Vi tackade ja till giftet: När Monsanto kom till Lund

US_bee_decline1I min läsekrets finns det människor i alla möjliga åldrar, klasser och med olika ideologiska idéer. Min egen något marxistinspirerade hållning gör att jag – utan att vara särdeles engagerad i just den biten – också är införstådd i mycket av den miljöproblematik som finns.

Det kanske mest hotfulla på kort sikt är CCD – Colony Collapse Disorder. Problemet upptäcktes i USA för ett tiotal år sedan och de senaste åren har antalet europeiska arbetsbin, som pollinerar maten vi äter och blommorna vi luktar på, minskat med runt 30% om året.

Problemet har nu brett ut sig och förekommer nu också i princip överallt i Europa.

I England har det under sommaren dessutom rapporterats om att antalet getingar och humlor är synbart färre än vanligt. Vissa forskare menar att en varm vecka i februari lurade ut många drottningar och att det haft en betydande effekt på getingbeståndet. Men samtidigt meddelar skadedjursbekämpare att antalet getingsaneringar varit mycket lågt även under förra året.

Monsanto och kopplingen till amerikanska politiker

Monsanto och kopplingen till amerikanska politiker

I går skrev Sydsvenskan Klostergården-bon Susanne Borgfors som oroade sig över hur djur och natur utvecklas allt eftersom området omkring exploateras med bebyggelse.
– Förr var här ett surr av humlor och bin. Nu varken hörs eller syns de längre. Man undrar ju då hur det ser ut med allt liv man inte ser med blotta ögat, sa hon.

Men är det nödvändigtvis orsaken?

I USA började problemen med CCD närma sig sin lösning genom den oroliga biindustrins forskning. Spåren började leda mot ett företag vid namn kemiföretag (med genmanipulering som huvudsyssla), Monsanto, och deras gifter.

1999 förbjöd Monsanto genmanipulerade produkter i deras egna matsalar - för att de vet.

1999 förbjöd Monsanto genmanipulerade produkter i deras egna matsalar – för att de vet. Edit: Så var det kanske inte. Se kommentarsfältet.

Deras tillverkning av bekämpningsmedel i kombination med att man framställde självpollinerande grödor gjorde ekvationen logisk: utan bin blir mänskligheten beroende av artificiell pollinering. Genom att ta patent på den formen samtidigt som bisamhällena dog ut skulle Monsanto kunna få ett världsomfattande monopol på livsmedel.

Företaget, som har extremt stort inflytande i politiken genom att metodiskt anställa f.d. politiker, har genom tiderna haft mycket kontroversiella metoder för att åstadkomma vad man är ute efter. Man tillverkade i princip all världens PCB – och långt senare framkom det att man fullt medvetet dessutom valt att dumpa sitt kemiska avfall i lokala åar.

Men mest vidrigt – och detta får vi aldrig veta, för den amerikanska lobbyismen och svensk media hänger ihop långt tätare än vi vågar tro – är kanske aktiviteterna i Indien. Monsanto har tagit patent på en stor andel frön och därtill självförstörande sådana. Efter en planta tvingas man köpa nya – något som drivit fattiga indiska bönder till massjälvmord de senaste åren, inte minst inom den hårda bomullsindustrin.

Monsanto och deras genmanipulering har också genererat exempelvis extra stora maskar som inte håller sig på sitt fält utan lugnt kryper vidare och äter upp icke-Monsanto-fältet. Därtill finns det mycket som antyder att deras genmanipulerade grödor dessutom sprider sig och skapar hybrider med andra grödor och att företagets eget gift, glyfosat, bidrar till att döda annan växtlighet.

Jordbruksverkets Olof Johansson, med halva inne i näringslivstoppen

Jordbruksverkets Olof Johansson, med halva inne i näringslivstoppen


I september 2011, utan att media rapporterade det, köpte Monsanto den största organisationen inom CCD-forskningen, Beeologics och började styra forskningen åt ett annat, för företaget mindre destruktivt (och sanningsenligt) håll. Då höll Polen redan på att förbjuda företagets produkter i landet, eftersom att man menade att det fanns en allvarlig risk för att bisamhällena skulle minskas eller bli utrotade.

Samtidigt som Monsanto blev portade från Polen så godkändes man i Sverige.

Jordbruksverket godkände i april 2012 att företaget fick odla genmodifierade sockerbetor i Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och Kristianstad – och när nu surren dött över Klostergården – inte långt ifrån Monsantos odlingsfält – är det svårt att bortse från det potentiella sambandet.

Man fick ett fyra år långt tillstånd till försöksodlingar; dessa odlingar får inte användas som livsmedel – utan är till för att testa olika gifter på betorna. Gifter vars inverkan på djur och natur antingen döljs bakom hård lobbyism och företagsinitierad ”forskning”, eller också inte testats.

Jordbruksverket satte upp regler för testen och, i enighet med lagen, lät man före taget beslut allmänheten komma med respons genom att publicera ansökan på sin hemsida.
Naturvårdsverket nämner i sin remiss en intressant poäng: ”Naturvårdsverket anser generellt att utveckling av lantbruksgrödor som genetiskt modifieras för att vara herbicidtoleranta medför att odlingen blir helt beroende av kemiska bekämpningsmedel och frågan är hur detta kan komma i konflikt med miljömålen Giftfri miljö och Ett rikt odlingslandskap är bristfälligt utredd.

Allmänhetens kommentarer ges också utrymme, med svar från Jordbruksverket. Genom den ser vi bland annat den lobbyistiska sköld som byggs upp.

Själva blanketten som verksamhetsutövaren ska fylla i är ofullständig eftersom spridningsvägar och spridningsomfattning bara anses vara relevant för skogsträdart (B. 7).
– Kommentar på ansökan
Vilka frågor som finns i sammanfattningen som görs tillgänglig för allmänheten är reglerade i ett beslut från kommissionen.
– Jordbruksverkets svar

Syftet är enkelt: Jordbruksverket vill tillåta och utvidga Monsantos verksamhet i Sverige men är först tvungna att ha positiva tester att hänvisa till. Och om ”rätt” utredning tillsätts så kommer också testresultaten att vara mycket positiva. Plus då att Olof Johansson, som beslutat i ärendet, kommer få en fet, högavlönat jobb när han är färdig på Jordsbruksverket.

Underlaget till Jordbruksverkets beslut kommer från EFSA (European Food Safety Authority) som i princip enbart är en EU-myndighetsförklarad lobbyistorganisation kontrollerad amerikanska storföretag inom livsmedelsbranschen (t.ex. Monsanto, Nestlé, Coca Cola).

Placera en foliehatt på mitt huvud om du vill. Förneka varenda ord. Påpeka att GMO är frälsningens teknik. Men notera hur det ligger till: Monsanto har testfält i Sverige och teknologin (eller kemin) för att för all framtid monopolisera jordens mattillgångar. Inte ens den mest nyliberale fascisten borde önska sig en sådan framtid.

Mer intressant läsning om vad Monsanto kan tänkas vilja hitta på i Sverige hittar ni här.

Annonser

5 kommentarer

Filed under Artiklar, Händelser, Krönikor

5 responses to “Vi tackade ja till giftet: När Monsanto kom till Lund

 1. Nisse

  Nu leker jag djävulens advokat, men jag tycker att det är viktigt att alla fakta är korrekta oavsett vilket håll det går åt. Den del som handlar om att Monsanto’s egna matsalar har bannlyst GM produkter är en osanning. http://monsantoblog.com/2012/02/10/whats-served-in-monsantos-cafeterias/

  • Lerkot

   Bra Nisse! Ska korrigera det alternativt lägga till en fotnot om felet (känns ärligare).

  • Putte

   Vi alla vill ha korrekt fakta… men vad är korrekt fakta? om texten intresserar dig eller kanske väcker oro varför inte bara söka upp mer information och dra din egna slutsats.

 2. Mycket läsvärt; jag spann vidare på det ämnet i Konst&Politik och kom också in på Hormoslyr och BT Kemi-skandalen som jag upplevde på nära håll. Kopplingen till Monsanto verkar vara DDT.

 3. Johan

  Rekommenderar även filmen ”Food Inc.”
  Monsanto ”uppfann” även avlövningsmedlet ”Agent Orange” och ”Round Up” – härligt företag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s