Ny bok om 30:e november: ”Kampen om Lund 1985-2008”

Smakprov på Elftorps illustrationer. http://elftorp.wordpress.com/

Smakprov på Elftorps illustrationer.
http://elftorp.wordpress.com/

De två historikerna Andrés Brink Pinto och Johan Pries har skrivit en ny bok om de nazistiska 30 november-demonstrationerna i Lund och om det motstånd de mötte. Malmöbaserade serieskaparen Mattias Elftorp står för illustrationerna och utan att ha sett något släppdatum tycks  nu boken befinna sig under tryckpressarna och en kvalificerad gissning är att Pluribus Förlag ämnar ge ut den innan novembers slut. En annan kvalificerad gissning är att man kommer att få slita lite för att få tag i den, så jag får återkomma i det ämnet.

Informationstexten på bokens baksida ger dock en – något förutsägbar – hint om vad vi kan vänta oss.

”Högtidlighållandet av Karl XII:s dödsdag den 30 november blev under 1980-talet en samlingspunkt för den svenska nynazistiska rörelsen. Det årliga fackeltåget genom Lund väckte omedelbart avsky och avståndstaganden, men fortgick under flera år trots de omfattande protesterna. Snart utvecklades kampen om Lund till en strid om att forma och kontrollera staden. Konflikten stod i första hand mellan södra Sveriges organiserade nazister och hundratals antifascister från båda sidor Öresund. I denna kaotiska situation försökte några av de största polisuppbåden i Sveriges historia upprätthålla ordning till varje pris.Kampen falnade till synes efter ett mycket våldsamt polisingripande 1993 och förde en undanskymd tillvaro under mer än tio år för att åter blossa upp år 2008. Då skakades Lund av några av de allvarligaste kravallerna i stadens historia, utspridda över flera timmar och stora delar av stadskärnan.

Historikerna Andrés Brink Pinto och Johan Pries lyfter fram en berättelse om motstånd som präglat Lunds samtidshistoria. Detta är den mest omfattande och heltäckande genomgången som gjorts av händelserna i Lund kring 30 november 1985-2008.”

Mitt Lund återkommer med en recension när det vankas.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur, Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s