Svartklubb för livsgnistan

Från ointressant industrilokal till tung klubb

Från ointressant industrilokal till tung klubb

Det finns många svenska lagar. En av dem lyder ”du får absolut inte ha roligt utan målsmans tillsyn” och för många är det den mest lockande att bryta.

Föreställ dig att du har 200 glada, danssugna, kåta, energiska och likasinnade unga vuxna som behöver ett utrymme att vistas på. Föreställ dig att du inte har ett svindyrt alkoholtillstånd som du ansökt efter tre år i förväg, du har inte lotsat brandinspektionen genom det lagstadgade behovet av fyrtiotre branddörrar, din idé är inte att alla människor ska hålla käften, packa ihop och dra hem till sitt respektive så snart klockan slår två…

Vad gör du?

Arrangerar en svartklubb, så klart.

I somras gick jag en promenad för att titta in i de övergivna husen intill Lunna töser. Det gamla systembolaget på Tullgatan och två andra byggnader stod fullständigt exponerade för vem som helst att kliva på och göra vad som helst. En öppen invit som inte fick gå till spillo.

På platsen träffade jag några typer jag känner igen efter att ha bott i den här staden i 24 år, och de förklarade med entusiasm att ”vi ska ha svartklubb här i september”. Jag tyckte det var en kul idé men kliade mig i skägget. Polisen i den här staden brukar ha lite väl bra koll på den här sortens evenemang för att det ska gå att genomföra.

Några dagar innan Gastefestivalen träffades vi på en fest igen. ”Blir det nåt med svartklubben eller?” frågade jag. Och visst. När de sista banden gått av från scenen på Gaste vid tolvsnåret skulle vi vallfärda bort mot Margretedal, dunka upp ljudsystemen i en av byggnaderna och dansa till sex på morgonen.

Gastefestivalen i sig var som den brukar vara. Glada människor från hemkvarteret, hemstaden, hemlandet och hemvärlden, bra musik, bra arrangemang. Bra. Och som planerat bar det av till svartklubben efteråt.

Själv är jag väl ingen Billy Elliot på dansgolvet men inne i den svettiga lokalen kändes det svårt att låta bli, stämningen var på topp och medan det tydligen cirkulerade några nyfikna polisbilar men lyckligtvis verkade polisen denna kväll ha inställningen ”fuck det här.. palla bry sig”.

Det kändes som att vara i Malmö. Lukten av holk, förvandlingen från rivningskåk till festlokal, de euforiska besökarna med till synes ändlös energi…

Jag måste erkänna att de senaste två åren eller så har min svarta kostym dammats av och strukits i väntan på begravningen av det kreativa, frigjorda och avslappnade Lund jag känner till, men den här klubben ingjöt stort hopp; så länge människor är villiga att ta risker och initiativ kommer en sparlåga av potential och möjligheter fungera som motstånd mot den sorgliga, kärlekslösa utvecklingen.

Medan jag ofta beklagar mig över idioterna i den här staden måste det erkännas att den grupp som stod bakom arrangemanget och de välvilliga, glada festande människorna som inte bangade ur vittnar om att det till syvende och sist ändå finns många bra anledningar att fortsätta cykla omkring i uppförsbackarnas och motvindens Lund.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Artiklar, Krönikor, Kultur

4 responses to “Svartklubb för livsgnistan

  1. Jonas

    Livet är rosenrött tills det börjar brinna i ett hörn och några brinner inne när kåken hinner övertändas innan alla hittar ut. Folkmassor och brand är dåliga saker tillsammans…

  2. David Magnusson

    Framförallt är det (väl?) ett enplanshus, så då blir det inte som Backabranden 1998, där folk rökförgiftades på andra våningen medan röken kom från bottenplan i ena trapphuset. En annan fördel med en stor hall är att en brand upptäcks lättare i tid och kan därmed förhoppningsvis avvärjas innan röken blir för kraftig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s