Lunds BK – där barnen pröjsar för seniorverksamheten

Lunds_bkLunds BK är inte så enkla att granska om man inte masar sig bort till Klostergården och knackar på klubbstugan själv. Men det som framkommer kommer å andra sidan fram med tyngd. Klubben är extremt vanskött.

Nu är man skyldiga Skåneboll 96 000 kronor för ungdomslagens medverkan i de skånska ungdomsserierna. Detta trots att LBK:s ungdomar drar in flera hundra tusen om året.

Jag har nog berättat om det förut: när jag själv blev fotbollstränare skulle jag gå en utbildning på Nygatan. Precis som vad gäller utbildningar i allmänhet ägnade vi oss åt en massa bullshit, däribland att vi skulle rita en bild på en ”förebild”. Jag ritade fotbollstränaren och människodiggaren Frank Rijkaard – en helylle typ som lägger handeln på axeln och tittar en i ögonen när man konverserar. Lunds BK-duden ritade Carl Bildt, en man som pisksnärtar en på axeln, stirrar en kallt i ögonen och säger: ”jag är av en förnämligare art än du”.

LBK är en genomborgerlig klubb och vad det innebär för ekonomin kan man kolla på valfri del av samhället för att få insikt i. De tror att de är jävligt bra på det här med pengar, eftersom att det är deras religion, men i själva verket slutar det oftast med att allting går åt helvete.

I början av 90-talet hade Lunds BK precis tagit sig upp i dåvarande Division 1 Södra (som då var divisionen under Allsvenskan) och lånade då miljonbelopp för att ”satsa sig till Allsvenskan”. Laget åkte ur big time och fick sedan ägna de närmsta tolv åren åt att långsamt, långsamt sanera sin ekonomi i division 2.

Nu har dessa fucktards gjort det igen och som vanligt är det barn och ungdomar som får betala för en styrelses storhetsvansinne.

2012 visade Lunds BK en förlust på 720 000 kr. Året dessförinnan backade man 878 000 pix. Året innan dess 442 000. Vid årsslutet 2012 hade man ett negativt kapital som uppgick till minus 1 961 000 kronor. I Svenska Fotbollförbundets rapport konstaterades det: ”Föreningar med stora negativa kapital såsom FC Väsby United, IF Limhamn Bunkeflo, Lunds BK och Vasalunds IF kan känna stor oro för sin ekonomi.”

Jag hittar ingen tydlig information på nätet om hur många medlemmar Lunds BK egentligen har, men en snabb genomgång av samtliga ungdomslags truppsidor (där inte alla är ifyllda) indikerar att klubben har cirka (lågt räknat) 350 betalande ungdomsspelare. Med en medlemsavgift på 500 kronor innebär detta att man får in 175 000 kronor bara i medlemsavgifter.

Därtill kommer ett aktivitetsbidrag på 8 kronor per deltagare vid varje sammankomst och 24 kronor i stöd för sammankomstens existens. Om 300 av dessa barn kommer till 100 sammankomster (matcher/träningar/annan skit) får föreningen alltså in cirka 250 000 per verksamhetsår.

Det är inte gratis att bedriva ungdomsverksamhet. Planhyra, materielkostnader och annat kostar givetvis en del. Samtidigt har klubben en hel del sponsorer och dessutom låter man barnen arbeta ihop egna pengar om de vill åka på cup eller dylikt.

Att Lunds BK inte betalat de 96 238 kronor till Skåneboll för deltagandet i ungdomsserierna handlar inte om att ungdomsverksamheten går minus. Det handlar om att man låter barnen (eller snarare deras föräldrar) betala för en seniorverksamhet som inte tagit ansvar för sin egen ekonomi.

Styrelsen leds av ordföranden Tony Engström, till vardags passande nog begravningsentrepenör. När han i en post på Lunds BK:s hemsida introducerade styrelsen hänvisade han stolt till deras respektive roller inom näringslivet… som om det skulle spela någon roll när det är idrott som utövas.

Klubben har inte betalat lön på tre månader, ungdomslagen riskerar att uteslutas från ungdomsfotbollen och de som betalar hela kalaset är barnen och deras föräldrar. Någon inom den gruppen borde sammankalla till möte med styrelsen, räcka handen i luften och fråga: varför ska seniorlagets desperata jakt efter uppflyttning bekostas på annat vis än genom seniorfotboll?

Lämna en kommentar

Under Idrott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s