skulle kunna få bygga där i stället. Stadsarkitekten Börje Fyhr-Johanssen var inte lyrisk över idén men medgav att det var en möjlighet.
– Det är väl tveksamt om kommunen kan vägra rivning. Man får ju räkna med krav på att kommunen löser in huset om det skall bevaras. Om det rivs får man förmodligen lov att bygga upp ett nytt tvåvåningshus på platsen. Personligen tycker jag det är trist om magasinet ska rivas. I ett tidigare förslag till omdisponering av fastigheten har man planerat någon slags varuhus i magasinet, vilket jag tycker vore mycket trevligt, sa han.

Stadsantikvarie Anders W Mårtensson gick bananer och visste vilka strängar han skulle spela på. Han förklarade dess betydelsefulla karaktär som bakgata och menade att de ansvariga för rivningen hade fått öppna skattkistan rejält.
– Rivs magasinet ändå kommer området bli föremål för omfattande arkeologiska utgrävningar som arbetsföretaget får betala, sa han och om ”fuck you”-tecknet hade varit grejen 1979 så hade han visat det.
I stället lät fastighetsägarna Bo & Marika Tavell 1985 att göra om byggnaden till lägenheter, detta genom Bogils förvaltning. En av de ledande i projektet, Sven Hjelmström, skojade lite om stallhistoriken:
– Vi har fått byta ut alla pelare. De var helt ruttna. Magasinet innehåller nu sju lägenheter, i gårdshuset finns två; i storlekarna ettor, treor och fyror. Några är i två plan med ingång från loftgång. Fasaden åt gården, dit man kommer genom en port så bred att häst och vagn fortfarande kan ta sig genom om det behövs, är i ljust tegel mellan korsvirket.

lillasodergatan3

Mitt emot korsvirkeshuset fanns några byggnader som en gång i tiden var Aspegrens franska ångkvarn och som mot sitt slut blev en intressant kombination av kommunal tvättanläggning, synagoga och i ett källarutrymme dessutom nazistklubb. Som grädde på moset spelade Richard Hobert in delar av fimen ”Gänget” här samtidigt. På 60- och 70-talet när diskussionen kring stadens utformning var som hetsigast tilläts huset förfalla och 1977 kom alarmerande rapporter om att taket var på väg att rasa in på de stackars arbetarna på tvättanläggningen högst upp i huset. Två år senare revs det till förmån för obegripligt fantasilösa och tråkiga bostadshus.

Längre ner på gatan är situationen likadan; mestadels äldre bebyggelse på ena sidan och nyare på andra. Vid hörnet mot Lilla Tvärgatan fanns länge en djurbutik- Djurhörnan – som jag också minns väl. När jag var yngre tyckte jag djuraffärer var världens grej, i dag har jag svårt att sortera bort tanken på hur samtliga – personal, djur och kunder – mest såg ut att lida av sin tillvaro. Nu ligger där å andra sidan ännu en jävla skobutik – ingen önskvärd utveckling det heller.

sodergatanDelen av gatan som sträcker sig mellan Lilla & Stora Tvärgatan hade varit en av de mest idylliska i staden om det inte vore för den hårresande fula Erikshjälpen-baksidan som effektivt dödar alla romantiska vibrationer gatan annars hade varit god för. Det är synd och skam hur känslan av ett kvarter för Bilbo och hans hobbitvänner helt raseras vid åsynen av verklighet.Kategorier:Gator, Platser

5 svar

 1. GMS-import hetter butiken, mannen heter Göran och jag ser honom på stan då och då. Den är välkänd bland alla som spelade rollspel, figurspel och brädspel på den tiden…
  Den andra butiken var väl Pocket där det ligger ett sushi-ställe nu?

  • Ofan? Man ska aldrig underskatta sina läsares kunskaper om mer eller mindre obskyra butikers namn 🙂

   Nja – jag tror visserligen att det nog fanns fler butiker än de jag kände till som sålde Pokémonkort, men den andra jag syftade på var i alla fall leksaksbutiken som huserade i de lokaler där Repeat Records nu finns, på Östra Mårtensgatan. Att Pocket också sålde förvånar mig dock inte.

   • Vi var dock fler som jobbade hos Göran, men jag förstår att han gjorde intryck.

    Den andra butiken hete Comics and art, de var dock tvungna att flytta mellan ett antal olika adresser, men dock inte där RR ligger nu.
    Men de fanns ett tag under café ariman och faktiskt borta vid juridicum (ja där finns ett sushi-ställe idag)
    Sebastian som ägde ”comics” köpte dock all magic och pockemon via oss på GMS då vi var grossister

 2. ”Games & Workshop”-loggan hängde som skylt utanför. Brukade köpa Magic-kort där (se där, nu har jag väl avslöjat mig som äldre än blogginnehavaren! ;)) Men visst var det som Jonas säger, det var dit man gick för att handla rollspelsattributen, de hade allt från D&D till Pokémon för att tillfredsställa alla barn&ungdomskategorier.

  Tyvärr har stadskärnan söder om Botulfsplatsen och Nöden aldrig blivit något annat än ett sorts förgyllt ”bostadsområde” och det gäller såväl de förrymda 80-talshusen från Gunnesbo som de gamla gadehusen från 1800-talet. Något utrymme för verksamheter annat än de klassiska 8-17kontoren parat med en och annan pizzeria/kineskrog finns inte. Förr var Nöden livsfarligt, nu är stadsdelen bara livstråkigt…

 3. Där också en videobutik i början av ,80talet.Man kunde hyra vhs film,typ
  the van.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: