Upphörandet upphör

I dag läste jag en krönika i Sydsvenskan. Jag gör om det misstaget gång på gång i tron om att någon faktiskt ska skriva någonting väsentligt. Det är alltid spännande att läsa Andreas Ekströms texter: ”folk tvingas samla burkar från papperskorgar, har omöjliga visstidsanställningar, kan inte betala de ständigt eskalerande hyrorna, registreras i polisregister och jagas med blåslampa genom hela livet: HUR FAN KAN DE FÖRSTÖRA INREDNINGEN I DET ÖVERGIVNA OBSERVATORIET?”.

Nu var det istället Cecilia Nebel som satte sig vid tangentbordet för att förmedla någonting viktigt. Det renderade i den här krönikan, om Lunds tågstation. I texten gör hon en träffsäker analys av situationen och kommer fram till följande chockerande insikter:
1. Perrongerna är blåsiga och mörka på en svensk tågstation i januari
2. Några av de tusentals dagligen pendlande röker cigg eller tuggar tuggummi
3. Inga kinesiska informationstavlor i en mellanstor svensk stad
4. Det är dyrt att åka taxi
5. Om man målar om upphör tågstationen att vara en plats där man väntar i tre minuter (som ofta blir tio) på ett tåg, och förvandlas till en ”pulserande knutpunkt” där man… väntar tre minuter (som ofta blir tio) på tåget.

Krönikan är så vansinnigt ointressant att det bara kan finnas en orsak till varför den skrivits: för skrivandets skull.

Det är alltså den här tidningen och dess journalister tillsammans med den andra konkurs-zombien, Skånska dagbladet, som ska informera om vad som händer i Lund. De bryr sig väldigt mycket om tågstationer, spårvagnar och ödehus, men visar ett fullständigt ointresse för människorna som bor i staden och de händelser i kommunen som faktiskt har en inverkan på dem kort- eller långsiktigt.

Jag tror inte högt om världen vi lever i. Bara i de utopiska drömmarna blir vi lika fria, lyckliga och långlivade som våra föräldrar och farföräldrar. Men så länge vi ska leva i den här skiten tillsammans borde vi i alla fall ha lite intressant eller i bästa fall givande läsning att fördriva tiden med.

1 kommentar

Under Mitt Lund

Ett svar till “Upphörandet upphör

  1. Junta

    Välkommen tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s