Lundakorruption: Arne Paulsson och Ronny Johannessen (M)

Foto: Sydsvenskan Från artikeln "Så drar Lunds män nytta av varandra"

Ulf Wallén, VD Paulssons
Foto: Sydsvenskan
Från artikeln ”Så drar Lunds män nytta av varandra

I ett par texter kommer jag försöka reda ut, politiker för politiker och därefter sammanställt, de intrikata och korruptionsliknande politik- och affärsförhållanden som råder mellan ett antal lundapolitiker och stadens mest framgångsrika näringslivspersonligheter, så som fastighetskungen Arne Paulsson.

Enligt egen utsago äger Paulsson fastigheten Sydsvenskans lundaredaktion (som alltså befinner sig i beroendeposition under honom) har sitt kontor i, så en hel del granskningar och uppdagade affärer därifrån har blott publicerats eller tydliggjorts i sin fullständighet i Skånska Dagbladet istället. Och den tidningen är det ju ingen som läser, så jag får summera upp informationen i deras artiklar för er:

Arne Paulsson kommer i oktober 2005 med en idé: Lund borde bygga en ny handbollsarena. I januari 2006 har förslaget utvecklats; Arne Paulsson vill ge kommunen 30 miljoner i bidrag till den nya arenan. Resten av pengarna ska komma från markförsäljning, menar förslaget. En tjänstemannnagrupp tar fram ett förslag för hur samarbetet med Paulsson ska utformas och föreslår en stiftelse.

Arne Paulsson Foto: Skånskan Från artikelserien om Klostergårdsaffären

Arne Paulsson
Foto: Skånskan
Från artikelserien om Klostergårdsaffären

Som ordförande i den stiftelsen väljs drygt ett år senare Ronny Johannessen (M) som driver ett företag i en av Paulssons nyköpta byggnader, Hypoteket, på Kyrkogatan. Johannessen har också suttit i kulturnämnden, som godkänt förslaget om handbollsarenan och Paulssons delfinansiering av arenaprojektet. För att finansiera bygget lovar kommunen Paulsson att få köpa mark på Klostergården.

Marken köps av Paulsson som sedan säljer den vidare till NCC och HSB med en sammlagd vinst på 140 oskattade miljoner.

I april 2007 är arenaprojektet igång. Handbollsarenan ska kosta 120 miljoner, ishallen 65. Paulsson har investerat 45 miljoner i det förstnämnda projektet. Sydsvenskan och andra borgerliga tidningar beskriver det som en donation. Arenan ska ägas av ett fastighetsbolag där Lunds kommun och Arne Paulssons fastighetsbolag ingår. Driften sköts av ovannämna arenastiftelse i vilken alltså Ronny Johannessen, som har Paulsson som hyresvärd (både privat och för sitt företag) och som alltså var med att godkänna arenaprojektet, är ordförande.

Utöver detta ger kommunen de följande åren också ett tiotal miljoner i bidrag till driften av arenan. Merparten av dessa är för hyran på 7,1 miljoner om året, som alltså delvis går till Paulssons fastigheter.

Ronny Johannessen (M). Hyresgäst hos Paulsson. Sitter på flera tunga positioner i Lundapolitiken. Korrupt.

Ronny Johannessen (M). Hyresgäst hos Paulsson. Sitter på flera tunga positioner i Lundapolitiken. Korrupt.

För Paulssons ”donation” (Sydsvenskans ord) till arenabygget på 45 miljoner har alltså vinsterna blivit långt över hundra skattebetalade (direkt/indirekt) men för bolagen skattefria miljoner för gubben och hans företag. Att kommunpolitikerna skulle göra sådana här räknefel omedvetet kanske man kan tro efter byggnationerna av andra misslyckade storprojekt, men ser man mellan kopplingarna i lundapolitiken mellan moderater, socialdemokrater och folkpartister och Paulssons rörelser så är det uppenbart att det finns en konstant dialog: det är korruption och utbyte av makt och personliga vinningar.

När skandalen uppdagades hävdade både Paulsson, såväl Arne som sin VD Ulf Wallén, och Johannessen sin oskuld. Skånskan publicerade emellertid dessa ljudupptagningar där de båda Paulssons-arbetarna är mycket tydliga med medvetenheten i vad man gjort. Transkriberat:

Ulf Wallén, VD Paulssons fastigheter: ”Vi kommer säga att det ska genomföras av HSB och NCC i samverkan med Paulssons och att det är HSB och NCC som kommer att bygga, kommer sälja och så vidare. Men vi kommer inte säga att vi sålt det och för hur mycket och så vidare. Det är bara risk för att det blir ett jävla hallåande med typ Percy Nilsson-biten. Vi är ju fortfarande inkopplade i det här.

Nej men det är ju den här biten med att man går in och får köpa något av kommunen och sedan så skiter man i att göra någonting egentligen utan man säljer det till någon annan.

Paulssons skitfula arena

Paulssons skitfula arena

Jag menar på lite här att vi ska fortfarande synas som om vi har lite intresse i detta, för då kommer det inte sticka så mycket i ögonen på folk. Säger vi att ”vi har sålt allting och vi har inget med det att göra längre”, ja då kommer de bara att fråga sig: ”Hur mycket tjänar Paulssons på det?”. Och sedan är avundsjukan igång.

”Och vi har ingen ekonomisk vinning av detta förrän det är färdigbyggt”. Så kommer vi att svara.

Arne: Jag kontaktade HSB… HSB och bad dem… är ni intresserade av att gå in här… hänga på här och gå in med hälften hälften? Så HSB har fått hälften och NCC hälften. 6500 kronor kvadratmetern, så ger jag 2 800, trots alla kostnader. Knappt 3000, 2900. 100 miljoner för att sälja vidare…

Ulf: Vi kommer inte att gå ut och berätta pengar. Vi kommer inte att gå ut och berätta något sånt.

Arne: Några vinster vågar vi inte berätta!

Ulf: Näe, alltså det kan vi inte göra. Vi kommer att säga att det kommer att genomföras av HSB och NCC i samverkan med Paulssons och att det är HSB och NCC som kommer att bygga och sälja och så vidare. Blir det liksom i pressen då att det är så mycket pengar och att det är hit och dit och så vidare då kommer den här föreningen stoppa allting och vilja ha ännu mer pengar och så sitter vi också i en jävla knivig situation där. Och det är lite… det finns två anledningar till att man inte ska gå ut och säga att vi sålt det och att vi tjänar pengar och så vidare. Det är dels avundsjukan och sedan är det HSB-föreningen. De två delarna ställer ju till det lite grann.”

Ronny Johannessen är en av många politiker i Lund som antingen bygger en förmögenhet eller en framtida karriär som förmögen på skattebetalarnas bekostnad. Själv betalar jag inte skatt eftersom att jag inte har ett jobb, men ni som gör… Varför accepterar vi detta? Ge mig ett bra svar på varför vi, 100 000, inte gått och med våld asat ut Johannessen från sitt kontor och ställt honom inför rätta.

Arne Paulsson? Ptja. Vedervärdig skattesmitare och girigbuk. Men det är sådana politikerna borde försvara oss från. Inte välkomna dem in och låta dem äta våra pengar.

1 kommentar

Under Artiklar

Ett svar till “Lundakorruption: Arne Paulsson och Ronny Johannessen (M)

  1. Libbi

    Shit, det här hade jag ingen aning om!! Varför har det inte blivit mer skriverier om det?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s