Hästens comeback

hasttaxi19921992 gjorde den comeback. Hästen.

Sedan hästdroskornas utträde ur staden på 50-talet hade hovklappret tystnat på gatorna. Systrarna China & Carla Åhlander nöjde sig inte med den saken. Under ett besök i Tunisien såg de massvis med hästdroskor och tänkte att det vore en kul sak att ha det även i den lundensiska stadsbilden.
– Hästdroskan är ju ett sympatiskt, miljövänligt färdmedel och en turistattraktion.

De fick också gott stöd. Kulturen och turistbyrån cashade upp och sponsrade. De fick låna en mobiltelefon och en vagn och fick därtill hyra hästarna billigt. En del människor vars liv går ut på att dagligen städa rummet med tandborste och pincett nojade över hästskit på gatorna.
– Både gatukontoret och parkförvaltningen har gått med på att vi slipper plocka bort spillningen efter hästarna. Det kan ju bli en perfekt blomstergödning för lundaborna, sa China till Sydsvenskan.

Konceptet var ganska enkelt: under juli månad rullade hästdroskan runt med folk i bagaget mellan klockan 11-17 och gick att beställa som taxi – därav mobiltelefonen – eller också kunde man ropa på den på gatan.

Hur gick businessen? Ptja. Pengar verkar inte ha varit någon avgörande drivfaktor. Hemgården fick eventuella vinster och Chinas attityd rimmade illa med utvecklingen under 90-talet i övrigt.
– Vi har inget fast pris, det är förhandlingsbart. Priset beror på hur långt man vill åka, hur trött hästen är och hur duktig man är på att pruta, menade hon.

Systrarna hoppades på att droskan skulle bli ett permanent inslag i Lund under somrarna, men mina 24 år av livs- och lundaerfarenhet säger att det inte blev så. Däremot gick det bra för China Åhlander. I vintras vann hon en guldbagge för sin roll som producent i succén ”Äta, sova, dö”. Och tro fan att hon bor på en gård med hästar i Södra Sandby. Carla å sin sida är konstnär; hästens comeback sommaren 1992 kan utifrån dessa två systrars hängivenhet och intressen bara tolkas som hundraprocentigt logisk.

Lämna en kommentar

Under Anekdoter, Händelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s