Axnérs Lugi – en kombo av teori och praktik

Tomas Axnér

Tomas Axnér

Tomas Axnér har världens största handbollspenis.

Medan andra idrottsledare bygger sina lag kring en ”kämpa hårt genom ödmjukhet”-attityd har Axnér fört sitt Lugi framåt genom att inpränta självförtroende i en klubb som i många år saknat identitet, tydlig strategi och ekonomisk verklighetsförankring. Men den meriterade tränaren har verkligen ändrat på den saken, med en konstant ”klart vi vinner”-image har han dels gett klubben en publicitet man saknat i flera år, men alltså också det nödvändiga självförtroendet.

Handboll skiljer sig från fotbollen på så vis att intelligensen står i centrum. I fotbollen är strategi oerhört viktigt, planen är så pass stor och innehåller så pass många spelare att en hård struktur krävs för att undvika kaos. I handbollen saknas konceptet med mittfältare och det finns inget behov av att tänka i termer som ”ska vi spela defensivt eller offensivt?” för sportens hela upplägg kräver att man göra bådadera, match efter match.

LugiBBSnarare än strategi är det taktik som är handbollens signum. Spelarna förväntas fatta taktiska beslut under några hundradelar och det räcker sällan med att en spelare är med på det. Det är därför handbollen haft fler perioder av fullständigt dominanta lag på både klubb- och landslagsnivån: kontinuitet och intelligens leder tillsammans till en form av oövervinnerlig telepati.

Tydligast för den som inte är hundraprocentigt insatt var det väl under den långvariga svenska dominansen på landslagsnivå. Sverige var aldrig det fysiskt starkaste laget. Man hade aldrig flest hårdskjutande spelare. Tekniskt var man givetvis toppklass, men både tyskar, kroater och en del andra kunde leka finare med bollen. Den avgörande skillnaden var istället intelligensen hos spelarna och den långa tid de fick på sig att förstå varandra.

På klubblagsnivå är kontinuitet en svår fråga, särskilt i Lund där en del spelare kan tänka sig en lägre lön än de annars krävt eftersom att handbollsspelare, till skillnad från fotbollsspelare, ofta är så illa tvungna att studera lite då få lyckas tjäna så mycket att de kan tillbringa livet efter karriären i en solstol.

Vad har Tomas Axnér med allt detta att göra? Inte ett skit, ärligt talat.

Kristian Meijer, från Lund och med över 1000 mål för Lugi

Kristian Meijer, från Lund och med över 1000 mål för Lugi

Lugi består i dag till stor del av spelare från Lund och Skåne kryddat med ett par stjärnor utifrån. En stor del av dessa är också skitnödiga, förnuftiga akademikerbarn som alla fått en femma i ordning & uppfostran. Axnér å andra sidan är en pissusel förlorare – alltid är det en domare, ett handbollsförbund eller en oetisk motståndare i fokus – och dessutom en före detta kantspelare.

Kantspelare blir sällan tränare. De är ofta mer individualistiska, impulsiva och lagda snarare åt det tekniska hållet än det tänkande. De är praktik medan en central spelare är mycket teori. Kombinationen av dessa väluppfostrade, kloka lirare och en kunnig och erfaren men definitivt knasig coach har gjort att Lugi i år nått nya höjder.

I dag spelas den femte och avgörande semifinalen mellan Lugi och Drott. För första gången sedan 1995 kan det mycket väl bli ett lundalag i final, vilket skulle innebära den största idrottsliga framgången i staden sedan… tja, 1995. Låt oss hålla tummarna.

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Idrott, Krönikor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s