Lunds universitet bakom fasaden 2/5: Näringslivets övertagande & Ideon

Ideon - företagsbyn vi förväntas digga

Ideon – företagsbyn vi förväntas digga

Det fanns en gång tydliga gränser i samhället. Näringslivet skötte näringslivet, skolan skötte utbildningen, media granskade makten, makten granskade samhället…

Någonstans blev allt samma sak. Näringslivet tog över utbildningen, media, makten och samhället. Sedan industriella revolutionen har det inneburit en sak: vinsttagare och tjänare.

Lund har länge betraktats som en kunskapens stad och medan den beskrivningen kanske fungerade så länge kunskap var fristående och oberoende så är det i dag en felaktig analys. Lunds universitet är en indoktrineringsinstitution med uppgiften att fortsätta driva på den hjärndöda, empatilösa samhällsutvecklingen.

De samhällsvetenskapliga utbildningarna har, trots ett stort folkligt intresse, bestulits på sina resurser till förmån för det som gör vinsttagare till nytta. Men det är inte en så pass ny utveckling som somliga vill få det till.

Redan i slutet av 60-talet hade företagsekonomiska institutionen försökt värja sig för den dåvarande vänstervågen genom att skapa en stiftelse för ekonomisk forskning i samarbete med Skånes handelskammare och länsstyrelsen.

Genom stiftelsen skulle institutionen samarbeta med företagen i allt från forskning till personalplanering. Hela saken skulle därtill genomföras i tysthet men de då betydligt mer vakna studenterna upptäckte och kritiserae planerna och fick rektor Per Stjernquist stöd.

”Ok”, sa man och backade från planerna men inte utan att lämna ett spår för eftervärlden: ett informationsorgan. Detta delegerade forskningsuppgifter från näringslivet, med andra ord gjorde näringslivet beställningsjobb i form av betygs- och doktoranduppsatser. Som företagsekonomernas egen Per Bergknut uttryckte det 1978:

”I vissa företag har det utbildats en tradition att förse institutionen med ämnesförslag. Härigenom har goda kontakter mellan lärare och befattningshavare i företagen kunnat utvecklas. Dessa företag har också lärt sig att utnyttja studenterna rätt!”

För den som faktiskt förmår sig att se bortom ord som tillväxt och konkurrens så är det inte svårt att förstå vad detta innebär. Företagen får hjälp med att hålla lönerna nere, försäljningen uppe och juridiken på sin sida genom ”forskning” som är beställd, manipulerad och med syfte att ”bevisa” en från början avsedd agenda.

Peter Egardt var viktig i att sammanfoga kunskap och företagsintressen

Peter Egardt var viktig i att sammanfoga kunskap och företagsintressen

Den som fått tjänsten som mellanhand mellan näringslivet och universitetet var senare moderata politikern Peter Egardt, som genom sin roll som gammal studentkårsordförande och som studentrepresentant i H75, d.v.s. näringslivets omdaning av högskolan, dels kunde se till att reformerna genomfördes, och dels kunde se till att det inte granskades inifrån.

1983 fick reformerna ett för allmänheten mycket konkret uttryck. Forsknings/företagsbyn Ideon startades ute vid Pålsjö ängar.

Många skulle säga att Ideon är något av det bästa som hänt Lund. Lika många skulle ha ett helvete med att förklara varför. ”Fler jobb!” – visst, Ideon har skapat arbetsplatser men för varje teknisk innovation försvinner arbeten någon annanstans. ”Bättre företagande!” och ptja, det är ju en sanningsenlig sak men att företagen genererar pengar till folket är bullshit. Företagen tar folkets pengar och skickar dem uppåt i pyramiden. ”Bättre forskning” – ptja, om man menar att forskning som är obekväm för företagen inte släpps fram, medan företagen lyckas optimera sina produkters pris och beroendeskapande så visst – då har vi bättre forskning.

Överlag är det nog så att vi lärt oss om Ideon som någonting bra genom att matas med det. Till syvende och sist är det få som vaknar på morgonen med ett leende på läpparna och med ett morgonstånd frammanat av tanken på Ideon. Det är få som tänker ”vad skönt att Ideon finns” när de befinner sig på stranden, i sängkammaren eller ens på fiket.

Utbildningen och forskningen i Lund är sedan lång tid tillbaka smittat av näringslivets sjuka ideal och metodiska hjärntvätt. När anläggningar som Max IV och ESS diskuteras och framhålls för deras storskalighet och höga ambitioner bör vi ha i åtanke att det kommer vara näringslivet som gynnas, inte folket eller mänskligheten. ”Lund – kunskapens stad” är ett sedan länge dött projekt.

1 kommentar

Under Artiklar, Universitetet

Ett svar till “Lunds universitet bakom fasaden 2/5: Näringslivets övertagande & Ideon

  1. Riktig. Kommer ni förresten ihåg bråket kring kontaktkonferensen Universitet-Näringsliv i Lund på sextiotalet? ”SDS-aktion i Lund stoppade konferens med näringslivet” skrev Arbetet 1/3 1969. Studenter för ett Demokratiskt Samhälle var en internationell radikal studentorganisation. Studenterna protesterade alltså, konferensen avbröts och rektorn råkade oförskyllt i blåsväder. De borgerliga tidningarna rasade, det var ”våld” och jag vet inte vad dom hittade på. Men se hur det gick sen! Idag är forskningens frihet ett minne blott, uppdragsforskning för Svenskt Näringslivs privata bolag är den enda som får anslag och styrningen är stenhård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s