Demonstration mot universitetsprivatiseringen

Vi samlas ett par hundra personer utanför universitetsbyggnaden i Lund. Det privata vaktbolag den statliga inrättningen anlitat stoppar biologiprofessorn Erik Svensson när han vill fotografera oss som står i kylan och kämpar emot privatiseringen av universitetet.

Demonstrationen är inte en vanlig lundademonstration med allt vad det innebär av kaos och gatustrider. Det är en mycket brokig skara som samlats, allt mellan tjugo och sjuttio år gamla från alla samhällsklasser och alla utbildningar.

Efter en stund går vi mot AF-Borgen. Polisen tittar nyfiket medan vi tågar in i caféet. Några vill ta med sig en ljudanläggning på kärra in och när polisen rusar efter för att stoppa det så försöker någon stänga dörren för dem.

Där har ni ”ockupationsförsöket” som Sydsvenskan skriver om. Det gäller att vara kreativt när upplagan sjunker.

Väl inne i kaféet tar ett möte vid. En ung man axlar rollen som moderator och diskussionen kan börja. Först att tala är nämnde Erik Svensson, som i somras blev känd som ”Twitter-professorn” då han hade en personlig dispyt med rasistiska journalisten Ingrid Carlqvist och förklarade sin avsky mot henne.

Erik börjar berätta för oss om universitetets agerande. Han hade twittrat personliga åsikter under sin semester men kallades ändå till möte och ombads ta med en facklig representant. Han berättar för oss om andra anställda på universitetet som hört av sig till honom och oroat sig för att uttrycka sina personliga åsikter och känslor på grund av risken för repressalier.

Han avslutar med att förklara att om universitetet privatiseras kommer den här utvecklingen att fortgå. En arbetsgivare som kränker sina medarbetares demokratiska rättigheter och som gör sig av med alla för dem obekväma åsikter. Om en privatisering av universitetet sker och dess främsta donatorer utgörs av exempelvis nationalister; i vilken mån kommer då universitetet att skydda sina finansiärer från negativ kritik? Inskränkningarna i yttrandefriheten har inga gränser i ett sådant scenario.

Kvällen fortsätter med att vi diskuterar olika metoder, lösningar och problem.

Vad folk emellertid gör är att överskatta våra demokratiska rättigheter. Ur ett EU-ideologiskt perspektiv så är frågan redan klar med tanke på frihandelsavtalets (mellan EU-USA) utformning; statlig verksamhet får inte subventioneras så att det ”missgynnar” privata intressen, det vill säga exempelvis erbjuda studieplatser utan studieavgift när andra privata skolor kräver studieavgifter för att gå runt.
Regeringsförslaget skapades med det avtalet i åtanke. Det finns ingen riksdagspolitiker som inte inser att frihandelsavtalet kommer att _kräva_ en privatisering av all verksamhet och svenska politiker gör nu sitt yppersta för att få en högt uppsatt roll eller privilegieras av det korporativa maktmonopol som kommer allt närmare sitt fullbordande.
Det är synd. Vi kan oroa oss för alla konsekvenser och slåss mot alla enstaka förslag i världen; det sjuka systemet – som långsamt maler ner oss genom polisstatens ökade övergrepp och den systematiska hjärntvättningen av folket – kvarstår och kommer att fortsätta verka i dessa frågor, och deras intresse för människorna som berörs av det kunde inte vara mindre.

I alla fall vill folk försöka etablera ett motstånd. Det är bra eller åtminstone bättre än inget.

Kvällen slutar med att vi bestämmer oss för att träffas varje vecka hädanefter, i hopp om att bygga upp ett motstånd till den dagen privatiseringsförslaget återkommer. Lönlöst och naivt eller inte så är det fortfarande ett nödvändigt ont att ta kampen så länge det är möjligt.

Vi pröjsar kafépersonalens OB och lämnar lokalen med tudelade känslor av hopplös- och hoppfullhet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Händelser, Universitetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s