Spårvägsfrågan kräver en folkomröstning

Brunnshög. Behovet av spårväg hit är inte övertydligt för alla.

Brunnshög. Behovet av spårväg hit är inte övertydligt för alla.

”Vår målsättning är att stärka din marknadsposition.”

Så står det på konsultbyrån Ardeos hemsida. Byrån anlitades av lobbyistorganisationen Spårvagnar i Skåne för att ”undersöka lundensarnas inställning till spårvagnar”, som det heter, men företagets egna beskrivning säger mer om verkligheten och om utförandet.

Ardeo ställde frågan ”vilken är din spontanta inställning till spårvagnar?”.

Det är klart, det är en fråga det också – lika god som någon annan. Men den säger ingenting om människors inställning till bygget av en spårväg i Lund.

En mer rättvis och verklighetsnära formulering som hade gett viss tyngd åt frågans betydelse hade kunnat vara:
”Lund har under 2000-talet inte en enda gång hållit budgeten för ett bygge. Entreprenörer har blivit snorrika på skattefinansierade fuskbyggen så som det nya Högevallsbadet. I Sverige finns inga karenstider som hindrar politiker från att gå vidare till näringslivet och ta del av samma upphandlingar de varit med och genomfört.

Vill du ge lundapolitikerna en miljard kronor för att bygga en spårväg som inte behövs till en stadsdel som inte finns för att möta kollektivtrafikens kapacitetsbegränsningar utifrån vilda gissningar från en grupp lobbyister?”

Men det är inte säkert att Ardeos målsättning, ”att stärka din marknadsposition”, skulle kunna uppnås på det sättet.

Som jag ser det har politikerna i Lund gjort alltför stora ekonomiska felkalkyler för att få fatta det här beslutet på egen hand. Detta är en av de viktigaste lundafrågorna i modern tid och allt annat än en kommunal folkomröstning i frågan är ett direkt övergrepp på demokratin.

Spårvagnsförespråkarna pratar om sina argument som självklarheter och absoluta sanningar och om det nu är på det viset: kom med era argument så får motståndarna komma med sina, Lunds invånare får sedan avgöra vilka man har störst tillit till och fatta beslutet i sann demokratisk anda.

Så lär det inte bli. Jag tror att jag använt telefonkiosker fler gånger än jag sett lundapolitiker förespråka folkets inflytande.

Lämna en kommentar

Under Krönikor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s