”Staden är vår lekplats”: Vi tog Observatoriet

Lunds_Observatorium_by_arch.ZettervallNär den här kommunen skapar liv, aktiviteter och gemenskap så är det aldrig för oss. De nya uteställena osar frack- och slipstvång, varenda lägenhet som byggs tar överhyror och det där jävla kulturhuset vi mer eller mindre krävt sedan Mejeriet blivit en gentrifierad verksamhet – ptja, det är någonting de helt enkelt inte tänker ge oss, det är någonting som inte spelar någon roll. Ibland säger någon kommunalpolitiker att det finns med i planerna – eller åtminstone i tankarna – men i det Lund de bygger för dem rika så har en ny, dyrare Saluhallen prioriterats, ett nytt fuskbygge till badhus finansierats, för att inte nämna det glashus politikerna själva placerat sig i.

Så vi gick och tog Observatoriet.

Under parollen ”Staden är vår lekplats” samlades vi utanför Kryddan på Södra Esplanaden, 500 människor förenade av kärlek och respekt, vi kramade om varandra, vi visade vårt engagemang och vår kampvilja, och vi visste att tillsammans är vi starka, att tillsammans kan vi stoppa vilken auktoritär maktyttring eller piketbuss som helst.

Festplatsen hölls hemlig in i det sista. Människorna bakom tillställningen gillar att pusha gränserna, för varje stor svartklubb finns en underton av rebellisk motståndsvilja och desto mer vi utmanar gränserna för vad vi kan och inte kan, desto mer förstår vi att vi kan göra exakt som vi vill.

Medan vi gick på Lunds gator tänkte jag så klart flera gånger ”var är vi på väg?”. När vi klev in i Observatorieparken gick det upp för mig, vi ska festa i en av de mest kända byggnaderna i Lund och det kommer knappast gå obemärkt förbi.

Utanför portarna tändes marshallerna upp. Känslan av postapokalyptisk revolution hängde i luften. Det kändes som att vi tvingat ner den onda makten på knän och som att vi börjat ta tillbaka det som är allas. Tillsammans mådde vi jävligt bra. Det var en intim, intensiv och varm atmosfär alla deltagarna emellan. Sydsvenskans återgivelse av ”hotfull stämning” utgår inte från de som var på plats, utan från de som bittert står och ser på från sidan hur vi helt enkelt skiter i konventionerna och vägrar inställa oss i den ordning som ändå aldrig gjort någonting gott.

Under en natt av fest och glädje skaffade 500 personer nya vänner, gjorde sig av med forna fiender, pussades på taket, kramade varandra i ren affektion och njöt av att för en gångs skull släppas ut ur buren. Securitas-vakterna rullade in i parken med jämna mellanrum, tittade ut på de glada människorna och tänkte ”näe, det här skiter jag i. Nu åker jag hem och spöar frugan istället.” Vissa förståsigpåare kritiserar att en del fönster gick sönder eller att det taggades på väggarna. Vad dessa förståsigpåare missar att nämna är hur en hel och kliniskt ren in- och utsida påverkar världen positivt när ingen jävel ändå får använda lokalen. De missar också att några krossade fönster och lite ful graffiti är ett väldigt billigt pris för att låta 500 nedtryckta, försummade och jagade ungdomar i olika åldrar få fyllas med hopp , självförtroende och livslust.

Detta var inte första gången och inte heller är det sista gången. Staden tillhör inte fastighetsägarna, företagen, universitet, kommunen eller snuten, den tillhör människorna som bor i den. Varje generation har ansvaret och skyldigheten att ta tillbaka sin frihet från makten. En ynka Observatorieockupation är inte slutet på den kampen.Kategorier:Artiklar, Händelser, Kultur

13 svar

 1. Douce points, Simon! Du skriver enastående bra.

 2. Kul att ni hade kul. Till vem av er skickar kommunen (vi andra) fakturan för reparationen av skadegörelsen? Det var ju ett ”billigt” pris för den festkvällen, så någon måste ju vara beredd att betala notan?

  Har själv inget emot liknande spontanfester, men gör det hellre i t.ex. förfallna industrilokaler än i k-märkta byggnader i stan, det är oansvarigt. Och att ursäkta och förringa problemen med skadegörelse är lite pinsamt och oärligt kan jag tycka.

  • Billigt pris för att 500 nedtryckta, försummade och jagade ungdomar i olika åldrar få fyllas med hopp , självförtroende och livslust. Tycker inte du det? Hallå eller, vart är din välvilja till ungdomar och barn som skall växa upp och ta över alla olika positioner? Skall dem må dåligt och känna att staden(kommunen) inte tänker eller gör något för dem utanb bara till alla andra. Saker som verkar lite meningslösa till och med liksom. Klaga för några rutor osv, kostar inte alls lika mycket så som politiker håller på att sälja ut Sveriges välfärd, apotek, asylboende, behandlingshem, privatskolor osv. Kolla gärna upp hur mycket det kostar Sverige i sikt och kan du med att klaga sen så varsegod 😉 Kram med välvilja emot din lycka och framgång till att finna förståelsen

 3. för en gångs skull håller jag med dig till punkt och pricka, simon.

 4. Instämmer med Edvin ovan. Själv minns jag hur huset var när jag var skolepåg men det var då. Nu är nu och under de åren som har gått (elva!) sedan flytten har inget hänt. Staden med dess byggnader måste vara till för de av oss som lever nu. Minnen av spekulationsobjekt lämnat för fäfot igenom åren förskräcker.

 5. Kul grej! Men varför anstränger man inte sig för att visa att man kan ordna en spontanfest utan att för den skull göra skada, oavsett hur obetydlig man nu tycker att den är? Inte för att fjäska för makten, utan för att vinna det Sydsvenskan-läsande och förbipasserande folkets förtroende.

  • För att halva syftet med en ”spontanfest” är friheten kontra det av samhället arrangerade. Detta innebär bland annat att 500 människor inte kontrolleras med lagar, hot om våld eller normativa föreställningar om vad som är skadegörelse och vad som är graffiti/fest.

   Jag kan hålla med om att det var en aning onödigt att trasha några fönster, men utöver dessa så är byggnaden sedan åtminstone tjugo år tillbaka i akut renoveringsbehov och den här festen har varken gjort av eller till i det avseendet.

 6. Vad jag hsr förstått så handlade de söndriga fönsterna om att slogs mot väggar när de öppnades/folk satt i de. Ren politik från sds håll

 7. Alltså Simon, ibland begriper jag mig inte på Dig. Härom dagen skrev Du en utomordentlig artikel där Du kritiserade rivandet av en vacker gammal kulturbyggnad (Fjelievägen 14) och här skriver Du nu i stället en hyllning till (och har tydligen även själv deltagit vid) vandaliserat av en annan sådan byggnad???????

  • Fredrik: Kommunen har under trettio år negligerat allt underhåll av observatoriebyggnaden. Den har stått tom och oanvänd i tio år, det finns inte en vägg i byggnaden som inte måste målas om, inte ett tak som inte måste repareras, inte ett golv som inte måste bytas ut. I tio år har en av stadens vackraste byggnader varit otillgänglig för stadens befolkning samtidigt som den är under ett förfall som i slutändan kan kräva en rivning. Så jag frågar dig; vem är det som stått för den största vandalismen – vi som använt lokalen, eller de som låtsats som om den inte finns?

   Det är lätt att ta strid mot aktivister som är missnöjda med kommunens arbete, det finns alltid en generation och en klass som inte kommer att förstå det, men samma generation och samma klass borde i alla fall trots det kunna vara kritiska mot den verkliga boven i dramat, d.v.s. kommunen som i alla år visat noll intresse för den äldre bebyggelsen.

   • Kommunens agerande bör ingalunda försvaras eller negligeras, men två fel gör inte ett rätt. På vilket sätt blir byggnaden i bättre skick av att man, ovanpå den tidigare vanvården, krossar fönster och klottra på väggarna?

    Själv deltog jag under min tid som styrelseledamot i Föreningen Gamla Lund i diskussioner med stadsantikvarien om idéer att förvandla gamla observatoriet till ett Helgo Zetterwall-museum. Det känns i vart fall för min del mer konstruktivt än en ockupation.

 8. För den lätt bortskämde Lerkot med en uppväxt i det skyddade Lund och med ambitionenen att stå på barrikaden och låta andra betala förverkligandet av hans drömmar återstår inget annat än att flytta till Borås, Jönköping eller någon annan stad där invånarna förverkligar sina drömmar genom eget arbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: