Vem tycker synd om Larry Andow?

Larry Andow med coolare karta än Google Maps någonsin kan bli

Larry Andow med coolare karta än Google Maps någonsin kan bli

Sydsvenskan publicerade en intervju med gamle Larry Andow. Mannen är en modern lundalegendar; år ut och år in på toppositioner i politiken, VD för HSB, ordförande i Lunds BK och förmodligen kan man fylla ut meritförteckningen med mer än så.

Nu är han döende i cancer och han beklagar sig främst över att det folk minns i dag är HSB-skandalen 2008, då det uppdagades att de båda VD:arna Roy Hansson och just Andow gett hyresrabatter till släktingar, köpt lyxmonster till tjänstebilar och introducerat förmånliga fallskärmsavtal för de båda herrarna. Det var tydligt att duon hjälpte varandra till ekonomiska förmåner, allt medan hyrorna i staden accelererade (vilket de säkert hade gjort ändå).

Larry säger i Sydsvenskan att han inte gjort något olagligt. Det kanske stämmer. Han säger också att han inte gjort några moraliska felsteg. Det stämmer inte.

Andow är en typisk socialdemokrattopp: vad han säger och vad han gör bor på två olika planeter. Å ena sidan har man det framgångsrika, alltjämt etablerade socialdemokratiska arvet med en lång regenstid med ett lyckat socialdemokratiskt samhälle som följd. Å andra sidan har man det nationalekonomiska inflytandet signerat Assar Lindbeck som illa dold agenda. Partiets främsta uppgift är i dag att nedmontera sin egen politiks samhälle. Andow är ett strålande exempel.

Men varningsklockorna har alltid ringt. Även förr om åren, när Andow var en eldfluga på lundahimlen och gärna tog konflikter med så väl kolleger inom kommunen som mot svajiga fastighetsbolag och han var väldigt mån om att människor skulle ha ett drägligt liv och ett drägligt boende. Samtidigt har han alltid varit livrädd för att ta eget ansvar, för att erkänna sina fel och brister.

1986 var han kommunalråd och kanske som mest aktiv. I en diskussion kring skicket i lägenheterna på Stadsgården lackade han ur.
– Det är för djäkligt att man tillåtit det under så lång tid. Miljön är den sämsta tänkbara för barn, men det är unga hyresgäster som flyttat in och fått barn, sa han då till Sydsvenskan. I den korta intervjun frågar Bo Erlandsson honom: vem har makt? Varpå Andow svarar:
– Jag hade varken makt eller medel att göra något.

Centerpartisten Hans-Albin Larsson kliade sig i skägget, om han hade ett sådant (jag vet inte vem dude är riktigt).
– Men det har han väl nu? Och om inte kommunalrådet Larry Andow kan göra något för att biträda hyresgästerna i kommunens hus, vem kan då göra det?

När skjutsstallarna i Dalby stod och förföll några år senare var det samma visa.
– Vi socialdemokraterblev överspelade för tre,f yra år sen när vi ville lägga igen Allégatan, bygga bostäder och ny affär. Det blev beslut att spara skjutsstallarna. Jag satt sen själv i Bryggerikommittén och försökte få fram någon verksamhet för stallarna. När vi gick ut med enkäter i Dalby fick vi inte in något. Nu tänker jag inte ta något mer initiativ.

Som vanligt var ingenting Andows fel eller ansvar, trots att han så gärna ville vara öppenhjärtlig och ansvarstagande. I kritiken mot omvandlingen av Spolegatan 5 till diskotek, där investeraren Bo Tavell tog överhyror för att kompensera för räntor och avskrivningar var Andow besviken på det då borgerliga styret.
– Hur skall vi ha det egentligen? Skall kommunen medverka till rent skojeri så att Tavell får betalt två gånger för samma investering? Eller ska vi bedriva fastighetsförvaltning enligt rena och klara principer?

Något han själv alltså misslyckades med helt och hållet under tiden som VD för HSB. Eller som han själv sa när Vänsterpartiet i slutet av 80-talet motsade sig förslaget om Hardebergastaden, som skulle inneburit bulldozrar i grönskan och 4000 lägenheter:
– Det är uppenbart att de partiet som nu påtagit sig det politiska ansvaret i kommunen, i dett afallet även vänsterpartiet, inte förstått allvaret och meningen med politiskt arbete. Eller ännu värre: man är medveten om vad man gör i tron att lundaborna inte bryr sig. Detta är ännu en felbedömning.

Larry Andow kunde blivit ihågkommen som en frispråkig, glödande politiker med engagemang och drivkraft för folkets bästa, särskilt i boendefrågor. Nu kommer historieböckerna i stället tala om en mycket korrupt man vars alla beslut i efterhand måste bli ihågkomna med fotnoten: det är jävligt sannolikt att gubben vann någonting på det här.

Och visst, kanske är det lite sorgligt att Andow, en man på ålderns höst, fått mediedrevet emot sig när samma sak – att arbetarnas hårda arbete och därefter skattepengarna pumpas in i direktörssfären och de rikas bankkonton – pågår överallt i landet, på privat och offentlig nivå. Andow var bara en av de få som upptäcktes. Ett tidigt exempel på lobbyismens genomkorrumperande effekter.

Möjligen har han själv invändningar mot den beskrivningen.
”Jag tar inget ansvar”. ”Jag har inte gjort något fel”. ”Jag kan inte göra mer än jag gjort.”

Oavsett vad valde han det själv. Han kunde blivit ihågkommen som någonting positivt men valde att ta det vanliga folkets pengar och leva i lyx.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Artiklar, Krönikor, Lundaoriginal

3 responses to “Vem tycker synd om Larry Andow?

  1. Det är en fröjd att läsa Mitt Lund för vad du än skriver om har du stenkoll – och du skriver bra!

  2. Alltså han hade inte så lite att göra med slakten av nöden och rivningen av Prennegatan 5 där det fanns en Synagoga inne på gården och det hela revs ändå. Tycker att han var en buffel inte minst när han var med själv och såg till att slänga saker för mig, den gången på Prennegatan 8, jag tycker inte det är kul med socialdemokrater som han. Tyvärr påminns man om S dåliga agerande nu i Botkyrka, – det gör det inte lätt att vara vänstersocialdemokrat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s