Alla poliser – varenda en – är fascister. Anarki är enda utvägen.

Den här bloggen har det senaste året eller så tagit en ganska rejäl vändning. Från ett fokus på gamla hus och what not så har jag rört mig i en alltmer politisk riktning. Det var aldrig intentionen. Det var aldrig min förhoppning när jag strosade hem den där gryningen och ville skriva om alla mina fantastiska upplevelser – visuella, kulturella, funktionella – från Lund.

Men det är svårt att snacka om något gammalt nedgånget hus på någon obetydlig gata när det pågår en fascistisk revolution. Allting kommer lite i skymundan.

”Nu tar du väl i Simon Lerkot. Visst blåser det lite högervindar… men fascism?”

Ptja, go fuck yourself. När 1% av landets befolkning blir rikare och rikare medan alla andra måste slita som djur för att hålla nosen över vattenytan, när polisen registrerar folkgrupper, meningsmotståndare och människor i allmänhet utan att ha en grund, när juridiken kontrolleras av samma människor som drar nytta av den ekonomiskt… allt detta är grundläggande i en fascistisk samhällsstruktur. En liten, liten elit ska styra och främjas, alla andra ska lida – helst utan att förstå det själva.

Den mest osentimentala, empatilösa och fascisttätaste yrkesgruppen är utan tvekan poliser.

Yrket drar per automatik till sig maktkåta våldsutövare – det är inget konstigt. Det är som att man blir matematiker om man gillar att syssla med siffror eller att man ger sig in i IT-branschen om man har en fallenhet för datorer.

Därtill kräver fascism en polis befriad från kritiskt tänkande. Så långt vi kan minnas har polisen i fascistdiktaturer stått på maktens sida emot folket. De har dödat och skördat offer – och alltid rättfärdigat med att ”det står ju i lagboken!!!”. Hjärntvättade paragrafryttare med vapen. Härligt.

I går framkom det alltså – vilket genererade en ”no shit”-känsla hos mig personligen – att polisen för register över romer. Hur kommer det sig? Är romer ett särskilt kriminellt folk? Ja, det är dem. Alla fattiga samhällsgrupper är kraftigt överrepresenterade i brottsregistret. Detta är för att människor tycker om att äta mat, ge sina barn mat och kläder, ha toalettpapper att torka röven med. Andelen yrkeskriminella som gör det för att det är kul eller genererar stora rikedomar är en mycket låg siffra gentemot de som bara försöker överleva. Men en polis skulle aldrig förstå något sådant.

Vad kan man göra?

För att stoppa fascismen krävs en revolution. När är en sådan laglig? ”När den lyckas”, sa Strindberg. Men det första steget är anarki. Vi har nått ett stadie där folket helt saknar politisk makt, där korruptionen är extremt utbredd och där den väpnade makten blir större, starkare och mer aggressiv.

Förr eller senare kommer vi, likt alla andra fascistiska länder, till en punkt där blodbaden avlöser varandra. Våra i grunden pacifistiska samhällsideal raseras när den styrande makten inte drar sig för att utnyttja människor för sin egen vinning.

Om du någon gång ser en polisbil köra förbi och du tänker ”vilka jävla svin” – stanna upp i tanken och agera. Kasta en fet jävla sten genom fönsterrutan. Punktera däcken. Knacka på fönstret och spotta polismannen i ansiktet. Gör alltid motstånd. Svara aldrig på frågor. Tiden för medling är över; polisen har gjort sitt val, de omfamnar ett system baserat på 30-talets ideal och konsekvenserna har vi sett förut – våra liv hänger på en mycket, mycket skör tråd utan att vi riktigt kunnat förstå det, bortskämda och naiva som vi är.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Krönikor

3 responses to “Alla poliser – varenda en – är fascister. Anarki är enda utvägen.

 1. Otroligt bra Simon. Jag är med dig till 100%. Antagligen också alla jag känner. Right on!

 2. David Magnusson

  Om det effektivaste sättet att stoppa fascismen är som du resonerar (revolution), hur förklarar du att nästan ingen av de demonstrationer för demokrati vid tiden 1890-1930 urartade i våld, detta i ett dåtida Sverige som i många avseenden liknade nutidens (extrema inkomstklyftor, skillnad i maktinflytande, stark statsapparat emot folkrörelser m.m.)? Sverige demokratiserades kraftigt vid denna tid nästan helt utan våld och utan att det blev revolution och vid de tillfällen det hettade till backade staten alltid undan. Samma sak som i Sverige skedde i många andra västländer.

  Det betalade sig helt enkelt inte för staten att använda våld, för våldet inskränker friheten även för de grupper som statsmaktens samtycke är beroende av, inte minst ekonomiskt beroende av. Just eftersom våld kostar föredrar statsmakten oftast med att vänta och se vad som sker härnäst. Får ett sådant ”vänta och se” vara tillräckligt länge kan styrkeförhållandena hinna förändras så mycket att våld framstår som ännu kostsammare.

  Men:
  När å andra sidan de för staten störande är små och isolerade finns det förstås inga hämningar. Då slår man till precis så hårt man tycker behövs, och gärna lite till för att skrämmas. Det är detta som är oroande med dagens bilbränder och kravaller och som oroar mig med din våldsromantik – där går det lätt att isolera de aktiva ungdomarna och dig som en liten klick utlänningar och/eller extrema vänsteraktivister som man inte behöver ta nån hänsyn till. Det är sorgligt att de aktiva ungdomarna själva och även du inte begriper detta. Men i dagens avpolitiserade kultur är det tyvärr inte särskilt konstigt.

 3. Mattis

  David, just den tidsperioden du skriver om var väl just känd för våldsamma demonstrationer. Sverige hade ju tom kunnat ramla in i ett inbördeskrig om vi haft otur.
  Per Albin Hansson bla hänvisade ju till de våldsamma demonstrationerna när han propagerade för rösträtten i Riksdagen. En analys av perioden jag läste att alla svenska politiska och fackliga kompromisser kom till just för att båda sidor var lika militanta och jämnstarka, och man riskerade att hamna i en händelsespiral där man inte visste var det skulle sluta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s