En gammal diskbänk på Spolegatan

Omskriven Spolegatan-diskbänk - in action

Omskriven Spolegatan-diskbänk – in action

”Fan gubbar, nu hugger vi i här. Vi bygger den här diskbänken i knähöjd, aight? Låter innovativt. Det kör vi på.”

Det finns i mina källor ont om information om Carl E Rosell, arkitekten som i mitten av 20-talet ritade gatuhuset på Spolegatan 3, bland annat hittar jag inga källor som säger att han var 160 centimeter lång och det är inte heller säkert att han personligen utformade varje diskbänk och att dessa sedan förblev orenoverade fram till det glada 80-talet.

Faktum är dock att familjen Angere anno 1984 hade just en så här ergonomiskt taskigt utformad diskbänk. För svedan fick man emellertid hyresreduktion på 1600 kronor om året, en större summa då än vad det är nu, men nog var man förbannade ändå.
– Mina föräldrar som bott här tidigare har gjort flera påstötningar, sa Lennart Angered till Sydsvenskan. Om nya tapeter, målningar och en ny diskbänk. Men det har inte hänt något!

Huset ägdes av kommunen men 1982 talades det om att sälja fastigheten till fastighetsbolaget Smart AB. Hyresgästerna nojade, de hade sett hur företaget på andra ställen i Lund lyxrenoverat sina fastigheter med i princip en fördubbling av hyrorna som följd. De boende samlade ihop sig, skrev på namnlistor och gick ut i media och av försäljningen blev det intet. Då i alla fall.

I samband med att gemene man gick på semester två år senare propsade kommunen återigen för en försäljning.
– Vi är inte så många som är hemma, nojade Lennart. Så vist förstår man att tjänstemän och politiker valt att väcka förslaget nu. Vi lär knappast hinna agera eller samla oss.

Kommunen skruvade på sig. De menade att en upprustning av fastigheten skulle kosta hela sju miljoner. En summa som för varje år blev högre i och med att underhållet negligerades. Hade kommunen bara gjort småskaliga upprustningar år ut och år in hade problemet varrit ett ickeproblem.

Nils Stjernquist med fruga anno 1984

Nils Stjernquist med fruga anno 1984

Under 70-talet hade många i grunden borgerliga personer med nyliberala agendor jobbat sig uppåt i det tidigare socialistiska Socialdemokraterna, någonting som inte undgått någon i dag politiskt medveten person. Dessa nyliberaler var väldigt måna om att kommunen inte skulle äga fastigheter.
– Det är helt galet att försöka smyga igenom ett sådant förslag under sommaren, sa pensionerade universitetsrektorn Nils Stjernquist. Vi känner oss helt tagna på sängen. Men det verkar vara en vanlig uppfattning bland en del politiker att kommunen inte skall äga några fastigheter. Här bor många äldre människor som förslaget kommer som en chock för. Flera av dessa lär inte kunna flytta tillbaka om det blir renoveringar med stora hyreshöjningar som följd.

Miljöpartiet och VPK tyckte inte heller att förslaget var särskilt lattjo. Men moderaten Lennart Ryde, ordförande i fastighetsnämnden, ryckte på axlarna och då i synnerhet över Nils Stjernquist kommentar.
– Inte visste jag att de behövde oroa sig. De lever ju inte i ekonomisk misär.

Skam den ger sig. Semester eller inte semester; samtliga hyresgäster skrev på en protestlista som lämnades in till kommunstyrelsen strax innan beslut skulle fattas i frågan. Och mycket riktigt ändrade sig socialdemokraterna i sista stund och behöll fastigheten, efter en omröstning som slutade 7-6.

Tiden har ändå haft sin gilla gång. Kommunen äger inte längre huset, utan det är i Paulssons ägo, men Lennart Angere bor alltjämt där han alltid tycks ha bott och är styrelseledamot i Brf Ribbinggården så i någon mån har det gamla och det nya lyckats samexistera i harmoni åtminstone på Spolegatan.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Anekdoter, Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s