Alla med en mamma måste komma

994418_498874660232962_1881029775_nFörra veckan friades ännu en våldtäktsman i Lunds tingsrätt. Rättsväsendet kom fram till att han hade våldtagit kvinnan – men de menade att de inte kunde bevisa att han var medveten om att han gjorde det.

Det är ett sjukt sätt att förhålla sig till lagen. Och till människor.

Tyvärr så hade inte Sverige förändrats av att han dömts. Allt det hade inneburit var att en emotionellt avtrubbad och hjärntvättad man satts bakom lås och bom medan det samhälle som föder våldtäktsmännen hade skapat nya gärningsmän och nya offer.

En komplicerad faktor när det gäller våldtäkter är att i någon mån är våldtäktsmannen också ett offer. Från det att vi ligger i vaggan blir vi införstådda i att i samhället vinner den med vassast armbågar, den med minst hänsyn, den som tar så mycket han kan. Redan där luckras rimlighetens ramar upp: vi har ett samhälle där man väljer mellan att vara ett svin och att behandlas som ett.

Vårt samhällssystem och ideologi jagar människor till bristningsgränsen. Vi matas med vetskapen att det är så vi måste fungera, att vi i alla lägen måste ta hand om våra egna drifter och intressen för att få ut någonting alls av den kallhjärtade världen. Vi matas med gifter som rubbar våra hormonella system, vår självkontroll och vår empatiska förmåga. Vi matas med en retorik om att den med vassast armbågar står ovanför resten. Vi matas med att vi måste utnyttja varandra. Vi matas med våldtäktskultur.

Det är inte konstigt att i ett samhälle där idealen är makt, förtryck och girighet, där frodas också de sjukliga uttrycken för detta.

Det är därför motståndet handlar om så mycket mer än enskilda incidenter och rättssäkerhet. Motståndet handlar om viljan att uppnå en värld där det finns utrymme för att ha hjärta, förståelse och respekt för varandra. Motståndet handlar om att betrakta varandra som människor och inte som verktyg för våra egna intressen.

I dag klockan 16.00 kommer hundratals, kanske tusen, människor att ställa sig utanför Lunds tingsrätt och kräva detta. Vi kommer att kräva att våldtäkter inte bara straffas proportionerligt för den livslånga smärta de åsamkar: vi kommer att kräva ett samhälle där våldtäkten är lika omöjlig för våldtäktsmannen som för offret.

Det är inget alternativ att stå utanför och att samtidigt stå upp. Varje människa som någonsin känt kärlek och respekt för en kvinna måste finnas på plats och ta den här kampen. Vi är motståndet.

Alla med en mamma måste komma.

Vi har fått nog.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Krönikor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s