Studentafton-demonstrationen 22 april

Avpixlats fotograf Roger Sahlström bakom polisens beskydd

Avpixlats fotograf Roger Sahlström bakom polisens beskydd

Att polisen skulle skydda gårdagens något osmakliga och ensidiga debatt i Studentafton mellan extremhögerns Jimmie Åkesson och extremhögerns Erik Ullenhag var varken oväntat eller direkt fel. Även om kåren består av män och kvinnor utan självreflekterande egenskaper och med cyborghjärna – ”jag gör bara mitt jobb” är den sämsta ursäkten för att vara en idiot – så förstår även jag syftet i att försvara en debatt, vilka parter den än må innehålla.

Mer anmärkningsvärt var det att Avpixlats fotograf Roger Sahlström fick stå innanför avspärrningarna på den trappa dit vänsterdemonstranterna stoppades. Ett provocerande sätt att skydda en prominent högeranhängare och någonting som eggade upp protestanterna än mer.

Det var ärligt talat en ganska lugn demonstration. Ett par tre-fyra knallskott – insatschef Martin Herou menar att ett av dem skrämde ett barn till att ramla av sin cykel, men det kan också varit poliser med sköldar, dragna batonger och polishundar som skapade den skrämseln – och en enstaka kastad sten som inte var i närheten av att träffa någon var i princip det som förekom från demonstranternas håll.

Mannen med batongen, som delade ut ett slag i ansiktet på en demonstrant, behöver omfattande psykisk vård

Mannen med batongen, som delade ut ett slag i ansiktet på en demonstrant, behöver omfattande psykisk vård

Det absolut grövsta våldet kom dock i vanlig ordning från polishåll. Även om de flesta poliserna skötte sig om inte hedersvärt så i alla fall prickfritt så utdelades ett batongslag rakt i ansiktet på en demonstrant, detta dessutom när han redan motats bort av polismännen. Frågan är hur sjuk i huvudet man måste vara för att slå en annan människa i ansiktet med en batong när det inte föreligger någon som helst fara.

Batongslaget, som kom i samband med att vi försökte – genom att trycka oss fram snarare än att nyttja våld – ta oss in i salen genom AF-borgens sidoentré. Det var synd att det inte lyckades. Väl där inne är det knappast som att det hade uppstått våldsamheter, däremot hade vi fortsatt ropa ut vårt missnöje inför faktumet att två högerpopulister ställts mot varandra i en debatt. Debatten sändes direkt på SVT Play och i den alltmer nyliberalt mörkande – SVT är med i Svenskt Näringsliv sedan 2010 – ”public service”-kanalen torde det finnas utrymme för en mindre ensidig rapportering än vad som faktiskt var fallet.

"Jag röstar inte", förklarade den här gossen.

”Jag röstar inte”, förklarade den här gossen.

Åkesson och Ullenhag fick under en hel Studentafton säga sina hjärtans röst, polisen fick också uttala sig, men demonstranterna och vänstermotståndet? Nada. Visserligen ställde Sydnytts till synes ganska räddhågsne och oengagerade reporter Nicolai Grant ett par frågor (som aldrig sändes) till första bästa demonstranter, men dessa hade alldeles uppenbarligen aldrig förr varit på en demonstration och deras agenda var nog lika mycket att synas som att protestera. Slappt journalistiskt hantverk och ett exempel på ensidig rapportering.

Personligen är jag lagd åt det nyfikna hållet. Min ”style of protest” handlar mest om att leta fram skamkänslorna hos polisen. ”Inga rasister på våra gator” är något man behöver skandera, men för att verkligen nå fram krävs också andra medel. Mänsklig interaktion med dessa polismän som alla skulle hoppa från bron om någon bad dem känns som mer givande för att försöka övertyga de polisiära krafterna om att ”jag gör bara mitt jobb” borde bytas ut mot ”jag följer sunt förnuft och moral”.

– Vad röstar du på? frågade jag en av männen i insatsstyrkan som dök upp efter en stund.
– Jag röstar inte, sa han efter lite betänketid.
– Så anarkistiskt, sa jag.

Avpixlats Roger Sahlström gick så småningom därifrån med ett hånfullt leende på läpparna

Avpixlats Roger Sahlström gick så småningom därifrån med ett hånfullt leende på läpparna

Kanske gick han till sängs bredvid frugan den natten och hade svårt att slumra till. ”Fan, jag kanske borde bli anarkist istället”, viskar han till henne samtidigt som en rödfärgad tår långsamt rinner ner för kinden. Hon svarar inte, men hon tänker. ”Då kan jag ju vänsterprassla med min man också.”

Jag och en annan demonstrant, tillika god vän, pratade också kort med den polis som såg mest gladlynt ut. När det mest intensiva protesterandet ebbat ut och övergått i ett mer avslappnat stadium körde vi olika varianter av ”alla vi som…” och jag manade på smilfinkkonstaplen att hoppa med.
– Jag hoppar lite…, sa han.
– Vill ni verkligen vara här? sa min kompis.
– Vissa vill det, andra inte, svarade han ganska ärligt.

Annars försökte jag mest förklara för folk hur de borde säga upp sig, att de resonerar som av lagboken kontrollerade robotar och att om man verkligen vill tillföra världen någonting borde söka sig en annan karriär. Vi får se om avskedsansökningarna strömmar in. Tveksamt.

054Överlag tycker jag något av det mest intressanta med demonstrationer är det som inte ropas utan som sägs i leden. Gemenskapen och de tydliga åsikterna om det orättvisa och ofta diskriminerande samhälle vi lever i – ”svarta och vita, tillsammans mot dem rika” – märks tydligt och förenar de demonstranter som inte drar sig för att ta till våld eller stenkastning och de som mest bara vill visa sitt missnöje genom att närvara. Många från högern tror att den autonoma vänstern är kåta på våldet, och även om det är förekommande så var det ingen på plats igår som hade kastat en sten i ett samhälle styrt gemensamt snarare än som det ser ut i dag, där de rikas makt och resurser att slugt förtrycka de som har det sämre ställt präglar varje gatusten. Våldet är ett desperat uttryckssätt mot ett samhälle där många lider och ingen lyssnar.

Ett kort ögonblick där en demonstrant – i ett adrenalinstint ögonblick – ropade ”JÄVLA FITTA” åt en polis för att sedan lite skamset säga ”förlåt…” till sina meddemonstranter var ganska talande.

Sen gick vi hem.

Sen gick vi hem.

Allt som allt kan man säga att samtliga parter fick en smak av segerns sötma. De mest neutrala rapporterna jag hört från debatten inifrån antyder att rasisternas företrädare Jimmie Åkesson mer eller mindre lemlästade fasciststatens företrädare Erik Ullenhag. På så vis fick rasismen sin seger. Media å sin sida fick direktsända högerpopulisternas bullshit samtidigt som man kunde ge bilden av att ”200 personer kastade knallskott och stenar” genom att intervjua polisen, på så vis fick nyliberalerna ändå sin seger. Och samtidigt skrev Skånskan att så fort sekunder av tystnad uppstod i salen hördes demonstranternas röster – en seger för antirasismen. Även polisen fick sin del av kakan genom det helt onödiga batongslaget i ansiktet. Kan utan problem se hur de skålade över den saken när kvällen var över.

Annonser

14 kommentarer

Filed under Artiklar, Händelser, Krönikor

14 responses to “Studentafton-demonstrationen 22 april

 1. Bengt Arvidsson

  Jag fattar inte varför inte folk får,tycka vad dom vill.Att det ska bli bråk då.
  Detta är min personliga åsikt.

  • Andreas

   Håller fullständigt med om detta. Sen tror jag inte det är för sånt här man i första hand blev polis för. Rötäggen som bara vill slåss tar sig inte igenom polisutbildningen. Däremot blir det säkert våldsamt pga adrenalin. Poliser är ju fortfarande människor.

   Fö hatar rassarna i SD FP något otroligt, oavsett om vänsterextremister anser att de står varandra nära…

 2. Pingback: Krönika #129 | Konst & Politik

 3. Lysande, Simon! Cinque points.

 4. Det råder full panik i hönshuset hos http://avpixlat/info efter Studentaftondemon. Tydligen slog vi flera rasister i samma smäll; en klar bonus. Och min lilla analys av Studentaftons kalendarium har orsakat publikrekord på Konst&Politik. No pasaran!

 5. Ajvar

  Det är väl mer än lovligt korkat att beskylla FP för att bedriva en högextrem invandringspolitik? När man sedan går in med full kraft för att förstöra ett politiskt möte så måste väl någon slags spärr för dumhet kicka in – men då beskyller du istället Polisen för att bruka övervåld. Du laddar upp bilder på enskilda poliser i syfte att smutskasta dem. Ja ärligt talat, det är inte svårt att inse varför extremvänstern gjort sig ett så oerhört dåligt rykte bland svenskarna. Det är rentav så att ni vänsterfanatiker i allmänhet anses värre än högerextremisterna.

  Men å andra sidan – Simon – vad kan man förvänta sig av en dömd sexbrottsling som sexuellt förnedrar klasskamrater genom att sprida pornografiskt material på dem?

  • Lerkot

   Det är många saker man kan ”förvänta sig”. Att den yttre vänstern betraktas som värre än den yttre högern av någon med uppenbara högersympatier är en av dem.

   • Ajvar

    Nu talade jag om befolkningen i allmänhet. På 90-talet var det nynazisterna som var värst, men idag tycker jag mig se ett mer utbrett förakt mot vänsterextremisterna, undrar vad det beror på? Personligen gör jag ingen större skillnad mellan fascister på höger eller vänsterkanten.

    Kollade du förresten debatten efteråt? Har du någon som helst koll på vad som sades? Det verkar nämligen som om att du föredrog att stå utanför och skrika istället. Jag undrar vem som saknar förmåga till reflektion och ifrågasättande?

   • Lerkot

    Det är möjligt, jag känner inte ”befolkningen i allmänhet”. Nej, jag såg inte debatten efteråt. Man kan inte se och höra allt och jag kände att den kunde jag lika gärna skippa. Poängen har framgått liksom: FP tycker invandrare är bra eftersom att de går med på att arbeta under pissiga villkor till företagens stora glädje, medan SD tycker att invandrare är dåliga eftersom att de saknar förmågan att tänka i flera steg. Jag kan förstå hur den storskaliga invandringen ibland kan ge ett intryck av att vara det direkta problemet, men det är bara ett symptom på ett samhälle som är fucked up överlag. Vi är världens största vapentillverkade per capita, i skuggan av det blir varje invandringsrestriktiv politik ett hånleende gentemot det lidande vi åsamkar resten av världen. Sverigedemokraterna är ett hånfullt parti med en extremt förenklande syn och media har visserligen inget intresse av att ställa sig på deras sida, men heller inte intresset/avsaknad på överlevnadsinstinkt att uppmärksamma om de verkliga problemen.

 6. Ajvar

  Du argumenterar själv som en tvättäkta SD:are när du skriver att FP har en agenda som bygger på lönedumpning medelst massinvandring. Jag tror till och med Åkesson sa något liknande under just den här debatten!

  Frågan om svensk vapenexport är naturligtvis viktig. Jag undrar däremot hur du drar paralleller därifrån till invandringsfrågan? I synnerhet mot bakgrund av det faktum att en övervägande majoritet av invandringen består i anhörig- och arbetskraftsinvandring.

  Nästa gång Åkesson debatterar i Lund (för det lär ske igen med tanke på opinionssiffrorna) så är mitt råd till dig att lyssna istället för att stå utanför och bröla. Bemöt argumenten i saklig och civiliserad ton. Kanske kan du tom lära dig nåt!

  • Lerkot

   Varför ska jag lyssna i ett läge när jag behöver höras?

   Det är i alla fall ett intressant ämne – eller flera intressanta ämnen snarare – men jag vet inte om här och nu är rätta platsen. Du kan ju lägga till mig på Facebook, där brukar diskussionerna gå varma.

   • Ajvar

    Varför behöver du höras? Vad har du att säga som tillför diskussionen något av värde? Slagord i stilen ”inga rasister på våra gator” är inga argument förstår du. Du erkänner åtminstone att du skiter i vad som faktiskt sägs, vilket antyder att du styrs mer av ett primitivt instinktivt hat mot det du kallar högern än om själva sakfrågan. Det kanske är dags att fundera på vem som egentligen har en cyborghjärna?

   • Lerkot

    Primitiv eller cyborg, hur ska du ha det?

 7. Ajvar

  Primitivt hat i en radiostyrd hjärna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s