Nibblegården och privatiseringens konsekvenser

Nibblegården-byggnad-090624-006Det är morgonen innan kommunfullmäktigemötet i mars 2007. Mats Helmfrid har börjat växa in i kostymen som lundapolitikens mäktigaste man och har inlett som förväntat. Förändringar i arvodessystemet gör att Mats Helmfrid äntligen letat sig över ribban och tillhör de 1% högst avlönade i landet.

Men han har ett politiskt uppdrag också. Han ska sälja folkets vård och skola. Han ska omfördela skattepengarna så att mer går till näringslivet och mindre till arbetstagarna. Hans uppgift är helt enkelt den borgerliga: ta från de fattiga och ge till de rika.

”Var ska jag börja?” tänker Mats Helmfrid. ”Ska jag börja med att utöva den psykiska, konsumtionsgagnande tortyren gentemot barnen kanske? Eller åldringarna?”

Helmfrid kliar sig i pannan.

Han känner visserligen ett par gamla människor sedan tidigare, men ingen av dem har – som han ser det – misslyckats så kapitalt att de behöver ett äldreboende. De har inte samlat ihop tillräckliga resurser för att anställa en RUT-avdragsgiltig immigrant och således kan man utgå från att de är mediokra människor och bör hanteras därefter.

Lars Johansson (M). Gillar pengar. Gillar inte vård.

Lars Johansson (M). Gillar pengar. Gillar inte vård.

Hans kollega Lars Johansson mullrar ilsket. ”Prislappen på äldrevården i Lund ligger i genomsnitt 90 miljoner högre än i andra jämförbara kommuner”, ryter han. Tillsammans med partikamraterna hänvisar han till Nibblegården som ett gott exempel. Där är verksamheten sedan en tid privatiserad och även om Attendo Care inte gjort någon kvalitetsundersökning sitter de hand i hand och utgår från att det fungerar: för dem har vården blivit billigare – det måste vara det enda som räknas.

Helmfrid charmar liberalerna med sin försiktiga retorik.
– Om man har mycket pengar i en verksamhet tänker man så småningom inte på hur man kan utföra saker på ett annat sätt, säger Helmfrid som under sin tid som styrelseordförande för Lunds Energi slarvade bort 300 miljoner skattekronor i elspekulation på norska börsen och ett misslyckat geotermiprojekt.

De borgerliga politikerna pratade varmt om Nibblegården. Attendo Care tog i samma veva över Ärtans äldreboende på Kobjer och ett av de första dragen var givetvis att sänka personalstyrkan. 5,26 fick gå och ännu ett exempel på hur privatisering inte leder till lägre arbetslöshet visade sig med all önskvärd tydlighet.
– Det känns som att de vill slå undan benen på oss. De kommer att köra med billiga timvikarier i stället. Men det kommer inte att gå. Det handlar faktiskt om dementa människor. Deras trygghet är personalen, sa undersköterskan Naima Nysten till Sydsvenskan.

Mats Helmfrid (M). Gillar företag. Gillar inte människor.

Mats Helmfrid (M). Gillar företag. Gillar inte människor.

Hennes tjänst minskade från 73,6% till 63%. En hopplös arbetstid för en vuxen människa som ämnar leva ett drägligt liv.

Och Nibblegården som fascistoid äldreförvaring förnekade sig inte. De gamla damerna fick inte rösta i EMU-valet eftersom att Attendo inte meddelat att dagcentrets val hade ägt rum veckan innan. Attendo hade också, utöver att slopa glass, kakor och godis som en del av gamlingarnas nöjen, dessutom slopat frukt och grönsaker som en del av kosten.

Socialstyrelsen släppte sedan ”Äldreguiden” där äldreboenden rankas. Nibblegården fick ett av fem i personaltäthet. På punkten angående de äldres rätt och möjligheter att vara delaktiga i den vård de fick blev det tre av fem, lägre än de övriga fem boendena som alla fick femmor.

Under 2008 tog Sydsvenskan upp mycket hård kritik som riktats mot Nibblegården. ”Din mormor är döende så hon behöver inte sina löständer”, sa personalen när ett barnbarn ville ge sin farmor löständer så att hon kunde äta en banan.

Henrik Borelius, Attendo Care. Samhällsparasit.

Henrik Borelius, Attendo Care. Samhällsparasit.

En son till en kvinna som dog i april samma år var också djupt kritisk. Hennes hygienska förutsättningar försämrades. Hon tvingades ligga i blöta blöjor och sängkläder och personalen hängde underkläderna på tork på möblerna eller på rullstolen. Ett magvirus började spridas på äldreboendet till följd av bristande rutiner och när magviruset spred sig till kvinnan isolerades hon under fjorton dagar, under vilka hon fick ett andningsuppehåll och dog.

På ett företag utan meddelarfrihet kan man avskedas för att säga sanningen om sin arbetsgivare. Därför lät personalen sätta ihop ett anonymt brev och poängtera ut bristerna. Bland annat talade de om underbemanningen, om morgnarna då två undersköterskor skulle ha ansvar för fjorton boende. Andra dagar saknades helt sjuksköterska och därmed någon att tillgå i medicinska ärenden.

Under helgerna var det också personalens ansvar att svara på larm från äldre som valt hemtjänst hos Attendo. Under de kvällarna lämnades personalen ofta ensam och våningen lämnades obemannad vid larm. Personalen uttryckte att stämningen var hotfull, att ingen vågade skriva avvikelserapporter eller Lex Sarah-anmälningar.

Kort därpå får en vårdare sparken för att ha misshandlat en av de boende.

Patrick Thulin, Carema. En annan kostymnisse, samma kostymtänk

Patrick Thulin, Carema. En annan kostymnisse, samma kostymtänk

Under hela tiden försvaras boendet av de borgerliga som också ger Attendo Care fler avtal under tiden. Attendo Cares ledning ställer sig också frågande inför kritiken. Men trots att man säger sig inte ha gjort något fel betalar man en miljon till kommunen i skadestånd, en miljon som nu använts till att bekosta någon annan nedskärning, fuskbygge eller företagssubvention.

Kommunen ville nämligen ersätta de äldre med tusen kronor för varje månad de varit utsatta för dålig vård – en femtedel av den miljon kommunen fått av Attendo Care. Resten skulle gå till kommunen ”för den skada kommunens anseende lidit”.

2010 går Attendo Cares avtal angående vården på Nibblegården och Ärtan ut. De är inte intresserade av att fortsätta, de säger att det är ”omöjligt att nå kostnadstäckning för uppdraget”. Det är givetvis mycket svårt att argumentera emot den saken när ägarna kräver enorm avkastning. I stället tar Carema över.

Under upphandlingen lämnas två ofullständiga och juridiskt inkorrekta förslag in; ett från just Carema och ett från några anställda på ett av äldreboendena. Carema gavs möjligheten att komplettera sitt förslag, medan privatpersonen lämnades därhän.

Problemen börjar direkt. Arbetsmiljöverket kommer med mycket omfattande kritik gentemot Carema och förhållandena på Nibblegården. Toaletterna är så trånga att personalen inte får plats att arbeta, inga riskbedömningar ha gjorts angående ensamarbete, våld eller smittorisker.

Under ett möte med kommunala pensionärsrådet börjar en representant för Pensionärernas riksorganisation uttrycka oro över Caremas vård och vänsterpartisten Mats Olsson ville läsa upp ett brev från en dotter till en kvinna på Nibblegården. Hon skrev i brevet att boende skriker på hjälp utan att någon kommer, att de äldre läggs halv sju på kvällen och sedan inte kommer upp förrän halv elva.

Men centerpartiets Lars Bergwall avbryter honom och Mats Olsson lämnar för första gången under tjugo år i lundapolitiken ett möte i protest.

Under 2012 visar en ny ”brukarundersökning” att var femte boende på Nibblegården är missnöjda med vården. I undersökningen kommer de sämst av alla i mätningen.

Tio år har gått sedan Attendo Care tog över efter ISS Care och genom ytterligare ett ägarbyte – Carema – är nu konsekvenserna av privatisering, oavsett vilket företag som ligger bakom, mycket tydliga. Vårdföretagens profiter ökar, medan personalstyrkan och vården försämras. Och alla låtsas vi som om ingenting. Det nya Sverige, de starkas Sverige, är också ett faktum i det så gemytliga och idylliska Lund.

Hur gott lobbyisterna och politikerna bakom dessa förändringar sover om natten är svårt att svara på. Vad som är tydligt är emellertid deras personliga och gemensamma skuld i massor med fysiskt och psykiskt lidande hos såväl de äldre som deras anhöriga.

Lämna en kommentar

Under Krönikor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s