Christian Westin Jansson – en slavdrivare mitt ibland oss

Christian W. Jansson

Christian W. Jansson

Det råder ingen tvekan om hur man blir rik år 2013: förslava fattiga människor, betala oskäligt låga löner, plocka ut enorma vinster och låt propagandamaskinen göra det till normen. Det är hela anledningen till varför jag är socialist: jag vill inte ha en värld bestående av rika och slavar, jag vill till varje pris undvika att världen blir ett enda stort Dubai där lyxen flödar samtidigt som arbetskraften jobbar under villkor som är svåra att överleva och omöjliga att må bra av. Folk tror att det inte kan hända i Sverige. Det trodde vi å andra sidan också om utförsäljningen av polis, vård och skola.

I Lund har vi åtminstone en som tillhör den svenska eliten vad gäller slavindustrin.

Han heter Christian W. Jansson och hade högst inkomst i Lunds kommun 2012. Han är dels styrelseordförande och tidigare VD för KappAhl som har textilproduktion i några av de länder vars människor normalt sett får offra sina liv för att herr Jansson ska kunna fylla sitt och de andra delägarnas konton med sin religions klenoder – cash.

Därtill är han också styrelseordförande i Svensk Handel, en branschorganisation som metodiskt och systematiskt arbetar för att sänka svenska folkets löner i hopp om att maximera vinsterna för eliten.

textile-factory-400

Typisk textilfabrik i Bangladesh

Kapitalism är inte nödvändigtvis en genomusel idé. Problemet är att det blivit en religion där marknaden är den oomtvistliga guden och där de som styr den är samma sorts farliga fundamentalister som finns inom andra religioner – bara det att man genom åratal av investeringar i propaganda rättfärdigat orättvisan. Det existerar i dag ingen som helst moral inom företagsvärlden: alla ligger under samma organisation – Svenskt Näringsliv – som aktivt arbetar för en fascistisk reform man kallar ”valfrihet” som går ut på att man minst åtta timmar om dagen inte kan välja ett skit. ”Infinn dig i ledet eller svält ihjäl på gatan, din fitta” är företagarnas paroll, gömd bakom lager och åter lager av retorisk mumbo-jumbo.

Modeföretagen har länge varit experter på området.

De försvarar sig med näbbar och klor men framför allt med fina ord. ”KappAhl begär att våra leverantörer betalar löner som följer avtal och lagar i länderna de finns i”, skriver företaget på sin blogg. Problemet är att avtalen och lagarna i Kina och Bangladesh inte utesluter lönesättning långt under levnadsomkostnaderna. Minimilönen är på 257 kronor i månaden, kostnaden för dräglig levnadsstandard 1052 kronor.

Kappahl har också produktion i rika men orättvisa Hong Kong. Här en vanlig textilarbetares lägenhet. Dina barns framtid.

Kappahl har också produktion i rika men orättvisa Hong Kong. Här en vanlig textilarbetares lägenhet. Dina barns framtid.

En av Christian W. Janssons ”viktigaste” förändringar i KappAhl var att erbjuda företagets alla toppchefer att köpa aktier för 2,85 kronor stycket – pengar som genom aktieutbetalningar baserat på företagets vinster (som skapas genom att inte betala humana löner). Tillsammans med dåvarande vice-VD:n Paul Frankenius köpte de aktier vars värde snabbt ökade till miljardbelopp. Detta alltså medan människorna i den tunga, farliga textilproduktionen tjänar typ 250 spänn i månaden. Man måste vara blind, efterbliven och hjärntvättad för att inte se hur pass sjukt det är. Det krävs en genuint ond individ för att vara så pass orättvis och girig – någonstans gick det rejält snett under uppväxten och det är bara att beklaga.

Jansson själv har kommenterat ämnet. 2010 satte den inte så lite genomskinligt fascistvänliga Sydsvenskan rubriken ”Vänsteraktivisten som blev snäll kapitalist” på en intervju med honom. Där nämnde man Kapp-Ahls aggressiva utdelningspolicy med mellan 70 och 100% vinstutdelning. Jansson kommenterade saken:
– Det överskott som uppstår i en ­rörelse har man bara tre sätt att använda sig av. Vi ser till att vi har tillräckligt för att investera och banken har inte krav på amortering – så varför ska vi inte dela ut dem?

Att ge sina slavar ett drägligt liv var naturligtvis inget alternativ.

Kring produktionen i Kina uttalar han sig kort:
– Det är inte ett demokratiskt samhälle som vi känner till det i västvärlden. Men jag tror att välfärds­tillväxten i landet hos många kineser upplevs som viktigare. I den kommersiella världen finns oerhörda frihetsgrader, men som i alla system som expanderar kraftigt finns det avarter och korruption.

Christian W Jansson bor ett stenkast (se det som en uppmaning) från Smålands nation

Christian W Jansson bor ett stenkast (se det som en uppmaning) från Smålands nation

Samtidigt är han själv en mycket korrupt man, naturligtvis. Och likt andra män och kvinnor i hans position blundar han för verkligheten, alternativt skiter i den, och manar på att Sverige ska gå mot att bli ett land där vi tjänar långt under levnadsomkostnaderna.
– – Den ekonomiska verkligheten för handeln är tuff, det finns inga marginaler att ta av. Det avtal som industrin har träffat är för handeln egentligen alldeles för högt, därför är Handels krav orimligt höga, sade Christian W Jansson i sin Svensk Handel-roll inför den strejk som höll på att bryta ut i handeln. Detta medan han själv plockat ut enorma summor i ren vinst.

Den här mannen kan man springa på om man strosar nedför Esplanaden. Han har själv sagt att han inte blir igenkänd i Lund, eftersom att man här blir känd på andra premisser än att tjäna pengar, men nu vet ni – en man som spottar på de fattiga och som drömmer om ett Sverige med fler människor att spotta på bor inte långt ifrån dig. Frågan är om du vågar spotta tillbaka för ett samhälle där inte längre de rika utnyttjar människor som slavar, eller om du köpt hans fascist-fundamentalistiska ideal.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Artiklar, Krönikor

3 responses to “Christian Westin Jansson – en slavdrivare mitt ibland oss

 1. David Magnusson

  Att uppmana till våld är att vara oerhört lättsinnig om man inte har klargjort vilka man är och vad man vill. Politik måste syfta till att nå framgång, inte skaffa sig gott samvete genom att hävda att man för kampen för att motståndarna är större skurkar än man själv är. Vill rekommendera följande lästips från en bekant som var med i Stockholms Almstrid 1971 (då våld användes, så pacifist är han rakt igenom inte):

  http://www.folkrorelser.org/blogg/2012/05/27/det-som-raknas-ar-framgang/

  ”För det första kan man vinna på våld bara om staten hindras att använda hela sin våldspotential, eller i alla fall mer våld än man kan själv.

  För det andra kan man vinna på våld bara om man kan få staten att framstå som ”The Bad Guy”, både före och under konfrontationen. Och den ska inte bara framstå som ond för dem som deltar i konfrontationen utan för hela publiken för det är den som avgör de politiska kostnaderna för staten.

  I verkligheten är förstås de här två intimt sammankopplade. Det är bara när staten framstår som The Bad Guy och inte anser sig ha råd med det som den frivilligt avstår från att använda hela sin våldspotential.

  Detta lyckliga sammanträffande rådde under Almstriden, men det rådde t.ex. inte i Göteborg 2001.”

  • Lerkot

   Fredrik Tersmeden var inne på detta. Han kommenterade följande på Facebook:

   ”Simon! Det är knappast någon hemlighet att vi båda ligger rätt långt från varandra ideologiskt. Likväl brukar jag för det mesta uppskatta att läsa vad Du skriver på ”Mitt Lund”. Detta eftersom Du är välformulerad, kunnig och ofta underhållande på ett vasst sätt. Men det här blogginlägget kan jag bara beteckna som ett totalt lågvattenmärke som starkt fått mig att överväga att bryta vår FB-vänskap.

   Att direkt uppmana folk att ta till våldsmetoder (stenkastande, spottande) mot en enskild person och dennes bostad är fullständigt ovärdigt en civiliserad människa. Det är inget annat än mobb-, lynch- och pöbelfasoner oavsett vilka ”ädla” motiv man anger sig ha bakom sådana uppmaningar.

   Du har ju uppenbart ordets gåva. Jag ber Dig: visa Dig vara en tillräckligt mogen och värdig människa för att kunna föra Dina strider just med orden, inte med uppmaningar till våld. Och skulle Du känna att Du behöver bättra på Din argumentationsteknik ytterligare: glöm inte att det är tack vare en donation från Christian W Jansson som Lunds universitet numera har en särskild professur i retorik…”

   Och jag tror mitt svar kan ges till dig också:

   ”Simon! Det är knappast någon hemlighet att vi båda ligger rätt långt från varandra ideologiskt. Likväl brukar jag för det mesta uppskatta att läsa vad Du skriver på ”Mitt Lund”. Detta eftersom Du är välformulerad, kunnig och ofta underhållande på ett vasst sätt. Men det här blogginlägget kan jag bara beteckna som ett totalt lågvattenmärke som starkt fått mig att överväga att bryta vår FB-vänskap. ”

   Okej. Jag är med så här långt. Vi är ideologiskt olika och din ideologi styr världen – jag presenterar resultatet, och jag är inte nöjd. Att du överväger att bryta vår FB-vänskap är ingenting som kommer att hindra mig från att göra det.

   ”Att direkt uppmana folk att ta till våldsmetoder (stenkastande, spottande) mot en enskild person och dennes bostad är fullständigt ovärdigt en civiliserad människa. Det är inget annat än mobb-, lynch- och pöbelfasoner oavsett vilka ”ädla” motiv man anger sig ha bakom sådana uppmaningar.”

   Precis som att jag utgår från att alla förstår att Christian W Jansson inte bokstavligt talat åker till Kina och spottar på sina arbetare utgår jag från att människor inte tar det bokstavligt och börjar spotta på honom annat än i tanken och konceptet. Jag tror rätt högt om mina läsare. Angående stenkastningen ska det tas med humor – jag tyckte kombinationen Smålands, stenkast och ärkekapitalist var en grymt sexig och ingrötad lundaanspelning.

   ”Du har ju uppenbart ordets gåva. Jag ber Dig: visa Dig vara en tillräckligt mogen och värdig människa för att kunna föra Dina strider just med orden, inte med uppmaningar till våld.”

   Jag ber dig att inte vara djävulens agent bara för att ni antagligen suttit och ätit någon gyllene fisk i något frackgille eller nåt. Du borde tänka igenom en gång till vems moral det är du borde ifrågasätta.

   ”Och skulle Du känna att Du behöver bättra på Din argumentationsteknik ytterligare: glöm inte att det är tack vare en donation från Christian W Jansson som Lunds universitet numera har en särskild professur i retorik…”

   Och det är tack vare Christian W Jansson och hans kamrater i näringslivet som många av de humanistiska utbildningarna är rejält åtklämda och negligerade. Dessutom: jag skiter i vem som kan flest retoriska knep och som kan manipulera bäst – Christian W Janssons anställda tjänar 257 kronor i månaden, själv är han multimiljonär. Våra ”ideologiska skillnader” gör att det till syvende och sist rättfärdigar vilka ord som helst. Vi bör tala om samtida fascister som vi talar om dåtida.

 2. David Magnusson

  Jag tycker inte att ditt svar till Tersmeden svarar på mitt: Jag håller med dig om att våld inte ska uteslutas som strategi (kanske till skillnad från Tersmeden, men det är svårt att avgöra på hans svar om han svarar principiellt) utan att det är en metod som innebär att använda sig av dynamit som kan slå åt alla håll och i praktiken alltid leder till nederlag om inte förutsättningarna finns, vilka jag listade i mitt första svar.

  Det har med legitimitet att göra: Att slå på en enskild person kommer av majoriteten att uppfattas som extremt motbjudande, det spelar ingen roll om det i efterhand visar sig att vederbörande betett sig som ett svin (undantaget om det rör sig om ett familjedrama, men det gör det inte här…). I Sverige har staten och företrädare bl.a. tack vare det som finns av välfärdssystemet ännu ganska hög legitimitet, i varje fall i jämförelse med länder som Somalia där aktivistvåld lättare kan vara försvarbart.

  Det är därför bildtexten i din artikel ”se [stenkastningen mot Jansson som en spexig och alls inte seriös] uppmaning” slår så rejält fel. Betraktar du dig som en representant för folkmajoriteten gentemot alla eliter och överklasser har du ett ansvar för vad du gör. På den punkten är jag enig med Tersmeden, det är intellektuell lättja att försvara sig med att skurkarna är vidrigare än vad du själv är eller att du enbart skriver ironiska bildtexter ( skall man alls ta något du skriver på allvar då? Det är hart när omöjligt att kombinera konkreta våldsuppmaningar och ironi).

  Vill du verkligen uppnå framgång i kampen för att begränsa sådana verksamheter som C.Jansson sysslar med eller vill du innerst inne uppnå ett eget gott samvete över att för lite sker över sakernas tillstånd?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s